RSS

Osló

2013. szeptember 03.

Végéhez közeledik norvégiai körutazásom. Szép napsütésben jártam be Oslót.

 

129. nap 2013.08.29.

Porsgrunni parkolóm reggel 8-tól fizetős, ezért rövid séta után indulok a tengerpart felé. Persze az út itt is szép hegyek közt vezet, aztán meglátom a Skagerrak tengert Stavernnél. Itt szép 17. századi erőd és kaszárnya van, a városka pedig már elég kihalt, vége a szezonnak. Innen Larvikon át megyek Sandefjordba. Bálnavadász város, szobros szökőkúttal, bálnavadászhajóval, szigonyágyúval. Itt is jártunk Gerivel és Dórával. A kikötőben sétálok, a városra már kivilágítva kerül sor. Kikötői szálláshelyemről rálátok a Dániába menő komphajókra.

130. nap 2013.08.30.

Hajnali séta a kikötőben, aztán bekanyarodok az Oslo fjordba. Belebotlom egy emlékhelybe, itt tárták fel a legszebb viking hajót, aminek a másolatát rövidesen látom Tönsbergben úszva, az eredetit pedig az osloi múzeumban. Tönsberg a legrégibb norvég város, vár maradványok is vannak a hegyen. A part menti városkákban hajtok, amik egyre zsúfoltabbak és városiasabbak. Arra számítottam, hogy nagy hajóforgalom lesz az Oslo-fjordban, de sajna csak a kompokat látom. Egy kilátónál állok meg, ahonnan az amatőr ornitológusok kukkolják a sekély öböl madarainak sexuális életét. Én is beállok a kukkolók közé, közben a Csigaházban osloi programomat tervezgetem. Récegágogással alszom el.

131. nap 2013.08.31. Nagy öröm ér, de csak borozgatás mellett lehet elmondani!

Borult az ég, néha szitál a köd. Indulok Oslo felé, először átkompolok a Drammen fjordon, aztán alagút az Oslo fjord alatt. Nesoddtangenben a félsziget csúcsán már esik, innen akartam bringával kompon Osloba menni. Az időjárás miatt a B terv lép érvénybe és megyek az Ekeberg kempingbe. A recepción javulást ígérnek és kora délután ez be is következik. A biztonság kedvéért esernyővel, esőkabáttal indulok a buszhoz és le Osloba. Először az új operaházhoz megyek, mázlimra ma nyílt nap van. Aztán csak kedvemre császkálok, már napsütésben az Akerhus erődben, ami mellett horgonyoz egy ugyanakkora hajó is. Aztán a Aker Brigge kikötői forgalmában és a sétáló osloiak tömegében vegyülök el. Végül a királyi palotától lesétálok a főutcán az állomásig. Remek nap után visszabuszozok a kempingbe, de sajna konstatálnom kell, hogy az egyik kerekem ereszt. Ezzel a gonddal alszom el.

132. nap 2013.09.01. Kata 6 éves! Éljen!

Mosással kezdem a napot, közben nézegetem a kereket is. Kiteregetek a fák közt, de annyira fúj a szél és felhők is közelednek, hogy végül a Csigaház lesz a szárítóhelység. Bringával indulok le a hegyről erdei utakon. Közben remek panoráma nyílik Oslora és a fjordra is. Belváros, Bygdöy félsziget múzeumai és a Vigeland park után újra a kikötőben császkálok. Felerősödött a szél és a nap is eltűnt, ezért az osloiak is otthon maradtak. Engem meg nyomaszt a defektes kerék, így bringástól buszra szállok. Szemerkélő esőben cserélem ki mindkét hátsó gumimat a téli kerekekre. Ez is jó borozgatós történet lesz. Végül megnyugodva térek nyugovóra.

 

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás