RSS

Bergen

2013. augusztus 20.

Ez a város Norvégia legesősebb vidéke.

 

116. nap 2013.08.16.

Éjjeli eső utáni ködös, felhős nap jön. Megyek tovább a Lustrafjord mellett, majd átkelek egy hegyen Sogndal irányában. Tovább a Sognefjord mellett, kompolás Vangsnesbe. Vikben cölöptemplom, aztán egy durva hegymenet és esős, ködös, sejtelmes fjell a Skjellingvatnet mellett. A lefelé menet is durva szerpentin, a víz pedig folyik mindenhonnan. Elegem van a napból, megállok a Myrdalenben és főzöcskézek.

117. nap 2013.08.17.

A felhők megmaradtak a fejem felett, de nem esik. Még! Rátérek az útra, amin már kétszer jártunk ZsoGÁr-al, Vinje, Tvinne vízesés, Voss, aztán irány Bergen. Kikerülöm a fizetős utat és egysávos úton felmegyek a fjellre. Szép tavak mellett elérem a Börgsdalen elképesztő meredek katlanját. Hihetetlen, hogy itt van út. Egy felfelé jövő kamperes nehéz kerüléskor megáll és megkérdezi, hogy járható-e az út. Leérek Daléba, majd egy kisvárosban idilli séta a szép hegyi házak közt és szűk fjordparton. Bergen közelében szállok fjordparton és tervezgetem az esős városnézést és parkolókat keresgélek.

118. nap 2013.08.18. Gábor szülinapja! Éltetlek!

Zuhog az eső! Korán kelek, hogy kis forgalomban érjek a nagyvárosba. Jól teszem, mert parkoló keresgélés közben olyan meredek útra érek, amin a Csigaház nem tud felmenni. Kétségbeejtő helyzetemet majd borozgatás mellett elmesélem. De kikerültem belőle, megfelelő parkolót is találtam, de még mindíg esik. Kaja közben a megfelelő öltözetet keresem, végül esernyővel és esőkabáttal indulok. Esőben séta, zuhogó esőben behúzodom valahová. Így járom végig Bergen belvárosát. De aztán eláll az eső és később a nap is kisüt néha. Végülis kellemes városnézés lett belőle. Este David Guette koncert lesz, de 550 Kr a belépő (22000 Ft), úgyhogy kihagyom. Még kisétálok az Akvárium félsziget csücskére és indulok tovább dél felé. Útközben megnézem a Fanfort cölöptemplomot és Os után komponállok.

119. nap 2013.08.19.

Esik, eláll, zuhog, esik, ezért sokáig lustálkodom. De aztán elindulok hegynek fel. Nemsokára esőkabátos alak vadul integet. Megállok, kiderül, hogy Kecelről származó magyar hölgy. Halasi tarózkodásunk alatt a papájának a kocsmájába mentünk "Kecelre pacalra". Férje robbantómesteri vállalkozásában dolgozik és éppen az eső elálltát várják, hogy robbanthassák a sziklákat. Továbbmenve elérem a Hardangerfjord Oynefjord ágát, aztán egy szép sziklaszorost két sziget közt. Nagyon szép szigetesek a fjordok, mint Lofotenen. Fitjarban találok barátságos kikötői szállást és Ole Larsen Multihandeljének wifijét is tudom használni.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás