RSS

Vattern tonäl

2013. május 21.

Hoszabbodnak a nappalok, ahogz megyek eszak fele.

Ha hazamegyek, el kell mennen egy szamitogepes tanfolyamra, mert most egy konyvtarban ulök es nem tudom a pendråjvrol beilleszteni a sodert! Majd bepotolom!

Kata! Nincsen meg az emil cimed, a telefonod meg megvaltozott? Jelentkezz valahogy honlapon kivul! Rece

 

27. nap 2013.05.19.

Először csak borús az ég, aztán eső is jön. A svéd HVCS-ket persze ez nem érdekli, indulnak kenuzni az egyik tavon. Én letérek a főútról és bemegyek az őserdőbe, tavak, erdők, sziklák. Azért lakott a vidék, de tanyaszerűen jelennek meg a takaros vörös faházak. Három házcsoportnak már van neve. Mikor éppen nem esik, lófrálok egyet a leágazó földutakon. A talaj annyira sziklás, hogy nem értem, a favágók hogyan "közelítik ki" a kitermelt fákat. Aztán látok egy járgányt vasalt kerekekkel, lánctalpas kiegészítéssel. Vaxjö az egyetlen városi megálló, ott is esernyővel közlekedek (a svédek nem). Próbálom a Mekit, de valamiért nem megy a netezés. Elhagyott tóparton alszom. Előtte mozizás.

28. nap 2013.05.20.

Megyek tovább az őserdő keskeny útjain. Egy hajdani "vizierőmű" maradékánál nézelődöm. A dombok emelkednek, már 200 m magasakat is látok! Jönköpingben már hegy is van. Itt parkolok a városi parknál, felmegyek a hegyre, Csúcsán hatalmas zsindelyezett harangláb. A hegyoldalban skanzen állatokkal. A város nem nagyon szép, de nagyobbacska kikötője a Vatter tó déli csücskében forgalmas. Innen pillantom meg a viharfelhőket, de nem tudok gyorsan visszamenni a Csigaházhoz ezért esernyőzök, de olyan bugyborékosan esik, hogy boltoznom is kell. Az eső szünetben hazamegyek, újra és újra zuhog, meg a köd is leszáll. Maradok éjszakára, ismét mozizok.Gábor vejemtől kaptam egy csomó filmet.

29. nap 2013. 05.21.

Reggel is nagy a köd, sétálok egyet a hegyen, nagyon sejtelmes, de a városra nem látok le. Néha esik is, de kitartó a köd. Megyek autópályán Grannáig. Esik. Itt terveztem bringával áthajózni a közeli szigetre, de erről lemondok. Megyek könyvtárba esernyővel. Nem tudok wifire csatlekozni, ezért pendrájvra kimentem és a könyvtár gépén sikerül. Vicces a svéd billentyűzet. Mire végzek eláll az eső, meglátom, hogy a falu fölött van egy függőlrgrd sziklafai. Felmegyek, itt is van egy kis skanzen, de kilátás csak a városra van, a szigetet már nem látni. A városka is szép, amolyan egyutcás hosszú város a szikla alatt. A tóparton megyek tovább Rök-ig. Itt van egy nagy viking runakő, jó a tájékoztatás is. Tésztát főzök vacsira, csönd van, itt alszom.

30. nap 2013. 05.22.

Reggeli lustálkodás után kimegyek a runakőhöz. A mások oldalon iskola van, hozzák a nebulókat.Aztán megyek Vadstenába, kiviggyan az idő, sétálok a hatalmas kastély, kolostor körül és a szép városka utcáin. Megyek Linköpingbe, a folyópartról indulok, szép park és a Kanda kanalzsilipjei. A városban nagy kastély, de mégnagyobb katedrális, modern belváros. Aztán kimegyek Gamla Linköpingbe, ez is egy skanzen (érdekes, hogy itt nem így nevezik ezeket a mesterséges falvakat). Hatalmas, sok utcás városka, teljesen nyitott, szabadon mászkálhatsz. Van egy távolabbi része is vasútállomással, működő istállóval, stb. Itt nagy játszótér van estefelé benépesül és nagy a zsivaj. Családok is piknikelnek nagy csapatban. Rámesteledik, amit nem a sötétről lehet tudni, hanem az időről. Nem volt még szerencsém szép napkeltét vagy napnyugtát látni Svédországban, de szerintem 5 előtt kel és 10 körül nyugszik a nap.

31. nap 2013.05.23.

Reggel is körbesétálom a skanzent, nagyon szép. Csöpörög az eső, megyek Berg slussarba, itt van a Gota csatorna (Stockholm és Göreborg közti viziút) egyik 8 zsilipes állomását megnézni. Nincs nagy forgalom, de szerencsére egy sétahajó éppen zsilipel. Izgi. Elered az eső, a csatornát követem, egyszercsak az út lemegy alája, a víz pedig hídon folyik. Egy másik híd, amin átmentem, nem felemelős, hanem egyszerűen kerekeken lehúzzák a csatornáról. Borensbergben lófrálnék, de megint zuhog, így otthon maradok és irkálok. El sem áll, így megyek tovább Örebroba. A skanzen mellett (itt Wadköpingnek hívják) állok meg, az eső végét nem tudom kivárni, elindulok esernyővel. Megnézem a skanzent, aztán egy nagyonszép parkon és a mégszebb folyóparton beballagok a városba. Itt is hatalmas kastély áll egy szigaten, a folyó sebesvizű, barnán körülöleli. A zúgóknál halfelúszó labirintus van. Valami ünnepség lehet, először esküvőnek nézem, de a pár is, meg sok csajszi is színes estélyikben fotózkodnak esernyő alatt. Kiakasztom a cuccaimat száradni, befűtök és olvasgatok vacsoráig.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás