RSS

Orleanstól a Loire mentén

2012. október 28.

Dórával és Gáborral megkezdtük kastélytúránkat.

60. nap 2012. október 19. péntek

Kisétálok a ködös reggelen a Loir hídjára, vízimadarak úszkálnak, mókus fut fáról-fára, a fűzfák ágai a vizet érik. Olyan csönd van, hogy hallani a lehulló levelek földet érését. Indulok tovább a Loir mellett Vendomba, aztán Chateaudun-be. Itt körbesétálom a várat, amelyik nagyon magas fallal a folyópartra támaszkodik. A folyón vízimalom, és a szokásos récehad. Megyek tovább Chartresbe, éppen nem esik, de séta közben többször elered. Az Eure folyó három ágra szakad, itt van az óváros szép favázas házakkal. Fent a hegytetőn a katedrális, valóban rendkívüli. Nem csak a főhomlokzat a tornyokkal, hanem a két oldalsó kapu is szobrokkal tele. Az alakok hosszúkásak, így alulról normálméretűnek látszanak. A különleges színes ablakokról (a háborúk alatt kiszerelték és eldugták őket) egyenként leírás van. Bent egy labirintuson többen mezítláb araszolnak végig (régen térden kúsztak), középen meg imádkoznak egyet.  Lefelé is elnézelődök az óvárosban, így sötétben érek Ramouilletbe, nagy nehezen szállást is találok, de a kastélykert már zárva, meg esik is.

61. nap 2012. október 20. szombat

Éjjel kieste magát, így kora reggel sétálok egyet a kastélyparkban. Aztán indulok Párizson át a reptérre Dóráért és Gáborért. Versailles, Malmaison, Défense, Champs Elisees, Concorde tér, Tuileries, Ile de la Cite, Rue Royale az útvonal, sok mindent látok, megpillantok, a piros lámpánál lefényképezek az esőben. A Diadalív körül megyek néhány kört, mint 43 évvel ezelőtt a 125-ös MZ-vel. Aztán megyek a reptérre Beauvaisba. Megállni nem tudok a kijáratnál, így Dóráék is kapnak egy kis esőt, míg cipelik a nagy táskát. Nagy az öröm, megy a csacsogás, míg átvergődjük magunkat a Párizs belső gyűrűjeként szereplő autóáradaton. Sötétben érünk Orleansba, a folyóparton főzzük az érkezési lecsót. Aztán elhelyezkedünk cuccal, fenékkel a 8 napos együttlétre.

62. nap 2012. október 21. vasárnap

Dóra ígérete szerint eláll az eső, megnézzük Orleans 3 látnivalóját és Beaugency kitérővel indulunk Chambordba. Ez a kastély kívül-belül fantasztikus! Végigjárjuk belül, aztán kívül, majd Dóráék bringáznak a parkban, míg én az elgörbített Bringatartót reparálom. Leszáll a köd, így is fantasztikus a kastély. Én is bringázok egy kört naplementével. Vacsorázunk, fürdünk, mosogatunk, aztán kivilágítva is megnézzük.

63. nap 2012. október 22. hétfő

Kék az ég, Villesavin mellett elmegyünk és Cheverny-ben kastélyt és parkot nézünk. A híres kutyafalka szabadságon van. Aztán séta Blois-ban. Chaumont sur Loire kastélyát a folyópartról felnézve csodáljuk, majd Amboise-ben sétálunk a naplementében. A várat és Leonardo da Vinci sírját befogadó kápolnát csak kívülről nézzük. Felmegyünk a dombtetőre körpanorámát nézni. Vacsora után kivilágított városséta.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás