RSS

Senja æs Tromsø

2013. július 04.

Kitærøket tettem a nagy æszaki menetbøl.

67. nap 2013.06.28.

Az éjféli nap virrasztása miatt későn ébredek, lesétálok a partra a "hét mágikus ponthoz", de még mindíg nem érzek semmi mágikusat. Megyek tovább az E6-os felé, aztán elhagyom a fjordokat és a Salangselva völgyön egy hosszú felmenetben beveszem magam a hegyek közé. Tábla jelez egy kitérőt, Sarki állatkertbe megyek. Nem szokványos, mert az állatoknak nagy természetes szabad területük van. Azért a vadmacskákon kívül mindegyiket megtalálom. Végre látok élő hím jávorszarvast! Akkora mint egy ló! Nagyon tetszik! Van még sarki róka, barnamedve, farkas, gímszarvas, rénszarvas, bölény és apróállatok. Közben 4-5 km gyaloglás a kerítések között.

Setermoen már a vízválasztó másik oldala a Barduelva völgye. Egy katonai múzeum van itt a második világháború járművei vannak kiállítva. A helyi információkból megtudom, hogy a Malselva folyón nagy lazacos vízesés van. Andrea odavezet, de a vízesést "csak" messziről lehet látni, mert a lazaclépcső miatt nem lehet odamenni. Így is gyönyörű, a vízesés lábánál horgászok csoportja, néhányan a zsákmánnyal indulnak fölfelé. Itt pénzes szálláshely van, ezért egy csendes erdei tisztást keresek.

68. nap 2013.06.29.

Nagyon süt a nap, 5-kor már nem bírom tovább, felkelek. Feléledtek a bögölyök, legyek és szúnyogok, a szúnyoghálón nagy döngéssel kéredzkednének be egy kis vért szívni. Beintek nekik! Itt van a Malselva és Barduelva folyók összefolyása, a Barduelán is van vízesés, megnézem azt is. Mellette egy régi tanya házai iskolával, de korán van, még csak az ablakon tudok bekukucskálni. Útközben nőstény jávorszarvas klaffog át az úton. Megyek Senja szigetre, ez hasonló a Lofotenhez, meredek hegyek, mély fjordok, kis szigetek. Rögtön a híd után Troll faluba hívogatnak, itt van a világ leknagyobb trollja, 125.000 kg!!! Kicsit gagyi a műgyantával és vászonnal felépített trollsereg, de látványos és imádják a gyerekek. Nagy játszótér és régi eszközök kiállítása társul hozzá. Tovább nagy hegyek közti fennvölgyön megyek, majd a tengerpart északi rálátással. Grillefjord nagyon keskeny és magasak a hegyek. A falu egy kőomlás alján épült, csodálom, hogy nem gond a lavina, vagy a kőomlás. A hegygerincen táborozok, alattam tőzegláp mező a fjord vége. Megvan a harmadik éjféli nap, most vannak felhők is, ami növeli a látvány szépségét.

69. nap 2013.06.30.

Megyek a csipkés partvonalon. Az alagutak előtt a bringásoknak kikészítettek láthatósági mellényt és a villanyt is felkapcsolhatják az alagútban. Bergsbotnnál szép kilátópont a hegyről, kicsit odébb pedig a tengerpart szépséges kövei, mögöttük pedig csipkés hegyvonulat. Mire az ebéddel végzek, a hegvonulatot elnyeli egy felhő. Botnhamn-nál indulna a komp Tromsö felé, de nem nekem, mert 380 Kr helyett inkább autózom a remek hegyek közt. A Malselva befolyási fjordjánál éjszakázom.

Zöldbabfőzelék virslivel a vacsi.

70. nap 2013.07.01.

Ismét átmegyek a hegyeken. A hágón lapp sátrak, valami buli lehetett itt a hétvégén. Aztán elkanyarodok Tromsö felé. Remek város, egy szigeten épült, körben nagy hegyek, fjordok, szigetek mindenfelé. A város alatti alagútban három körforgalmas elágazás! Szép az idő, bringával császkálok, Van sörfőzde és kocsma is bőven. Sok a túrista, de nem tudom, kik is ücsörögnek a kiülőkben. Két fatemplom is van, skanzen, múzeumok, modern színház, a nagy hídról szép kilátás mindenfelé. A túlparton felvonó visz a hegyre, de nekem elég amilyen kilátásért én feltekertem. A múzeumban a sarki életet, Amundsen és Nansen felfedezéseit mutatják be. Sok állatbőr, többekközt jegesmedve a kandalló előtt. Teenager korom vágyott sex helyszíne. :o) Itt a városban nem lehet aludni, átmegyek a sziget másik oldalán a hídon. Kis félsziget, nyilvános sütögetőházzal (ilyen sokfelé van) és egy lapp sátortábor, a jelek szerint ovodaként funkcionál. A parton császkálok, megtámadnak a sirályok. Először nem értem, da később meglátom a pelyhes csibét, rémülten szaladgál a kövek közt. Papa és mama a fejemtől 3-4 méterre térnek ki, közbes visítanak és bombáznak is, amíg van muníció. Odébbállok, megnyugszanak. Már olvasgatok, mikor két pasi és két nő lemennek a parti házhoz és onnan a vízbe! Brrrr! De nem úsznak, csak úgy ácsorognak benne nem is rövid ideig. Eszem megáll! Nézem a fel- és leszálló repcsiket. Tervezgetek, még 760 km-re vagyok a Nordkappétól!

71. nap 2013.07.02.

Éjjel eleredt, először csak fínoman, de később egyre erősebben esik. A felhők megint leszálltak, a hegyek eltűntek. Esőkabátban lófrálok, az ovisok már énekelnek a lapp sátorban. Tervmódosítás, nem megyek új, kerülő úton, hanem azon, amelyiken jöttem. Jobb híján Nordkjosbotnban egy áruházban nézelődök. Sűrűn szidom a norvég családanyákat az árak miatt. Nem veszek semmit! Aztán ismét rámegyek az E6-osra észak felé. Sziklagrafitti, biztos remek sziklamászó terep van a felhő alatt. A Balsfjord mellett ebédelek, olvasgatok, húzom az időt. Aztán a Storfjord mellett megmegállok. Fotókat rendezek, olvasok. Délutánra kissé felszakadozik az ég, a felhők is elindulnak felfelé. A csúcsokat még nem látni, de a vízeséseket igen. A Káfjordenben tábla jelez valami népi centrumot, bekenyarodok. Kellemes nyugis völgy, kis vízeséssel, modern épület mögött lapp sátrak, színpad, parkoló. Jövő héten népzenei fesztivál lesz. Itt alszom.

Itt történt

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás