RSS

Haugesund

2013. augusztus 26.

Még egy fjelltúra, aztán a déli partvidék következik.

 

120. nap 2013.08.20. Éljenek az Istvánok!

A part mentén megyek a Stord szigeten dél felé. Az egysávos keskeny út, tanyák között halad. A sziget déli csücskén hatalmas híd, majd rögtön a 8 km-es alagút a Hardanger fjord alatt. 9 % lejtő, aztán néhány km 260 m a tengerszint alatt, majd 9 % emelkedővel a napfényre. A partból továbbra sem sok látszik, de Széphajú Harald emlékoszlopánál szép a tengerpanoráma is. Haugesundtól nem sokat vártam, de kellemesen csalódtam. Szép kikötő fölött a város és két magas híd visz a szigetekre. Jót sétálok a kikötőben és a városban. Próbálom kikerülni a fizetős utakat sikertelenül. Mégis kis utakon megyek tovább és Aksdalban állok meg éjszakára a városi uszoda és sportközpont parkolójában.

121. nap 2013.08.21.

Tovább a kis utakon magas hegyek közt. Érdekes "fjordkereszteződést" látok Sandnál, elgondolkozom, hogy mit csinálhattak itt a gleccserek a merőleges csatlakozásban? A Sauda fjord mellett szép vízeséshez parkolok, közben megnyomom a jobb oldalamat. Káromkodom, mint a záporeső, de szerencsére nincsen nagy baj, csak néhány műanyag elem repedt meg. Felmegyek a vízeséshez és egy döglött szarvast látok egy szikla alatt. Nem lehet régi tetem, de ami ijesztő, hogy a szikla rajta van, tehát nemrég esett le a 150 m-es vízesés valamelyik részéből. Gyorsan arrébb is megyek. Saudában kikötői parkolót keresek és megjavítom a töréseket. Ha már úgyis kirakodtam, feltöltöm a kajakészletet is a "raktárból".

122. nap 2013.08.22.

Reggel jó hideg van, de süt a nap. Éppen jókor, mert megyek fel a Hardangervidda fennsík déli nyúlványára. Gyönyörű az út a meredek szurdok oldalában. A fjellen idilli nyaralók a tavak mellett. A lefelé menet is gyönyörű, rálátással Hara és Rördal városkákra. Aztán ismét felfelé, a fjell 1050 m-en hosszan elterül. Egy kicsit ismét lefelé, aztán Haukeligrentnél dél felé fordulok. Nagy síközpont a tavak fölött, majd a vízválasztó után elindulok az Otra folyó völgyében, ami már a déli partokon ömlik a tengerbe. Szép, folyóparti szállásomon napozás is kijut.

123. nap 2013.08.23.

Reggel még hidegebb van (8 fok bent, kint 4,5 ), éjjel előkotortam a hálózsákot, és fűtök is. Míg a Csigaház bemelegszik a meleg hálózsákból sajnálattal nézem a sátorozó cseheket, ahogy kászálódnak elő beöltözve. A térképen lévő vízesést keresem, de csak egy épülő völgygátat találok, a kerítésektől pedig nem lehet belátni a szurdokba. Rotemótól ismerős az út, a gyerekekkel mentem erre Stavanger felé. Rysstadnál most letérek tovább az Otra lankás völgyében. A folyó röbb helyen duzzasztva van és fjordoknak nevezik őket itt is. Ose vízesésnél kávézok, de leöntök mindent, úgyhogy míg szárítgatok, kiolvasom a könyvemet is. Az út a tóparton kanyarog, így tóparti szállást találok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás