RSS

Indulás Északra!

2013. április 28.

Jól megrakott Csigaházzal elindultam Észak felé. (Fotók majd később jönnek!)

 

0. nap, 2013. április 22.

Ágfalván szétspricceltem a rovarirtót, lezártam a lezárni valókat és a házat, és búcsúölelésre Édesanyámhoz és nővéremhez mentem Győrbe.

1. nap, 2013. április 23.

A Vág völgye felé indultam és Trencsén volt az első megálló. Régen jártam itt, ezért a szép időben körbejártam a várost és a várat. Zsolnán már szállást kerestem, ezért nem időztem sokat, hanem átmentem Csehországba, majd Lengyelországba és nem messze a határtól kis tavas, udvarházas, templomos szállást találtam. Lefekvés előtt még rakosgattam az utolsó vásárlés cuccait.

2. nap, 2013. április 24.

Szép reggelre ébredtem, konstatáltam, hogy újra ÚTON VAGYOK és indultam tovább. Raciborz városkában sétáltam egyet, majd továbbmentem Opole-be. Ez már az Odera mellett van. Nem sokkal a város után szép erdei parkolót találtam és mivel nagyon olvashatnékom volt (Rober Merle: Íme a Király), itt zártam a napot.

3. nap, 2013. április 25.

Nysa az első város, szép főtérrel, különleges kovácsoltvas kútborítással, kellemes parki sétával. Ottmuchov és Paczkow következik, mindkettő várral (utóbbit a sziléziai Carcassonenak titulálják), aztán Kamieniec Zabkoviczkiben szép tudor stílusú kastély van, sajna renoválják az egészet. Kolostor és erődtempom is van. Útközben nyílik a tavasz, nyári meleg van. Körben a bányák, ipartelepek ellenére kellemes a táj. Sajnos a mellékutak elég rosszak, ezért lassan megyek kátyúkerülgetés miatt. Befejezem a könyvemet és elkezdem a Francia históriák következő kötetét: Szenvedélyes szeretet. Ma van Hartmann Pisti találkozó, rá gondolok.

4. nap 2013. április 26. (Nyuli-buli napja!)

A reggeli kávét Dzierzonowban iszom, ez a városka is körbe van kerítve várfalakkal. Eddig a völgyekben mozogtam, most bemegyek egy kicsit a hegyek közé és felkgyalogolok Grodno várához. Egy Walbrzich nevű bányászváros jön, csak átmegyek rajta, de kellemes szellős-ligetesen van építve. Szilézia egyik gyöngyszeme, Ksiaz vára következik, Itt jártunk már Dórával és Zsófival. Most az erdei séta közben napozhatok is. Majd mégegy kis vár Bolkowban, a városban pedig árkádos főtér. Jaworban jó szálláshelyet találok. Gyönyörű városháza és óriási favázas evangélikus templom 1650-ből. Sajna zárva, pedig belül kékre van festve a fotók tanúsága szerint. Fürdés után kinyitom az első lecsót is.

5. nap 2013. április 27.

A favázas templom reggel is zárva sajnos. Legnicában kis séta és valódi "Lengyel piac"! Minden városban van egy bádogtákolmányos piac, ahol főleg zöldség, gyümölcs és kaják találhatók, de kirakodóvásár kereskedőkkel, meg a magánemberek is kiviszik kopottas ruháikat, cipőjüket. Aztán Glogowban szép példáját látom, hogy régi stílusban állítják helyre a belvárost, sőt új utcákat is építenek hasonló stílusban. Hoszabb autózás következik, a Poznanhoz közeli Rogalinban alszom egy szép kastély mellett.

6. nap, 2013.április 28.

Vége a jó időnek, éjjel és reggel is esik. Azért korán indulok Poznanba, hogy jó parkolóhelyet találjak. Sikerül is a belvároshoz közel (vasárnap ingyen) megállnom. Olvasgatok, míg alábbhagy a zuhé, de szerencsére rövidesen indulhatok és meg sem ázom. Poznan nagyon szép. Sok régi ház (különösen a főtéren) gyönyörűen rendben van, kiljebb azonban van még feladat. Jó nagyot lófrálok, aztán indulok Szczecin felé szállást keresni.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2013. máj. 20. 19:50

Laci szomszéd

most látom,hogy itt látok képeket, de én ha valami van a megadott e-mail címen üzenek továbbra is neked.

2013. máj. 11. 15:27

Kárpáti Gyuri

Szia Réce!
Sajnálom, hogy Korzika előtt nem tudtunk találkozni. Egy héttel korábban indultunk el. Csodálatos utunk volt. Látom, hogy jól érzed magad Lengyelországban. Egyél sok Bygoszt! Előbb utóbb összejövünk. Üdv: Gyuri

2013. máj. 07. 20:39

Kata

Szia Rece, hianyoltunk a majus elsejei Doka turan, de a tiszteletere aznap en is fokhagymaval kezdtem a napot. MOst elöször Szoszi is a sajat laban nyomta vegig a kb 15 km-t, es bar elfaradt, azert tetszett neki a dolog. En majus vegen Warsoban leszek de gondolom te addigra mar eszakabbra jarsz majd... MIkor leszel Norvegia nyugati partjan? az regi nagy vagyam, h visszamegyek oda körülnezni egy kicsit jobban, esetleg ha szabad a Csigahaz - nincs vendeged- lehet h felrepülnek par napra... ez esetben palinkat vinnek magammal :-) jelentkezz majd es jo utat, puszi Kata

2013. máj. 07. 10:59

dóra

a google fordító szerint pluci üzenete a következő: Zsutek Pilsutzki fő rejtély

Lengyel Club lakókocsi üdvözölje régi barátok Poznan. Azt szeretném, ha egy jó utat a történelmi barátság a két nép szem előtt tartva.
Zsutek Pilsutzki fő rejtély :D

2013. máj. 05. 14:19

Zsutek Pilsutzki główną tajemnicą

Polski Klub caravan starych znajomych pozdrawiam Poznań. Życzymy dobrej podróży do zabytkowego przyjaźni między dwoma narodami w umyśle.
Zsutek Pilsutzki główną tajemnicą

2013. máj. 02. 23:29

Ákos (N. L.)

Szia Nagyapó,

Naponta hány lengyel szót tanulsz?

A "sok régi ház" az mit is jelent pontosan? Mármint ép. stílus. Eklektikus? Romantikus? Klasszicista? Barokk? Farokk?

A Francia históriák az Merle? Izgalmas?

Á.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás