RSS

Jokkmokk

2013. július 22.

Lappföld, tundra, tavak, rénszarvasok 600 km óta.

 

86. nap 2013.07.17.

Megyek Gallivare és Malmberget bányászvárosokba, körben meddőhányók, a hegytetőn a felvonó tornya. Kis séta után dél felé fordulok. Porjus-nál völgyzáró gát, mögötte száraz vízesés. Nagyot lófrálok a kövek között. Hosszú tó, vagy folyóvölgy, elég nehéz megállapítani, mert a folyók csak csordogálnak, vagy állnak. Jokkmokk előtt megállok a tóparton aludni. Óriási napsütésben "jó estét"-et köszön egy svád lakóautós. Magyar mama, osztrák papa, svéd feleség.

87. nap 2013.07.18.

Esőben megyek Jokkmokkba. Ez a svédországi lapp központ. Brilliáns múzeumot látok, pedig azt hittem, hogy nem láthatok a sarkkör-lapp témában újat. Talán nem is új, csak másképpen van megszerkesztve a kiállítás. A kiállítás végén egy 270 fokos körmoziban Google film mutatja a lappföldet egy sas szemével. Elképesztő! Netezni is tudok. Közben kisüt a nap, séta a városkában, mindenütt lapp cuccokat árulnak. Pár kilóméterrel délebbre végleg elhagyom a sarkkört. Délnyugati irányban megyek, a már unalmas tundrán. A dombok-völgyek útirányomat keresztezik, így állandóan áthajtok a dombokon, aztán le a hosszú tavakhoz, vagy folyókhoz. Éjszakára bamegyek az úttól távol az őserdőbe, várom a jávorszarvast, de csak a szúnyogok jönnek. Valahogy megkerülik a szúnyoghálót és bejönnek a Csigaházba. Csapkodva alszom, véresen és fáradtan ébredek.

88. nap 2013.07.19.

Egy földúton kis kerülőt teszek változatosabb látvány reményében, de erre is csak a tundra van. Most virágzik a margaréta és érik már az áfonya is, meg a fura málna kinézetű gyümölcs is. Arvidsjanban 19. századi lapp település a letelepedettek lakták. Fura, hogy a "lakóházak" sátrat formáznak, de fából, a raktárak viszont lábakon álló házak. Tovább a tundrán, a szállás megint az úttól távol egy tóparton. Fehér rénszarvas a szomszédom és jávorszarvas ürülékek vannak körben. Császkálok egyet, találok egy koponyát, meg egy régi aggancsdarabot, de csak a fehér rénszarvassal kerülgetjük egymást. Azt hittem, hogy minden rést leragasztóztam, de a szúnyogok továbbra is bejönnek.

89. nap 2013.07.20.

Megint esik, a vidék változatlan, hát belehúzok egy kicsit. Vilhelminán és Doroteán csak átmegyek Stramsundig. Minden információs táblánál megállok és meg kell állapítanom, hogy ez egy horgászparadicsom, mert rengeteg térkép van az ajánlott horgászhelyekről és szolgáltatásokról.

90. nap 2013.07.21.

Még egy hosszú menet és már Öresundban is vagyok. Relativ nagy város, de a fő látvány a Jamtli, ami múzeum és skanzen egyben, de a személyzet régi ruhában süt-főz a házakban. A gyerekeknek mindent szabad, remek oktató múzeum. Itt van az "Överhogdal" kárpit, egy viking kori hímzés a germán mondavilágról. Remekül szervezték, egy filmet kell nézni , aztán kitárul az ajtó és ott az ügyesen megvilágított hímzés. A könyvem a Bayeaux kárpithoz hasonlítja, de szerintem az jobban elmeséli a Hódító Vilmos hadjáratát. A tavon lévő Frösö szigeten egy 12. századi harangtornyos templom van. Aztán császkálok a városban, meg a tóparton, ahol sátrakban bulik vannak. 5 sátorban élőzene, de nem nagy durranás. A tóparton alszom és naplementében bízom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás