RSS

Nantes

2012. október 11.

Elértem a Loire folyó torkolatár és még sokat leszek a partján Dóráékkal.

48. nap 2012. október 7. vasárnap

Esik, esik, esik! Vennesben netezek, aztán bejárom a nagyonszép váras várost. Persze esernyővel. Utána újra partra, az öbölben 8-10 asszony hálóval vakarássza a talajt. Eddig ilyet nem láttam, aztán rájövök, hogy az öbölben hatalmas osztrigakert van, annak a szökevényeit szedik össze. A la Vilaine folyó gátján megyek át, nem erőmű, csak megtartja az öbölben a vizet. Esőben szálláskeresés, fizetős parkolóban. :o(

49. nap 2012. október 8. hétfő.

Ha már fizetős, vizet is töltök, aztán tovább Guerandéba. Ez is váras város, a falakon belül középkor. La Pouliguennél kimegyek a félszigetet megkerülöm, gyönyörű partok, közepes hullámokkal. A szárazföldnél só lepárlók.  Aztán egy üdülőváros 10 km szállodasor és homokos strand. Esik. St Nazairnél is vannak tengeralattjáró bunkerok, de ezt csak autóból nézem már. És itt a Loire torkolata, széles tölcsér, magas híd. A túloldalon kis erőd három hatalmas betonbunker közt alig látszik. Városi parkolóban gombapörköltet főzök.

50. nap 2012. október 9. kedd

Hajókürtre ébredek, nagy köd van, a parton nagy strand, merítőhálós bódékkal.  A Loire partján Paimboeuf-nál különös építményt nézek meg. Mintha uszadékfából lenne összerakva, sok zászlóval. A torkolattól 60 km Nantes, nagyváros, kikötőváros, alig találok ingyen parkolót. Ezt is jól lebombázták, de az első Loire menti kastélyt azért megnézhettem. A katedrális is sokat szenvedett, legutóbb 1972-ben égett le. Szép síremlék van benne. A 19. századi palotákat kihagytam, szerencsémre, mert az eddigi ködszitálás heves záporba csap át, miután visszaértem a Csigaházba. Keresek egy M-t, netezek, aztán újra az óceán felé veszem az irányt. Ez már a Vendée, az eddigi lapos táj még jobban kisimul, sőt, lesüllyed, a megművelt földek árkokkal vezetik le a vizet és mindenütt csatornák vannak. A házak nagyon alacsonyak és kis lejtésű a tetőjük. Az új házak és a nyaralók is követik ezt a stílust. A Noirmontier sziget előtt a sarkon táborozok.

51. nap 2012. október 10. szerda

Éjjel nem esett, de azért felhős. Sétálok a dünéken, de 3 perc múlva buborékos zápor jön, így dekkolok kicsit a Csigaházban és mikor kissé alábbhagy, indulok délnek La Rochelle felé. A nedvesföldi terület alig lakott, itt-ott legelésznek tehenek, de az óceán partja végig be van építve főleg a kisházas nyaralókkal, de van néhány emeletes is. Ez rart 50 km-en keresztül. A part főleg homokos, néhol sziklákkal. A partokon megállok, nézelődök. Az idő egyre jobb, késő délutánra a napsütés dominál. A Nagy Lapály (Marais Poitevin) előtt ngyonhosszú dünénél éjszakázok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. okt. 15. 22:03

pelikan

kronologepos

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás