RSS

Kifelé Franciaországból

2012. november 04.

A Vogézeket megkerülve megyek hazafelé.

72. nap 2012. október 31. szerda

Szép köd van a folyón, meg jó hideg a csillagos éjszaka következtében. Megyek tovább a Yonne mellett, Villeneuve sur Yonne-ban sétálok és vizet töltök. Joiguy is szép kisváros, végigcsászkálom. Piac is van a folyóparton. Aztán netezek is egy M-ben.  Auxerre a legszebb a három kisváros közül, három nagy temploma, óratornya, sok favázas polgárháza van. Jó nagyot sétálok, aztán szállást keresek jó kilátással, de addig vacakolok, míg az állomás mellett alszom kilátástalanul.

73. nap 2012. november 1. csütörtök

Itt is ünnep van, de pocsék az idő. Chablisban esernyővel sétálok, néha átsüt a nap a felhőréseken. Tonnerrében egy nagyon bővizű forrás tör fel egy karsztbarlangból, a város viszont kimondottan ronda és romos. Tanlayban egy kastély a látnivaló, de esik. Kicsit várok, míg eláll és körbe tudom sétálni (az ünnep miatt zárva van). Megnézek egy temetőt is útközben, nincsen nagy rongyrázás.  Chatillon sur Seinben keresztezem az oda utamat, aztán egy Cascade feliratú táblánál letérek az útról szép természeti látnivalót remélve. A kitérő nem érte meg, egy kis patakocska a látnivaló, ami mésztartalmú és emiatt felépítette a maga vízesésecskéjét. Plitvice nagyon kicsiben. De csendes éjszakám volt itt.

74. nap 2012. november 2. péntek

Korán indulok, Chaumont felé útközben ér a napkelte. Chaumont nem nagy szám, néhány érdekes polgárház fura lépcsőkkel. Langres a következő város, a 18. században a hegytető megerősített falakkal körülvéve és a város is még két körsánccal bekerítve. A város is ebből a korból származó épületekkel telve. Körbejárom a várfalat és a belsejét is bejárom. Elered az eső, kitérek Champlittébe, ahol a  népi mesterségek eszközeiből van hatalmas gyűjtemény. Ez nagyon izgi. Vezoulban alszom.

75. nap 2012. november 3. szombat

A sok síkság után végre nagy hegyeket látok. Megyek a Vogézek lábához Ronchampba a Le Corbusier kápolnához. Ez az első templom, aminek nyitvatartási ideje van és belépődíjat is szednek. Mivel csak másfél óra múlva nyit, megelégszem a külső rápillantással is. Átmegyek a hegyek keleti oldalára, nagy szőlőültetvények közt kisvárosokat nézek. Mintha a mézeskalácsházból várost építettek volna. Egusheim, Riquewihr és Ribeauvill csodaszépek. Napfényes szombat lévén meg is teltek. St Hippolite-nél felfordulok a hegyre a Haut Koenigsbourghoz, a hegytetőn eredeti állapotára helyreállított várba. Ez is megtelt, de azért meg tudok állni és gyönyörködni a várban és a kilátásban a Rajna völgyére és a német oldalon magasodó Schwarzwald-ban. A szőlők között egy camperparkoló vár a vár alatt.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás