RSS

Norvégiába érvén

2013. június 03.

Napsütés és nagy hófoltos hegyek fogadtak Norvégiában

 

37. nap 2013.május 29.

Hideg a reggel, gyorsan összekapom magam és indulok. Idréba érve kivirul a reggel, sétálok egyet a kávémmal. Aztán a túristairodában egy 20-asért netezek egy órát. Utána nekimegyek a Norvég határnak. Szépen ki van zászlózva, de épület, ember nincsen. A Gutulia nemzeti parkban vagyok, nagy tavak között. Havas hegyeket látok, lekanyarodok egy tóparti parkolóba. Egy furgon áll itt kajakkal a tetején. A vízparton egy csajszi guggol, érkezésemre a vizes fürdőlepedőjét a derekáról felcibálja a hónaljáig. Pasija is vizes. Leparkolok, megszólítanak, pár udvarias szó a hegyekről, a hideg vízről, napsütésről. A pasi közben a kezében lévő füleslábassal vizet mer a tóból és felrakja a teavizet a kis gázfőzőjére. Kellemes első benyomás. Továbbmegyek, egy vízesést keresek, de csak egy nagy zúgót találok a két tó közötti híd alatt. A hegyet nézem, jó lenne letáborozni az előző parkolóban. Visszamegyek, a kajakosok elmentek már. Napozás, közben a norvég utikönyveimet bogarászom, eddig nem készültem. Gyönyörködöm a hegyben, asszem a Sölen 1755 m-es vonulatát látom. A nap viszont messze elhagyja nyugatot észak felé. Azért a vörösségben gyönyörködhetek. Ja, és útközben láttam rénszarvaskakát!

38. nap 2013.05.30. Janka névnapja!

Szép a hegy a reggeli szembefényben. Indulok északnak. A táj hasonló a svédhez, erdők, fák, tavak, lápok, de itt megnőttek a hegyek. Az első boltba Tolgában megyek. Tudtam, hogy drágaság lesz, mégis eleresztek néhány felháborodott káromkodást. Aztán nyugtatásképpen sétálok egyet, találok egy szép vízesést. Elmegyek a benzinkútra is, itt is káromkodás, mert 13 Skr a gázolaj (510 ft).A Glamma folyó mellett megyek Rörosig. Ez is rézbányaváros 300 éve. Hatalmas salakdombok közt a kohók épülete, a múzeum ötletes mozgó modellekkel mutatja be a korabeli bányák és kohók vizerővel működő kiszolgáló berendezéseit. A salakdombok közt apró régi bányászházak, a főutcán mát emeletes faházak. Nagy templom, a zsindejt javítják alpinisták, nem lehet bemenni. A várost elhagyva hatalmas homok és kavicsdünéket látok. Megmászom és bejárom. Hogy lett ez itt?

39. nap 2013. 05.31. Dóra szülinapja!!

Túl közel vagyok már Trondheimhez és Szabiék csak kedden érkeznek. Kinézek egy kört a tengerpartig, hogy Izlandra meg az Északi sarkra ránézhessek. Megyek tovább, és egy sísáncba botlok. Felcaplatok körülnézni. A földi része 330 lépcső, a sáncig további 30 és 280 a sánc. Jó, hogy nem vagyok síugró! Aztán egy hídnál dübörgő vízesés, megmászom amennyire lehet. Ez már a Gaula folyó, ez északra folyik. A hídra is felballagok, sárga táblán kiírva, hogy CLOSED! De néhány autó megy mindkét irányban. Kerülőút nincsen, megyek tovább. Egy alagút után a folyóparton visszagyalogolok egy csodaszép szurdokba. Néhány km után kiderül, hogy tényleg zárva az út! Bontják a hegyet. Az egész úton gépek, anyagok. Kérdezem, aszonnyák, hogy menjek vissza 80 km-t Tynsetig és onnan todok felmenni. Visszafelé is megnézem a szép hegyeket és völgyeket, a másik úton meg látom a Rondslottet 2178 m-es púpját. Ezen is csak foltokban maradt meg a hó. Berkáknál letérek a főútról és meg is szállok egy focipály amellett.

40. nap 2013.06.01.

Innen az orka folyó völgyében megyek rendes hegyek közt. Néha megkísérlek sétálni az erdőben, de ahol meg lehet állni, ott nincsen ösvény, az aljnövényzet meg olyan sűrű, hogy nem lehet császkálni benne. Orkangerben sétálok egyet, aztán elérem az első fjordomat, a Trondheimsfjordent. Szép legömbölyített hegyek közt a víz. Néhol szigetek, félszigetek szabdalják. Kiérek a végére, de nincsen más, csak a komp. Káromkodva nézem az árakat, sajna a hosszal növekszenek. Az enyém 335 Skr!! Visszagyalogolok, hogy megmásszam a gömbölyű hegyeket. Megint nem találok ösvényt, ezért autóval kerülök a földutakon. Az egyik sziklán falramászók tarkállanak. Aztán komponállok, örömömre a jegykezelő 6 méter alattinak minősített, ezért "csak" 149 Skr-t fizetek (6000 ft). A túloldalon kis városka Brekstad, rögtön szállásra parkolok, aztán kikötői séta, városnézés és mozi.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás