RSS

Vänern tó

2013. szeptember 06.

Elhagytam Norvégiát és Svédország örömeit élvezem.

 

133. nap 2013.09.02.

Reggel azzal ébredtem, hogy meghúztam-e a kerékanyákat?? És nem! Úgyhogy ismét kicsit szerelek, aztán feltöltés, leeresztés a kempingben és indulás Svédország felé. Mellékutakon megyek, Ski, Spideberg, Sarpsborg és végül Frederikstad. Gerivel jártunk itt, most bringával bejárom a kaszárnyavárost és felmegyek a hegyen lévő fellegvárba is. Kellemes szálláshely van a városkában.

134. nap 2013.09.03.

Reggel fűtök, mert hideg éjszaka volt. A kávé mellett megírom az osloi beszámolót, aztán bringán megyek a városba. Először a kikötő, aztán a belváros, majd a Mekiben netezek. Kicsit akadozik, azért nem tudok mindent elolvasni. Aztán megyek tovább Haldenbe, illetve mellette Frederiksten várába. Ez egész erődrendszer a Svéd határ felé. Ilyet még nem láttam Norvégiában. A határ előtt elvásárolom a norvég aprópénzemet. Még norvég területen egy kis tó mellett szállok, nyiratkozás is megesik.

135. nap 2013.09.04.

Még norvég területen találok egy kis vízesést, aztán átlépem a határt. Kelet felé fordulok, a Vänern tóhoz megyek. Útközben Edben sétálok egyet, majd beveszem magam egy könyvtárba és kiolvasom a tegnap elmaradt levelezést. Nagy síkságra érek, mindenhol a gabonát aratják. Mellerud mellett érem al a tavat, nagy jachtkikötőben sétálok a tópatron. Egy kis várrom mellett találok szállást.

136. nap 2013.09.05.

Reggelre felhők takarják az eget, pedig napkeltében bíztam a tó felől. Cikázok a síkságon, itt-ott sziklák állnak ki a földből, néha érintem a tópartot is. Vanersborgban sétálok egyet, majd egy Lidlben megrendítő élményeim lesznek. Erről majd borozgatás közben mondok többet is. A Vänern tó lefolyását, a Göta alvot követem. Trollhättanben lecövekelek, mert rendkívül érdekes a folyó duzzasztása és zsilipelése. Évszázadok vízerőhasznosítása és 3 korszak zsilipjei keverednek a sziklaszirtek közt. Kettő műemlék, a harmadik működik. Körbejárásuk, megcsodálásuk két órába telik. Zsilipre néző ablakkal alszom el.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás