RSS

Déli tengerpart

2013. augusztus 29.

Végigjártam Norvégiát hosszában, széltében még van egy kis dolgom.

124. nap 2013.08.24.

A tóparton elérem az Otra gátat, ahol hatalmas dübörgéssel engedik le a vizet. A lenti folyómeder nagyon szép, remek zúgók közt ugrálok a sziklákon. Evjében kis séta és vásárlás, majd letérek a 42-es, aztán a 43-as útra. Itt már lankásabb, de szintén szép hegyek és völgyek közt haladok. A Lyngdal völgyben Sartemo vasútállomás két 10 km-es alagút közt van. A vonat éppen csak kijön az egyikből, megáll és bemegy a másikba. Lyngdal városkánál letérek a főútról és elérve a déli tengerpartot megyek Lindesnes fyr világítótornyához. Ez Norvégia legdélibb pontja. Jobbra az Északi tenger, balra a Skagerrak. A Nordkapp 1700 km légvonalban, úton 2500. Én 6823 km-t jöttem cikkcakkban idáig. A világítótorony remek vörös gránitsziklán áll, mellette a korábbi széntüzeléses maradványával. Körben lövészárkok és ágyúállások. Gyorsan lezuhanyozom, mert a felhőtlen ég és a déli pont miatt naplemente várható. Ez csodaszépen be is következik, a lemenő nap még vörösebbre festi az amúgy is vörös sziklákat. Vagy 20 másik lakóautó társaságában alszom.

125. nap 2013.08.25.

Éjszaka telihold világítja meg a szirteket, nameg a világítótorony pásztázó fénye. Korán kelek, hogy a napkeltét is lássam. Az ég kissé felhős, de a rés ott világít a keleti égbolton. Aztán vöröslik a felhők alja, felkel a nap és "felbukik" a felhőkbe, hogy a réseken ki-kisüssön. Kis kirándulás következik, elmegyek a félszigat valóban legdélibb csücskére és nézem a hullámverést. A többi lakóautós még alszik, én már indulok Vigelandba, aztán Mandalba. Gyönyörű napsütés van, nagyot sétálok. A dombtetőn a templomból ünneplőruhás tömeg jön elő, sokan népviseletben. A fiataloknál virág van, nem tudom, milyen ünnep lehetett. Továbbmenve le-letérek a főútról a partmenti szép öblök, fjordok kedvéért. Kis hegymenet után Kristiansandba érek. Nagy kikötő a Dániába menő kompok miatt. De kishajóból is nagyon sok van. Vasárnap lévén sokan sétálnak a kikötőben és a régi városrész éttermei, fagyizói közt. Remek modern színház, kár, hogy mellette nagy gyár van, szemben pedig halszagú kikötői dokkok. A fő látvényosság a vár, de európai szemmel inkább váracska. Elsétálok a régi városrészbe is, érdekessége, hogy széles hálószerű utcák közt vannak a fehér faházak. Megyek tovább a parton és egy szép öböl mellett alszom.

126. nap 2013.08.26.

Követem a fjordos, szigetes, öblös partvonalat. A napsütésben kicsit Olaszországban érzem magam, annyira megsűrűsödött a beépítés és a városok is egymás hegyén-hátán épült házakkal zsúfoltak. Persze norvég stílusban épült házak és a víz is csöppet hidegebb itt. A partvonal szépsége viszont vetekszik a legszebb szadíniai, vagy breton partvidékekkel. Lassan is haladok, a városkákban is nagyokat lófrálok, a partokon pedig kilátósziklákra mászkálok. Grimstad, aztán Arendal városok után letérek Flostaöya szigetre és csendesebb parton alszom.

127. nap 2013.08.27.

Araszolok tovább a parton, két fjord közt kis hegymenetekkel. Tvedestrand, aztán Risör városkák jönnek. Utóbbiban bringázok egy nagyot. Stabbestad igazából csak egy nagy zegzugos kikötő rengeteg fizetős parkolóval, de ha felnézek a hegyoldalakra, minden szirten csücsül egy nyaraló. Van kicsi és kacsalábon forgó is, de mind szérszórva. Nehézségeim is vannak a parkolással (ingyen) és az alvóhely kiválasztásával. Végül egy kis tó mellett találok csöndes letérőt. Sütnivalóm ugyan nincs, de a hely inspirál egy tűzrakásra. Így zuhanyozás után markáns füstszaggal térek nyugovóra.

128. nap 2013.08.28.

Korán kelek, a tavon szép pára lengedez a szélcsendben. A közeli Kragerö kikötőjében sétálok nagyot. Itt nem lehet kilátni a Skagerrakra a szigetek miatt. Kis komphajók jönnek-mennek a szigetek közt. Aztán tovább a parti utakon a Stathelle és Brevik közti szorosig. Itt folyik a tengerbe a sok víz, ami végül a Norsjö tóban jön össze és ezen épült a Dalen városig zsiliprendszerrel kiépített Telemark csatorna. ZsoGÁrral voltunk mellette. Átballagok a két hatalmas híd egyikén Brevikbe. Remek csöndes kisváros a szigetek és a folyó közt. Aztán felhajtok Porsgrunnba, majd Skienbe. Itt megnézem az utolsó zsilipet. Más szépség nincs a városban, de vasárnapra készülődnek, mindenütt sátrak épülnek. Nagy buli lesz. Portsgrunn túlpartján alszom a szétnyitható híd tövében.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás