RSS

NDK

2013. május 11.

Belekóstoltam a hajdani NDK-ba. Nagy rend van!

 

Bocsássatok meg szűkszavúságomért és a fotók ismételt elmaradásáért, de be kell vallanom, hogy alig várom az estéket, hogy folytathassam az olvasást. Ezért a honlapot most csak kötelességszerűen írom. Talán majd megváltozik a helyzet.

7. nap 2013.04.29.

Megyek tovább Nagy Lengyelország síkságán. A neve is Puszcza Noteca. Sztargard Szczecinski szép városka, Templom téglából persze, várfalak, oromzatos házak. Újabb puszcza jön, itt is fenyőerdők és sok homok van. A Szczecini öböl partján elérek Wolinba, ahol egy viking falu a legizgibb látvány. Roskildében láttam hasonlót, ott is korabeli technikával építettek, meg csináltak mindenfélét. A tengert Dzwinownál érem el. Mint az egész északi part, (kivéve Rügent) itt is homokos, dünés ameddig a szem ellát.

8. nap 2013.04.30. Éljenek a Katák!

A partot követem és átkompolok az Oderán Swinoujsciebe. Azt hittem, hogy Szczecinből nagy hajóforgalom lesz a torkolatnál, de nem. Ez az Usedom sziget, dünét sétálok és megnézem a csücskén épített erődrendszert. Aztán egy rántotthal után átlépek a volt NDK-ba és megyek Penemündébe, ahol a V2 és V4 rakétákat fejlesztették ki. Érdekes múzeum van a volt erőmű épületében. Tengerparti szállásom van naplementével

9. nap 2013. 05.01.

Pár napja visszajött a koratavasz, ezért reggel befűtök kicsit, aztán megyek tovább Greifswaldba. A kikötőben szép hajómúzeum látható, de a város is szép. Innen Stralsundba megyek. Ez még szebb.

Klassz a kikötő, szemben Rügen szigete egy nagy híddal. Van egy óriási óceánum is, de azt csak kívülről nézegetem. Átmegyek a Saaler Boddenen és Zingstben kénytelen vagyok camperparkolóban éjszakázni, mert mindenhonnan ki vagyok tiltva. Szép sík a vidék, de klassz nádtetős házak vannak.

10. nap 2013.05.02.

Tovább a parton Rostockba. Bringás városnézés van, mert messze állok a centrumtól. Szépen rendbe van hozva, bár elég kevés az eredeti épület, viszont törekednek a hangulat visszaadására. Téglatemplomok, kaputornyok, polgárházak. A kikötőben klassz helyet találok, csak este derül ki, hogy mozgalmas, hangos grillezőpalccra leltem.

11. nap 2013.05.03.

Napkelte ébreszt a kikötő felől 5.30-kor. Így nagyon korán továbbmegyek Warnemündébe , úgyhogy a halfüstölők éppencsk rakják a tüzet. Szép halászházsorok vannak, de mindegyik elé építettek a túristáknak valami beülőt. A strandon egy korombeli pár ledobja a textilt és pucéran sikkantás nélkül megmártóznak. A levegő kb 5 fokos! Bad Doberanban Egy Münszer, Kühlungsbahrban a szállodasor a látnivaló. Most Wismarban írok egy bringás városnézés után. Eddig ez volt a legszebb Hanza város.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás