RSS

Lofoten

2013. július 01.

Kitærøt tettem a szæpsæges Lofoten szigetekre.

 

62. nap 2013.06.23.

Minden ködben van és mindenről csöpög a víz. Átmegyek a nagy hídon Hinnöjára az első Lofoten szigetre. Ez a Kong Olafs vej, nem tudom, miért. A felhők alacsonyan vannak, csak a hegyek alja látszik. Azok viszont igen meredekek. Tekergek a fjordok szerint és nézem, ami kibújik a felhőkből. Ez is Norvégia! Benézek a mellékfjordokba is, megállok a hidaknál. Az Öksfjord szigetén régi lapp településre hívják fel a táblák a figyelmet. Persze maradványok nincsenek. A híd alatt áramlik a tengervíz, jön a dagály. Átmegyek az Ausvagöy szigetre, fel a hegyre, ott alszom egy nagy parkolóban. Lesem, jönnek-e a jávorszarvasok.

63. nap 2013.06.24.

A felhők még reggel is alacsonyan vannak, de bíztatóan átsüt rajta a nap. Egy nagy katlanban vagyok, alagúton lehet kimenni belőle. A másik oldalon szép az idő, de az előző völgyből mint egy hatalmas kígyó, vagy sárkány, kúszik ki a felhő. Svolvaer, Kabelvag, az útvonal, aztán a harmadik sziget Vestvagöy, ahol egy viking "hosszúház" rekonstrukció a látnivaló. Korabeli jelmezben mesterségeket mutatnak a helyiek. Egy lengyel fiú németül tájékoztat. Megyek tovább a negyedik szigetre, Moskensöyára. Itt néztem ki az észak felé nyitott kempinget mosási és netezési feladatokkal. Netezek, töltöm az akksikat, mosogatok, nyiratkozom, zuhanyozok, a mosógép állandóan foglalt. Az időjárás nem biztató, de egyre javul, végül teljesen kitisztul az ég és megláthatom az éjféli napot.

64. nap 2013.06.25.

Korán kelek, most szabad a mosógép. Ürítek, feltöltök, aztán indulok A-ba. Hennöyaban még sétálok egyet a ködben, aztán megint esik. Reinében abban a parkolóban kajálok, ahonnan a Lofotent hirdető fotót készítették. Most esik az eső és erős szél van. Egy lánycsapat bringázik el mellettem, mintha napsütés lenne. Persze így is szép a látvány a meredek hegyekkel, a halászfalvakkal, a tengerrel és a felhőkkel. A-ban is esik, szunyálok egyet a parkolóban. Mikor már "csak" a köd szitál esőkabátban nekivágok a túristaútnak a sziget csücske felé, de végül csak városnézés lesz velőle. Mindenütt illatoznak az állványokra kiakasztott halak. Aztán visszafordulok újra Vestvagöyra a fjordalagúton át.

65. nap 2013.06.26.

A felhők végre felmentek a helyükre, a hegyek meredeznek az ég felé. Megyek Stamsundba, majd Henningsvaerbe. Itt nagyot sétálok, sok a túrista, egy háromtagú utcazenekar remek zenét csinál. Ez is halászfau, a dombtetőkön száradnak a halak. Aztán Svolvaerben lógok nagyot, nézem a hajós fjordtúrákat a Trollfjordba. A gyors gumicsónakos út tetszene, de 700 Kr sok nekem. Helyette végignézem a Hurtigruten kikötését. Az utasok közül két csónakravaló beöltözik (overál, kesztyű, szemüveg) és indulnak a Trollfjordba. Lesem a hegyeket, megtalálom a kétágú sziklát, amin a hegymászók brahiból átugranak. Egy remek kilátós parkolóban alszom.

66. nap 2013.06.27.

Ma is helyükön vannak a felhők, körbenézek a kilátóról és indulok a Trollfjordba. A hid alatt nagy sebességgel áramlik a víz, bambulok rá egy darabig. Kitérek Lödigenbe, neteznék, de a könyvtár zárva. Kárpótlásul a város közepén egy rénszarvascsordába botlom. Két felnőtt és öt gyerek. Nem tudom melyik lány, mert mind szarvas. A főkolomposnak nem tetszem, megáll velem szemben és rázza a kolompját. Meghátrálok. Később a tengerparton újra találkozom velük, itt csatlakozik hozzájuk még vagy húsz. Nem lehet mindennapos látvány, mert a helyiek is megállnak, fotóznak. Aztán elhagyom a Lofoten szigeteket a nagy hídon át. Remek az idő, ismét megkeresem az első északi kilátóhelyemet, a "Hét mágikus pontot", zuhanyozom, vacsizom és ismét éjféli napot nézek. Remek idő van, éjfélkor ingben ücsörgök a padon.

 

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2013. júl. 05. 17:27

orsi- szabolcs

Még több jávorszarvast kérünk. Nem barkásakat. Szabolcs nevében is irtam. nagyon megörültünk a fotoknak.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás