RSS

Del-Svedorszag

2013. május 21.

Jön velem eszak fele a tavasz

21. nap 2013.május 13. Zsófi szülinapja! Éltetlek!

Napfényes reggelen áthajtok Koppenhágán és felmegyek a nagy hídra Malmö felé. A túloldalon kimegyek a partra visszanézni a hídra. Aztán ingyen parkolóhelyet keresek, de mindenütt automatákat látok, vagy 1-2 órára korlátozott megállást. A városon kívül végül sikerrel járok, így bringás városnézést csinálok. A főtéren már megy a visszaszámoló óra a dalfesztiválra. Nem vagyok elájulva Malmőtől, megyek tovább Lundba. Itt viszont lehetetlen megállni, ezért sértődötten továbbmegyek. Ovedskloster tóparti kastélyánál alszom.

22. nap 2013. május 14.

Ystadba úgy érkezem, hogy jégverés fogad. A kikötő szép füves parkjánál várok a közben enyhülő esőben, mikor iskolások jönnek és mintha nem is esne, leülnek az asztalok mellé kajálni, meg szaladgálnak a sziklák közt. Elszégyenlem magam és esernyőt fogva sétára indulok. Szép kisváros, kellemes hangulat. A piacon füstölthalakat veszek ebédre. Finomak. Az első kétségbeesés után kezdek beletörődni a magas élelmiszer árakba. :o( Kaseberga szélfútta tengerparti magaslatán egy nagy ovális alakzat van kirakva dolmenekből. A parton halfüstölő mindenféle szörnyek kirakva nyersen és füstölve. A tengerpart átvált sziklásba, szépen látható a gleccserek legyaluló eredménye. Ez már a keleti part egy kis faluban állok a tengerpartra napkeltét remélve.

23. nap 2013. május 15.

A napkelte abból állt, hogy 4-kor egy piros csík jelent meg a láthatáron, de a napkelte felhőbe borult (vagy átaludtam). Nem sokkal odébb egy tábla látnivalót jelzett és a nyíl egy lapos sziklaplaccra mutatott. Jól körülnéztem, de nem láttam semmit. Végül a lábam alatt vettem észre a sziklába vésett rajzokat, főleg hajókat és balta formákat. A part észak felé fordult és íg mentem Kristianstadig. Itt sétálok egyet a városban. Mégis dühöngök az élelmiszeráraktól! :o( Megyek Backaskog várához két tó között. Kipróbálok egy autópálya piknikhelyet éjszakára. Elég messze van a pályától, szép napsütésben szerelek, napozok, olvasok és kellemes az éjszaka is a madárcsicsergésben.

24. nap 2013. május 16.

Karlshamnban kikötői várat nézek a partról és sétálok egyet, nem nagy durranás. Ronneby hasonló, de a séta jól esik a napsütésben. Karlskronában bringázok és kimondottan a kikötőre vagyok kíváncsi, mert itt van a hadiflotta főhadiszállása. Pofáraesés, mert minden el van kerítve és zord katonák puskával vigyáznak rá. Ami látszik, az azt mutatja, hogy vége a homokos partnak, sok sziget közt van a város, legyalult sziklák és "óriások kavicsai" szétszórva. A város geometrikus elrendezésű a volt várfalak közt. Ismét napkeltében reménykedve kimegyek egy földúton a partig. Teljesen nomád szálláshely a letarolt sziklákon.

25. nap 2013. május 17.

Miután átaludtam a napkeltét továbbmentem Kristianopelbe. Egy félsziget fallal körbevéve, hajdani erőd volt. Kis múzeum-házban berendezett lakóterek. Kalmar-ra nagyon vártam, de kis csalódást okozott. A hatalmas vár alig volt berendezve, a városban pedig alig volt látnivaló. Nagyot bringáztam a letarolt sziklás szigetek közt, szerencsére szép napsütésben A várfalak szélárnyékában fürdőruciban napoztak. A svédek szerint nem normális ez a szép napsütés. Újabb nagy hídon megyek át Öland szigetére. Rengeteg szélmalom és szép téglavörösre festett deszkaházak. Borgholmban hatalmas elhagyott vár egy fennsíkon, meg a hegyoldalban a királyi család nyaralója. A városkaában nincsen semmi látnivaló, elég kihalt is így péntek este. A fennsíkon alszom várra néző ablakkal, naplementével. Éjjel ki is van világítva.

26. nap 2013. május 18.

Ködbe burkolódzik a vár, de később kisüt a nap. Öland keleti partján megyek, újabb szélmalmokat és szép elszórt tanyákat látok. Aztán Graborgban az 5. századból származó hatalmas vár maradványait mászom meg.Kalmaron keresztül elindulok nyugat felé az erdők és tavak vidékére. Nybroban kezdődik az üveghuták területe, mindenütt az ólomkristályt hirdeti. Sajnos a főutak nagyon unalmasak, középen drótkötéllel elválasztva, váltakozva kétsávos és egysávos. Meg is szívtunk egy balesetet az egysávos szakaszban. Letérni sem lehetett.Emmaboda nevű városkánál állok meg kora délutánegy csodaszép tó mellett. Nagy napozást csapok sörözéssel (lehet, hogy nem szabad közterületenpiálni?). Befejezem a három Robert Merle könyvet, amit majd Szabiék visznek vissza a könyvtárba. Talán mostantól többet fogok törődni a jegyzetekkel.

Néhány megjegyzés Svédországról:

- Élvezettel szemlélem a jégkorszak nyomait. A lecsiszolt, legömbölyített sziklákat és az  "óriások kavicsait", amik szanaszét hevernek földön, tengerekben és tavaknan.

- Elkezdődtek a nagy erdők, fenyvesek, bükkök, nyírfák. Ahol lehet, megállok és sétálok egyet a mohás talajú erdőkben. És most jönnek a levelek, így minden friss világoszöld. A tavasz pedig velem együtt jön fölfelé, így mindenhol eddig virágözönben voltam. Mort virágzik itt az orgona.

- A drótköteles főutak miatt letérek kis utakra és így elérhetőbbek a természeti látnivalók.

- A patakok, folyók és tavak vize itt is (mint Skóciában) barnák, de tiszták. Az okát még mindíg nem tudom, csak találgatok.

- Nincsen ár-apály!!

- A városok, települések nagyon szellősek, széles, járda nélküli utak vannak.

- Nagyon sok elszórt tanyát, udvarházat látok, jobbára téglavörösre festve, de vannak sárga, világoskék, zöld házak is.

- A városi műemléák látnivalók elenyészőek, ezért a mai építészet és a rengeteg jól gondozott park adja a gyönyörködés tárgyát.

- Találkoztam néhány munkahelyről ismert névvel: Gislaved nevű város, Södra Timber telep

- Drágaság van! :o((

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás