RSS

Lappföld

2013. július 13.

Elhagytam a tengert, a fjordokat és a meredek hegyeket. Lankás dombok, lassú folyók, rénszarvasok és szúnyogok szórakoztatnak.

 

77. nap 2013.07.08. Liza névnapja! Éljen!

Korán indulok dél felé, de még teszek egy kitérőt Hammerfestbe. Az eső elered és tartósan zuhog. Ahogy átmegyek a városon, szimpatikusnak tűnik, de nincsen olyan látnivaló, amiért megérné elázni. Elvagyok a Csigaházban, persze nem bírom sokáig, esőponcsóban teszek egy köröcskét. Aztán boltba megyek és visszafordulok az E6-os út felé. Köd, eső, nem sokat látok vacsoráig.

78. nap 2013.07.09.

Pocsékul ébredek, a túrán megfáztam és éjjel alig kaptam levegőt az orromon. Megmegállva megyek lefelé a Porsangen fjord mellett. Stabbursnesben lapp múzeumot nézek, aztán Lakselvnél elhagyom a fjordokat. Karasjokba tartok, ez már lapp központ. A hegyek töpörödnek és lankásodnak, a fák viszont kinőnek. Először a nyírfák, aztán a fenyők is. Jönnek a tavak is.

79. nap 2013.07.10.

Karasjok az utolsó norvég "város", itt is van lapp múzeum, de nem sok újat mutat. A Karasjokka és Teno folyók már lassú folyásúak és széles a medrük. A kikötőben csónak és hidroplán. Az E6-os út megy tovább ÉK felé Kirkenesbe. Én letérek Finnország felé. A határon meglepően megállítanak, pia és horgászás után érdeklődnek. Be is jönnek a nappaliba. A bolt parkolóból látom, hogy lengyeleket kipakoltatnak! Örömmel konstatálom a gázolaj és élelmiszerek alacsonyabb árait! :o) A táj teljesen ellaposodik. A távolban 500 m-es hegyek kéklenek. De a növényzet dús, viszont szárazabb mint a norvég vidék. Így megálláskor lehet kicsit bóklászni a vadonban, amíg bírom a szúnyogokat kergetni.

80. nap 2013.08.11.

Elérkezem Inariba a hasonló nevű nagy tó partjára. Itt is a lapp dolgok a fő látnivalók. A múzeum viszont brilliáns, nem csak a lappokról, hanem a jégkorszakról, napjárásról, sarki fényről és állatvilágról ad számomra is érthető tájékoztatást. A kikötőből nagy hajók indulnak a tóra és csónakok a folyón felfelé. Megyek a Lemmenjoki nemzeti parkba egy másnapi túra reményével. Térkép is van a parkolóban, a teljes túraútvonal a Lemmenjoki folyó mellett 22 km, én ebből 8 km-t nézek ki, meg egy kis kerülőt. Persze visszafelé ugyanennyi.

81. nap 2013.07.12.

Remek túraidő van, ez azt jelenti, hogy általában süt a nap és csak ritkán esik az eső. Az út jól jelölt, de sajna nem a folyóparton megy, hanem egy gerincen. Az információkból kiderül, hogy ez a hajdani gleccser fenékmorénája, amit az állatok és a lappok is előszeretettel használtak közlekedésre. Itt már rendes erdő van, sőt, őserdő, a kidőlt fák ott vannak szanaszét. A tőzrakóhelyekre is odaviszik a felfűrészelt tüzifát és nem is bántja senki a lehullott ágakat. Az ám az igazi nemzeti park! Nem is látok szemetet sehol. A látnivaló viszont kimerül a csavarodott girbegurba fák nézegetésében, mert a táj alig változik. A csónakos átkelőhelyről visszafordulok és hazamegyek. Innen már nem megyek vissza a főútra, hanem megyek dél felé a 955-ös úton, keresztül a tajgán. Lakott hely és forgalom alig van, félúton az aszfalt is elfogy és jó földúton megyek a legelésző rénszarvascsordák közt. A tajga csöndjében alszom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás