RSS

Trollok útja

2013. július 29.

Ismerős a táj, mert szabiékkal már végigjártuk esőben, ködben. Most viszont nyár van!

 

95. nap 2013.07.26.

Ötödik napja nyár van Skandináviában! :o)

Hajnalban kelek, megyek a Stigfoss vízesésre lenézni remélve, hogy a völgybe éppen besüt a nap. Ekkora szerencsém azért nincsen, de szépek a fények és a kihalt szerpentin is érdekes a ködborította völgyben. Aztán indulok még egy kicsit följebb a Trollok útján a hágóig. Gyönyörű formájú lecsiszolt kopár hegyek, a hósapkákból meg jönnek a vízesések. Aztán legurulok a következő fjordhoz, itt komponálok egyet, aztán indulok újra fölfelé a szerpentineken. Rövidesen megpillantom a Geiranger fjordot egy nagy hajóval. Lejjebb a kilátóhelyen már végiglátni a fjordot, három nagy hajó áll benn és most érkezik a Hurtigruten is, ezekhez képest csak csónak. Itt is nagy a forgalom, a buszok megállnak, özönlenek az utasok éppen a kanyarban. Legurulok Geirangerbe, de megállni lehetetlen, indulok felfelé a fjord végében kanyargó szerpentinen. Itt is megállok ahol tudok. Három folyó dönget lefelé az út környékén csodaszép vízesésekkel. Felérek a hágóra a Djupvashyttéhez. A tó vize felolvadt és a napsütés is csodás. 1020 m-en vagyok és megy még egy 5 km-es út 1500 m-re. Nézem a hegy peremén jövő-menő kocsikat és nem vagyok biztos benne hogy akarok oda menni. De legyőzöm a félelmet és elindulok. Azonban sorompó van és pénzt kérnek. Ez elég indok, hogy gyávaságomat leplezzem és visszafordulok. Persze, ez sem csúnya látvány, a fjell és átlátni a szemközti Jostedalsbreeenre is. A vizekkel együtt kicsit lejjebb ereszkedek és vízeséseket nézegetek. Meg egy jó éjjeli szállást a folyóparton. Sétám útjában szálloda, kínaiak mindenfelé, meg egy magyar rendszámú autóbusz. Laci a sofőr és busztulajdonos sörrel kínál, jót beszélgetünk. Hobbija a búvárkodás és asszonyát és négy gyerekét is függővé tette a merülésben. Vízcsobogás hangja altat.

96. nap 2013.07.27.

Még mindíg süt a nap, bár jönnek felhők is. Ezen az úton van Norvégia nyári sípályája, feljebb megyek megnézem, de már csak a felső része van hó alatt. A vizek itt is mindenhonnan jönnek, az eső is elered, szép dupla szivárványt csinál nekem. Aztán legurulok a fjordhoz, megnézem a Jostedalsbreen túristaközpontot egy remek filmmel a gleccserről és kis múzeummal. Aztán teszek egy kitérőt a Briksdal völgybe, ide három gleccser vége is lelóg. Fördébe mennék, zenei programok reményében, de nincsen elég erős késztetésem, így "csak" a tájban gyönyörködöm. Egy csöndes folyóparton két monstrum hegy között alszom.

97. nap 2013.07.28.

Jó kis ködben ébredek, de átdereng a nap rajta és rövidesen meglátom a hegycsúcsokat is. Megyek Fördébe, de nagy a csalódás, mert nyüzsgő városra számítottam, de nem az. Zenei programokra sem látok plakátokat. Úgyhogy csalódottan továbbállok. Megyek nyugatabbra, erre már kevés külföldi jár, de a táj itt is remek. Egysávos úton megyek vagy 60 km-t. Nagyon türelmesek vagyunk egymással a kitérőknél. Az idő beborul, majd az eső, végül a zápor is megérkezik. Félreállok egy szép kilátáshoz és végre rendezem a fotókat és megírom a restanciámat. Hol esik, hol eláll, megyek tovább a Dalsfjorden mellett. Dalénál bemegyek a hegyek közé és egy vízesésnél éjszakázom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2013. aug. 02. 01:51

ákos

réce, nyomozzad mán ki lécci, hogy van-e norvégiában orvosegyetem?

á.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás