RSS

Geiranger fjord

2013. június 13.

Vendéges körutunk legszebb állomásai

 

46. nap 2013.06.07.

Indulunk Alesundba, rögtön az Asla hegy kilátójához, ahonnan rálátni a városra és a környékre. Aztán leballagunk a négyszázvalahány lépcsőn városnézésre. Itt csupa kőház van az 1908-as tűzvész óta. Szép templom, kórus énekpróbája van. A kikötöben kagy luxushajó a házak fölé magasodik. A belváros nem nagy, hamar körbejárjuk, aztán vissza a lépcsőkön. Búcsúpillantás a Norvég tengerre, Szabiékkal már a fjordok, fossok és fjellek világába megyünk. A Storfjorden partján megyünk Strandáig, itt kompolunk és felmegyünk a hegyre. Ismét locsogós, lápos a környezetünk és mindenütt nagy hegyek meredeznek. Egy patek mellett szállonk meg.

47. nap 2013. 06 08.

Legurulunk Hellesyltbe, innen megy a hajó a Geiranger fjordba. Költségkímélés miatt a Csogaházat pihentetjük és csak hárman szállunk hajóra. Az idő ködos, felhős, néha esik. Először a hajóablakon bámulunk, de nem sokáig bírjuk tekergetni a nyakonkat, fel kell mennia fedélzatre. A hegyek olyan meredekek, hogy út nem vezet a 25 km-es fjordban. Mindenhonnan vízesések ömlenek, köztük több híres is, A hangosbemondó több nyelven ismerteti őket. Geirangerben sétálunk egyet, aztán visszamegyünk, de most már napsütés is segít a gyönyörködésben. Szemben jön a Hurtigruten hajó, nagy dudálással üdvözlik egymást e kepitányok. Aztán Csigaházat is megdolgoztatjuk, Stryn felé kerülve felmegyünk a Strynfjellet 1030 m-es hágójára. Útközben magyar fiúkkal találkozunk és beszélgetünk. Megtudom, hogy a gázolaj vasárnap délutántól hétfő délig olcsóbb. Norvégos az idő, azaz köd, felhő, eső. A hágón minden kopár, hófoltos, a tó befagyva. Lessük, honnan bukkannak elő a trollok, mert ez már a Trollstigen híres útja. Lefelé félelmetes szerpentin kanyarog, völgyében dübörögve jön le a vízesés. De a víz mindenhonnan folyik, mint egy megtelt fürdőkád peremén.

48. nap 2013. 06.09.

Legurulunk Geirangerbe, aztán újabb szerpentin, most felfelé. Aztán megint le, Lingébe kompolunk és újra fel. Körülöttünk 1800-as hegyek és a víz folyik mindenhonnan. Pl a Stigfosson. Andalsnessben vége a szépséges és félelmetes Trollstigen útnak. Tankolok egy vasárnap déluténit és fordulunk keletnek Dombas felé. Útközben a Vermafoss és a Slettafoss gyönyörködtet. A Rauma völgye kiszélesedik. Dombas sícentrum, de nem alpesi, hanem széles platókra mennek fel a síliftek.

Északnak kanyarodunk a Dovrefjell nemzeti parkon át. Itt is 900 m-en vagyunk, de ez napos, és nincs is olyan hideg, mint a Strynfjellen. Széles panorámás helyen alszunk.

49. nap 2013.06.10.

Megyünk még egy ideig a fjellen, aztán a folyó utat vág a fennsík peremén és szép lankásan gurulunk Oppdalig. Ez is síközpont, de más nincs. Újra tankolok, most tényleg olcsón. Feltöltjük készleteinket és megyünk tovább Berkák, Storen irányában Trondheimbe. A Kristiansten erődből lenézünk a városra, aztán sétára indulunk. Itt van Skandinávia legnagyobb temploma, tényleg szép. Egy nagy fapalota és Olaf szobra a belvárosban. Színes raktárházak a kikötőparton és faházas, kocsmás városrész, meg egy régi fahíd. Aztán csak úgy kószálunk. Megkeressük utolsó éjszakai szállásunkat a Trondheim fjord partján. A parkolóban rengeteg autó, gyereksereg bringázik az aszfaltdombokon, hatalmas szín alatt és körül sütögetős emberek, tinik csoportja megy a tenger felé, négányan fürdenek!!!! Aztán 8 körül a norvégok hazamennek, mi pedig elfogyasztjuk búcsúvacsinkat.

50. nap 2013.06.11.

8 előtt megjelennek az ovisok sárga mellényekben, felszaladnak a dombokra, aztán át a pocsolyákon. Mi is felkelünk, megyünk Strjoldalba, reggeli, séta a városban, aztán irány a reptér. Búcsúzkodás, integetés, én indulok a messzi észek felé. Az úton Narvik van kiírva, bár az még egy kicsit odébb van. Levangerben sétálok egyet, aztán Steinkjer előtt elkanyarodok a focipályás alvóhelyre, ahol Szabiék érkezése előtti éjszakát töltöttem. Most is egzések vannaka fosipályén, de 7-kor elcsendesedik a parkoló és a sirályokkal és récékkel maradok. Apály van taposom az algákat és kagylókat, meg a ledörzsölt gránitsziklákat. Remek naplemente van, ásítva gyönyörködöm benne. Éjfélkor csinálok egy körvideót még nem az éjféli napról, csak az éjféli világosságról.

51. nap 2013.06.12.

Felhőtlen napkeltére ébredek, 4,30 van, így a nap már magasan jár. :o) Besötétítek és visszaalszom. A felhőtlen nap alkalmas téligumim lecserélésére és a készletek feltöltésére az alsó raktártérből, Így pihenőnapot (vagy éppen munkanapot) tartok. Kirakodom a teljes raktár tartalmat, Átnézem a kajalistát és kipótolom a "fedélzeti" készleteket. Lecserélem a téli gumikat és néhány aktuális barkácsolást is elvégzek. Kitakarítok, lezuhanyozom, főzök, stb. Közben a focipálya körül folyik a helyiek élete, ovisok jönnek, családok grilleznek, edzéseket tartanak.Én is jól elvagyok a tennivalókkal, a környék bejárásával, meg olvasással, napozással. Este megint szép naplemente jön.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2013. jún. 13. 23:34

Knut Hamsun jr.

Very good photos dear Mr.Revay! Congratulation! Ciao: Knut jr.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás