RSS

Hardangervidda

2013. augusztus 13.

Éljen a tengeri kajakozás!

 

109. nap 2013.08.09.

A reggeli napfény csak a magas hegyek csúcsait éri, a völgybe nem tud lejutni. Megyünk újra Gudvangerbe. Zsófi megdumálja a kajakbérletet, dél körül indulhatunk. Addig eszünk egy nagyot, aztán beöltözünk neoprén naciba, cipőbe, felül meg esőkabát és a hullámszoknya. Zsófi Áronnal, én Gáspárral szállunk vízre. A fjord gyönyörű, a víz csendes, csak néha a jövő-menő hajók és motorcsónakok vernek hullámot. A gerincről vízesések indulnak lefelé. Elevezünk addig, hogy kilássunk a Naerövfjordenből az Aurlandsfjordenre. 5 körül érünk újra partot. Remek élmény volt!

Lezuhanyozunk, kajálunk, aztán indulunk visszafelé, a lezárt alagút miatt nincsen más lehetőségünk. A Hardangerfjordnál nagy sor áll a kompra várva, mi is eltöltünk vagy másfél órát, mire feljutunk. Övre Ejdfjordban alszunk a Hardangervidda információs centrumnál.

110. nap 2013.08.10.

Megnézzük az információs központot. A Hardangervidda kialakulásáról, növény- és állatvilágáról és a látnivalókról szól. Remek panorámafilmet is látunk egy helikopterről felvéve. Utána bevásárolunk Ejdfjordban, aztán egy séta a kikötőben, majd indulunk a különleges szerpentinen föl a fjellre. Útközben nagyot lófrálunk a dübörgő Vörinsfossen körül. A fjellen 1300 m a hágó, remekül látjuk a hósapkát és a gleccsereket. Aztán gurulunk le Geilo síközpontba, méglejjebb Torpoba egy kicsi cölöptemplomhoz. Gol után kanyarodunk délkeletnek a Hallingdal völgyben. Itt fogyasztjuk el búcsúvacsoránkat, lazacot és virslit sütünk grillezőtálcán.

111. nap 2013.08.11.

Katonás kelés 8-kor, aztán csomagolás és indulás tovább a Hallingdalon, majd a Norefjellen keresztül Hönefossba. Kis sétát teszünk, most folyik a víz a vízesésen. Innen már ismert úton haladunk a reptér felé. Mégegy megálló, ellenőrizzük a csomagolást, Zsófival fotókat cserélünk, aztán a reptér. Rövid búcsúzkodás és már le is telt ez a remek látogatás. Visszamegyek a várakozóhelyemre és kezdek visszarendezkedni az egyedüli utazáshoz. Közben bepótolom az elmaradt feljegyzéseket és térképrajzolásokat, nameg tervezgetem a további utazást, felmegyek újra a nagy hegyek közé, a Jostedalsbreen és Jotunheimen közt szeretnék lejönni. Itt is alszom és újra esőkopogás ringat el.

112. nap 2013.08.12.

Hűvös és ködös reggelre ébredek, úgyhogy gyorsan indulok is észak felé a Mjösa tó nyugati partján. Mikor bemelegszik a Csigaház, megállok fotókat rendezni és írni a honlapra. Az eső többnyire esik, egy jeges zápor is megkopogtat. Gjovikban csak autós városnézés, aztán Lillehammer előtt találok egy szép parkolót rálátással az esős tóra. Takarítás, zuhanyozás, rendezkedés és írás következik.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás