RSS

Preikestolen

2013. augusztus 13.

Az időjárás nem mindíg járt a kedvünkbe! :o(

 

105. nap 2013.08.05.

Esőkopogásra ébredünk, így is indulunk tovább. Megyünk fel a Hunnedalen völgyön, aztán le az Övstabödalenen és kis kitérővel elérjük az első fjordot a Frafjordot. Nem messze gyönyörű vízesésben gyönyörködünk, szerencsére az eső már nem esik. Aztán a fjord végében nézelődünk, míg a fiúk bombázzák a medúzákat. Továbbmegyünk a Högsfjordenhez, ebből nyílik a Lysefjord, vizsgálgatjuk a hajózási lehetőségeket és árakat. Egy gyors menettel Stavangerbe érünk, beparkolunk egy nagy hajó mellé. Séta a kikötőben, az öreg városrész fehér házacskái közt és a belváros boltjai közt. Mire visszaérünk a Csigaházhoz, újra elered az eső. Szállás után nézünk, kimegyünk a félsziget csücskére egy világítótoronyhoz. Ferde lapos sziklákon mászkálunk a tengerparton, innen kilátni a Norvég tengerre. Aztán vacsora főzés és esőkopogásra alvás.

106. nap 2013.08.06.

Az ébresztőnk is esőkopogás, ezért sokáig lustálkodunk. Mára a Preikestolen megmászását terveztük, de ízlelgetjük a Stavanger múzeumai "B tervet" is. Közben tisztul az idő, úgy döntünk, hogy a Preikestolenre megyünk. Bíztató időjárásban szállunk kompra és rövid autózással érkezünk a nagy parkolóba. Csomagolás, szendvics készítés után elindulunk fölfelé jó látási viszonyok közt. Sajna nemsokára ránktelepszik egy felhő és rövidesen az esőkabátra is szükség lesz. Kísérteties a köd, különösen a platónál, ahol hallani a dumálókat a ködből, de semmit sem látni. Ez az az eset, mikor megmásztuk, ott voltunk, de csak a platót láttuk a lábunk alatt, körben pedig semmit. Jól átfázva érünk vissza, ezért befűtök és le is zuhanyozunk, meg vacsorázunk (nem lehet itt aludni). Kifelé leperkáljuk a 100 Kr parkolási díjat és tovább megyünk az Idsefjorden mellett. Szép naplementét és Stavanger fényeit látjuk fjordparti szállásunkról.

107. nap 2013.08.07.

A napsütéses reggelen kiteregtjük elázott holmijainkat száradni. Észak felé fojtatjuk utunkat a fjordok mentén, aztán Sandnál bevágunk a hegyek közé a Ryfylke vidékre, végig a Suldalsvatn tó mellett. Fürdésre vágyódik a csapat, de Áron is csak derékig viselte hősiességét. Szerencsére a napsütésben hamar kiolvadt. Megyünk tovább északra, balra a Folgefonni, jobbra a Hardangervidda hósapkáiból zúg le a sok víz. A Latefoss hatalmas párafelhőjén átvágva leparkolunk. A vízesés két ágban zuhog lefelé közvetlenül az út mellett. Aztán átmegyünk Oddán, innen kéne (ha mernénk) nekivágni a Trolltungának (Trollok nyelve szikla), de az 1100 m szintkülönbséget és 25 km távolságot most nem vállaljuk. Helyette a Sörfjord nyugati oldalán megyünk Agáig, ahol fjordranéző távcsöves szállásunk van a nagy hegyek közt. Este kupaktanácsot tartunk és lemondunk Bergenről a Zsófi által felkínált tengeri kajakozás érdekében.

108. nap 2013.08.08.

Szép bárányfelhős reggelen indulunk tovább, átkompolunk a Hardanger fjordon és megyünk Vossba. Zsófi intézi a kajak foglalást Flamba, mi férfiak pedig a hegyoldalban lévő skanzenbe megyünk. Aztán megyünk tovább az egyre szűkülő Neröydalen meredek hegyei közt Gudvangerbe. Dórával és Gergővel már jártunk itt, de a többiek tekergetik a nyakukat a magas hegyek közt. A fjord csücskében nézzük a jövő-menő kompokat, hajókat, amint elnyeli őket a szűk fjord. A viking tanya nem működik idén. Séta közben derül ki, hogy az alagút zárva, amin át kéne mennünk Flamba a kajakozás kiindulópontjára. Egy kamion égett el benne és még hetekig tart a javítás. A kerülőút 300 km, a komp költség 1200 Kr lenne. Ezért fájó szívvel Zsófi lemondja a kajakozást. De itt is van kajakbérlés, úgyhogy a közelben keresünk folyóparti szállást a függőleges sziklafal alatt, hogy reggel visszajöhessünk.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás