RSS

Sjaeland

2013. szeptember 19.

A sziged déli felét odamenet bejártam, most az északi része következett.

 

141. nap 2013.09.10.

Szép napsütéses dán tengerparton sétálok egyet. Nézem az Östersund svéd oldalán a tegnapi szálláshelyemet. Gilleleje a sziget északi csücske, szép kisváros nádfedeles, favázas házakkal. A kikötőben pezseg az élet, sirályok hada csipkedi a maradékot a kiterített hálók közül. Hillerödbe megyek, a nap látnivalója a Fredensborg Slot. De először bringakereket szerelek, hogy azzal menjek a városba. Kívülről már láttam a kastélyt, de a belsejét most csodálom meg először. Iszonysok portré és miniatúra a királyi családról. Szép asszony, ember, gyerek nincsen köztük, ilyet csak a freskókon látok. Csodaszép termek, bútorok felhalmozva. Utána körbebringázom a parkok felől is. A közeli Frederikssundban alszom.

142. nap 2013.09.11.

Éjjel nagy eső volt, de szerencsére a Selsö Slotot már szép időben nézhetem meg.Holbaekben sétálok egyet, aztán autópályán döngetek Trelleborgba. Így is lekésem a múzeum nyitvatartását, de a viking várost láthatom. Csak a város sáncai láthatók, illetve a hosszú házak helyeit kövekkel kirakták. Szép naplementét is látok a sáncról és csöndes éjszakám van a parkolóban.

143. nap 2013.09.12.

Megyek Korsörbe, a Sjaelandot és Fynt összekötő 20 km-es híd lábához. Most is hadikikötő, kis régi erődítéssel. Reggeli séta a városkában és a kikötőben. Bölcsiseket viszik nagy babakocsikban és tricikliken a templomba! Ott a bölcsi! Aztán megint lehidalok, 355 Dkr a híd díj! Fynen rögtön Nyborgnál délfelé fordulok kastélytúrára. Itt vannak a kastélyok, amiket Norvégiában nem láttam!! Rygárd, Hesselagergard, Broholm után Svendborgban városi sétával zárok. A kikötőben gyönyörű régi hajók sorakoznak.

 

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás