RSS

Rovaniemi

2013. július 18.

Ez még mindíg Lappföld és a sarkkör. És ez még néhány napig nem változik!

 

82. nap 2013.07.13. Nővérem szülinapja! Éltetlek!

Remek csöndes éjszaka volt a tundra közepén! Megyek Levi felé, amit a könyvek síparadicsomnak írnak le. Nehezen tudom elképzelni, mert körben csak buckákat látok. De mégis!!! Levi (kicsit nevetséges) síparadicsom! Szállodák és egyéb közönségkiszolgáló létesítmények garmadával. Aztán meglátom a "hegyet" is. 550 m magas és 200-on vagyunk, tehát 350 m szintkülönbséget lehet besíelni. Körben 19 felvonó és vagy 50 sípálya. Viszont hosszú a szezon és HÓBIZTOS! Most is megy néhány felvonó, de felhőben van a "csúcs" ezért csak egy esernyős sétát teszek az ajándékboltok között. Újabb tundraszállás egy 1. világháborús emlékműnél.

83. nap 2013.07.14.

Sűrűsödnek a lakott helyek, Rovaniemi pedig egy igazi város emeletes kőházakkal kőtemplommal, járdákkal, stb. Régen jártam városban. Az Ounasjoki és Kemijoki folyók összefolyásánál fekszik hatalmas víztömeg és szigetek sokasága közt. Modern város, van két Alvar Alto ház is, de nem ájultam el tőlük. Egy kupac kőről (le sem fotóztam) később derült ki, hogy műalkotás és "A hegyek születése" a címe. Bunkó vagyok! Az Arktikum múzeum viszont brilliáns, el is töltöm az időt itt este 6-ig. Kicsit északabbra van a Napapiiri (magyarul a sarkkör) ahol egyben a Joulupukin (magyarul Mikulás) háza is van. Késő van, ma már nem fogad több látogatót. Itt alszom.

84. nap 2013.07.15.

Hétágra süt a nap, teszek-veszek 9-ig, aztán megyek a Mikuláshoz. A belépés ingyenes, valóságos labirintus a ház, félhomály van és minden az ajándékozás előkészületeit mutatja. A második emeleten van a szobája, de itt várni kell, mert egyenként fogad mindenkit. Kiírás szövege: "Ne használd a saját fényképezőgépedet, mert az Elk (azaz jávorszarvas) fényképész készít képeket". Eddig tartott giccstűrésem és ezért visszafordultam, nem találkoztam a Mikulással. Pedig jártam születése helyén és sírjánál is. Kicsit ugrándoztam a sarkkört jelölő vonal két oldalán, beugrottam a póstára aztán visszahajtottam Rovaniemibe, mert italboltba kellett mennem. Az európainál drágábban, de a svéd és norvég áraknál olcsóbban feltöltöttem italkészletemet. "Magyar Édes Vörös Bor" is van (ez a neve) dán palackozással. Csodálkozunk, hogy nincsen jó hírünk? Aztán indulás Svédország felé. Kicsit aggódtam a pia miatt, de itt nem voltak vámosok. Közben eleredt az eső, szállást keresek. Egy tóparti parkoló közepén fedett tűzhely, lobog a tűz. Jobb hiján kenyeret pirítottam a parázson. Francia konyakkal ittam Roliék nemrég született kislányára, aztán olvasgattam. Az idő tisztult valamicskét, így naplemente szerű fényekben volt részem és éjjelre is eléggé beszürkült. Vége az éjféli napnak.

85. nap 2013.07.16.

Éjjel esett, csupa tócsa minden, itt sem tudják az utakat megfelelő lejtéssel építeni. Lustálkodom, míg eláll, aztán indulok Överkalixba. Itt is két folyó találkozása miatt van nagy víz és sok sziget. Újabb kőtemplom és kőházak. Aztán újra északnak fordulok, megint átlépem a sarkkört, megyek Gällivaretbe. A vidék dimbes-dombosra váltott, újabb síparadicsomok felé lehet letérni. Az eső viszont tartósan esik, úgyhogy szállást keresek egy kis tó partján.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2013. júl. 18. 21:03

orsi

A következő uticél pedig "MAKMAK".

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás