RSS

A Loire és a Loir kastélyai

2012. október 19.

Esik, esik és tovább esik!

56. nap 2012. október 15. hétfő

Megyek a Loire völgye felé. Én ezeket a „völgyeket” meredek falú kanyonoknak gondoltam, Nem így van. Széles, lapos völgyek, a folyók is általában több ágon folynak és sekélyek. Most, hogy sok az eső elég gyorsak és sárosak, de gondolom normális időjárásban lassúak és tiszták. Azay de Rideau az első kastély, remekül körbe lehet járni a folyó (ez még csak az Indre) több ágra terelve közrefogja. Szép a berendezése is, öröm benne járkálni. A padlás hatalmas ácsszerkezet tölgyfából, és csoda illat van fönt. A parkban Szabolcsra gondolok, hogy élvezné a csodás fákat. Egy Gingko Bilóbáról emléklevelet is hozok. A nap szépen süt, nem lehet panaszom. Rigny Usse a következő, ez is a megáradt Indre partján. Ez ihlette Csipkerózsika meséjét és a magántulajdonos ki is használta ezt a lehetőséget (lásd Csipkerózsika bejegyzést). A könyvek a belsejéről csupa rosszat írnek, de kellemesen csalódtam benne. Remek parkja van, Libanoni cédrus, amit Chatoubriand ültetett 1808-ban. Szép bambusznád csoport mutatja, hogy eső van dögivel. Szép az idő, naplemente is kinéz, maradok itt éjszakára.

57. nap 2012. október 16. kedd

Korán megyek Chinonba, a hatalmas vár mellet parkolok, de leballagok a városba. Itt Jeanne d’Arc és Rabelais kultusz van a múlt eseményei miatt. Szép a rálátás a Vienne hídjáról a magas várra. Megyek Fontevraud l’Abbaye-be. Ez a legnagyobb ép apátság Fr.o-ban. Elég sivár, mert az utóbbi 200 évben börtönnek használták. De itt van eltemetve a Plantagenet ház II. Henrikje és Oroszlánszívű Richárd, akiről a könyvből tudtam meg, hogy nem is tudott angolul. De nekem a XII. századi konyha tetszett a legjobban, csodás csúcsos épület, mindegyi csúcs egy kéményt rejt és bent 8 hatalmas szabad tűzön folyt a sütés-főzés. Aztán megyek Montreuil Bellay-ba, remek bástyák, magas vár a Thouet folyó fölötti sziklán. Körbejárom dimben-dombon, hát a folyó mellett találok egy Camper parkolót rálátással a várra. A folyó nyugis környék horgászokkal, récékkel, hattyúkkal. Maradok itt. De nincsen éjjel kivilágítva!

58. nap 2012. október 17. szerda

Na, ez aztán egy igazi esős nap volt. Eddig is sokat esett, de ma egész nap. Saumurba mentem, de ki sem tudtam szállni a Csigaházból. Mikor kicsit enyhült, elindultam esernyővel, de aztán újra rákezdett, bemenekültem a kastélyba, kétszer is körbejártam a szegényes múzeumot, mire kimerészkedtem. A várost esernyő alól néztem meg úgy soványmalacvágtában - mondaná Söcce. Indulok tovább Angersbe, ott is esik, ráadásul a hatalmas parkoló le van zárva, mindenki ott áll meg, ahol tud. Én sehol sem tudok. Egy Meki mellett tanácstalanul ledekkolok, netezek, nézem a távolságot, de esőben nem indulok el várost nézni. Angers kihagyva. Közeli alvóhelyet keresek, hátha reggel még visszajövök.

59. nap 2012. október 18. csütörtök

Reggel is esik, így Angers végképp kimarad. Megyek a megáradt Loir (nem a Loire) partján La Fleche-be. A folyóparton parkolok és bánatomban megnézem a Robin Hood legújabb változatát. Most is elájultam (mint régebben a Trójánál), hogy mennyire letojják a film gyártók a történelmi eseményeket. Szerencsére mozi közben elállt az eső, elballagtam a kastélyhoz a Loir ágai közt. Megnéztem két szép vízimalmot, köztük hömpölyög a megáradt folyócska. La Lude szép kastély kívülről, aztán Trooban a hegytetőről körbenézek, meg itt vannak kőbe vájt barlanglakások is. Montaire sur le Loir-ban már nem esik, bejárom autóval, jó szálláshely van, így gyalogolok is a várrom és a barlanglakások közt. Csöndes, folyóparti hely, leszáll a köd, a fűzfák közt récehápogás és haltátogás.

 

Asszem, most egy darabig nem lesz időm irkálni, mert szombaton érkezik Dóra és Gábor, a tapasztalatom, hogy jobb dolgom is lesz, mint az írás. De majd bepótolom!

 

Zsófi meg holnap indul Nepálba az Annapurna alaptáboros túrázásra! Jó utat!!!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás