RSS

Sognefjorden

2013. augusztus 02.

Dél felé indulok és megyek egy darabig a világ lehosszabb fjordja mentén.

 

98. nap 2013.07.29.

Megyek tovább dél felé egysávos utakon a Sogne fjordig. Közel a tengerhez érek le a fjordhoz, keletnek fordulok. Szerencsére jól látni, így a túloldal hegyeiben is gyönyörködhetek. Két nagyon szűk mellékfjordot megkerülök, Höjangerben városnézés után netezek is a könyvtárban. A fjord nagy kanyara után Balesrtandba érek, itt szép házakat és festett templomocskát látok. A kikötőben nagy építkezés folyik, a hirdetések szerint a hegyből fűrészelik ki a leendő múzeum falait. Megint egy szűk kis fjord, aztán átkelek Hellába. Nem messze a vízesés parkolóját választom éjjeli szállásnak. Ablakaim a fjord kanyarjára néznek!

99. nap 2013.07.30.

A hajnali napsütésben ágyamból nézek ki az ablakon, nagy hajók jönnek-mennek a fjordon. Megyek tovább Sogndalba, ami nagy városnak számít, de semmi látnivalót nem kínál. Szép viszont a fekvése. Nem messze tőle néprajzi múzeum gazdag gyüjteménnyel. Innen Kaupangerbe megyek, itt cölöptemplom és hajómúzeum van. Ismét kompolok és az Ardalsfjorden partján megyek Ovre Ardalig. Itt kis kitérőt teszek a Vettisfoss miatt. Az idő nem túl bíztató, de nekiindulok a 7 km-es hegyi túrának. Néhány "öcsi" vízesés mellet megyek fel a folyóvölgyben, de a nagy vízesést nem pillantom meg és a hangját sem hallom. Aztán végül kiderül, hagy azért, mert a vízesés katlana a másik irányba nyílik. Ez világbajnoki listámon a 15. helyen áll 370 m-es magasságával rögtön az osztrák Krimmel vízesés után. Visszafelé elered az eső és piros esőponcsómat csapkodja a szél. Itt töltöm az éjszakát.

100. nap 2013.07.31. Geri szülinapja! Éltetlek!

Csöpörgő esőben gurulok vissza a fjordhoz, aztán egy nagy szerpentinen felülről is megnézem Ovre Ardalt. Ez már a Jotunheim hegycsoport déli lejtője. 1000 m fölött érem el a fjellt (fennsíkot), ami szép zöld, de fa nincsen. 200 km-el északabbra ebben a magasságban semmi növény nem volt. Népezerű hely lehet, mert a tavak körül rengeteg nyaraló van. Megyek fönt vagy 40 km-t, aztán gurulok lefelé a Valdres völgybe. Komoly mezőgazdaság látszik és megszaporodnak a települések és templomok is. Én Öye, Höre és Lom 800 éves cölöptemplomait nézem meg, bár van még 6-8 a környéken. Fagernesbe 5-kor érek, éppen bezárt a múzeum. De a félszigeten felépített 60 faházat körbejárhatom és az ablakokon is bekukucskálok. Ismét felfelé indulok elhagyva a Valdres völgyet és a hágón alszom 500 m magasságban.

101. nap 2013.08.01.

Jó hideg volt éjszaka, de süt a nap és remélem ez még egy hétig így marad. Gurulok le Dokka felé a Randsfjorden partjára. Ez egy hosszú tó, a déli végén néztem ki egy kempinget mosás és általános készülődés céljából. Eddig azt hittem, hogy fjord-nak azt nevezik, ami kapcsolatban van a tengerrel. A hosszú gleccservölgyek tavait vatnet-nek hívják. Nos, ennek a tónak nincsen kapcsolata a tengerrel, mégis fjord. Majd még kivizsgálom a helyzetet. A hegyek alacsonyabbak és zöldebbek, szépen süt a nap. Különösebb látnivaló a tájon kívül nincs. Az látszik, hogy ez már Oslo nyaralókörzete, mert fizetős uton megyek. :o(

Szép tóparti kempingben a mosással kezdem, aztán ebédfőzés, rendrakás, nyiratkozás, stb. Jó meleg van, úszom is egyet.

Holnap még takarítás, mosogatás, aztán este a repülőtér, mert jön Zsófi, Áron és Gáspár.

10-én mennek haza, úgyhogy addig sajtószünetet tartok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás