RSS

DNy Svédország

2013. szeptember 12.

Szép az idő a svéd délvidéken.

 

137. nap 2013.09.06.

A reggeli napfényben sétálok Trollhättan zsilipjei közt és a Göta folyópart mohás-gombás útjain a régebbi erőműig. Aztán megnézek még egy zsilipelést a nagy zsilipeken. Sok nyüglődés után úgy döntök, hogy Göteborgot elkerülöm, így mellékutakon nézelődve haladok Borásig. Kellemes városnézés után Fristla kisvárosi parkolójában találok szállást.

138. nap 2013.09.07.

Újra napsütésban indulok, a tengerpartot Varbergnél érem el. A városban piac van, nagy a tolongás. Hatalmas ép vár magasodik egy sziklaszirten, a kikötő mellett régi törökös stílusú fürdőház fürdik a napfényben. Beindult a szombati séta is a helyieknek. Következő kisváros Falkenberg vármaradványokkal a folyóparton. Hétvégi bevásárlás után a Grimsholmen félsziget tövében cövekelek le. Tésztafőzés után kiköltözöm a sziklákhoz madárlesre és naplementére.

139. nap 2013.09.08.

Kis utakon megyek, megállásoknál kimegyek a Kattegat partjára nézelődni. Szép sziklás partvonal, a távolban nagy a hajóforgalom is. Halmstadban sétálok, Angelholm után Höganasnál érem el az Östersund szorost, szemben már Dániát látom. Felmegyek a félsziget csücskére a Kullaberg szép szélfútta szikláin klasszikus világítótorony áll. Szép erdei utak is vannak, feketeszederrel tömöm magam, a kezem meg csupa tövis. A világítótoronynál nagy a nyüzsgés, én is mászkálok a sziklákon. Sajna itt nem lehet aludni, ezért visszamegyek Höganasba és az Östersundra néző ablakkal alszom el.

140. nap 2013.09.09.

Parti mellékutakon megyek ismét. Már látszik a túloldalon a Kronborg vár (Hamlet), Sofieronál megkukkantom a királyi nyaralót, aztán megyek Helsinborgba. A parti strandsorról gyalog megyek a kikötőbe, aztán a belvárosba (a bringám külsője meghalt). Felmegyek a várból megmaradt Kárnan toronyig és déli forgalomban a belváros utcácskáin sétálok. Elköltöm a svéd aprómat, megkajálok és indulok a kompra. Az árán lehidalok (870Skr), drágább mint a 99 € híd volt odafelé menet. :o(

De relatív olcsón feltöltöm a piakészletemet a hajó free shopjából. :o) Helsingörben csak autózgatok és a kikötőben iszom egy kávét (itt már többször is jártam). Majdnem száraz a tankom, olcsó gázolajjal kéjesen feltöltöm! :o) Aztán megint fogcsikorgatás jön, vennem kell egy bringakülsőt jó drágán! :o( Közben csendes eső jön, az Östersund parton (szemben a tegapi szállásommal) alszom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás