RSS

Bretagne déli partja

2012. október 07.

A tenger szépsége után a megalitok világában járkálok.

44. nap 2012. október 3. szerda

Egy esőszünetben feltöltöm a vizeimet a kempingben és indulok vissza a tegnapelőtt eső miatt kihagyott Douarnenezbe. Most is esik, de a kedvemért kis szünetet tart, azalatt bejárom a szardíniahalász várost. Mire visszaérek, újra elered, megyek tovább Quimperbe. Itt is esik, elindulok tovább, de útközben eláll, mégis megállok egy városnézésre. Szerencsémre, mert gyönyörű városka két folyó összefolyásánál. Végigcikázom a kis utcákat, favázas házakat nézek, meg a katedrálist, ez kivételesen nagy, de a tornyai már a 19. században épültek. A folyóparton városi kormorán szárítgatja szárnyait, ilyen közel a vidékiek nem engednek magukhoz. Újabb világítótorony felé veszem az irányt Pencmarchnál. Egy tengerparti templomocskánál parkolok, a félhomályban próbálom fotózni a világítótorony fénycsóváját, mikor valami átszalad a kezemen. Százszámra rohangálnak a kőkerítésen, amire hasaltam pincebogár szerű férgek. Brrrrr! Ugrándozva lesöpröm magamat és aludni megyek.

45. nap 2012. október 4. csütörtök

Korán ébredek, Dóráék útitervét tanulmányozom és megírom a javaslatomat. A napocska felkel és bevilágítja a kis templomot. Férgek eltűntek. Megyek tovább Pont l’Abbéba, kis séta, piac van. La Foret Fouesnantnál sétálok egyet a dús növényzetű erdőben, aztán megyek Concerneauba, ahol egy várfallal körülvett szigetnek kell lenni. Már végigcikázom a szabdalt partot, mire elérem. Szerencsére napsütés van, bejárom a városkát. A várfalon belül gyakorlatilag minden ház kocsma, vagy ajándékbolt. Turista is van dögivel, akik eltartják őket. Nekem is eszembe jut, hogy ideje ajándékokról gondoskodnom. A kikötőben hatalmas katamarán áll, ekkorát még nem láttam. Kimegyek a nyílt tengerhez, egy kis erődnél parkolok, amit három betonbunker vesz körül. A németek iszonyat sok betont kevertek, mire elkészült a Normandiai fal, ami ide is lelóg.

46. nap 2012. október 5. péntek

Megyek a tengerparton, itt-ott megállok. A derekam még mindig nem jó, illetve másik helyen fáj. Átkozott öregség! :o) Lorient lebombázott kikötőváros, nem terveztem a megállást, de az öböl kanyarban megpillantom a német tengeralattjáró bunkereket, meg az óriási trimaránokat, amikről gyönyörű reklámfotókat látok mindenütt. Kimegyek hát kikötőnézőbe. Itt van az összes trimarán, persze csupaszon, de érzékelem a hatalmas méreteket és a karcsú hajótesteket. A betonbunkerek is érdekesek, van egy tengeralattjáró is kiállítva. Netezek egyet és megyek Carnacba. Ez a prehisztorikus vidék, több tíz kilométer hosszakban menhirek sorba rakva, dolmenek és tumulusok mindenütt. Megnézek egy menhircsoportot, és két szép dolment is, aztán kimegyek Quiberon hosszú félszigetére, a nyugati partját néztem ki szállásnak. De itt nem szeretik a csigaházasokat, megállni sem lehet sehol a parton és a lakott területek is tilosak. Visszamegyek Carnac peremére egy halászkikötőnél alszom.

47. nap 2012. október 6. szombat

Hudeborús szombat reggel. Megyek további menhir, dolmen és tumulus nézőbe. Hatalmas területeket fednek le a sorbaállított kisebb-nagyobb kövek, és sok helyen vannak dolmenek és tumulusok is. Meg-megállok egy-egy sétára. Mivel gyakran esik az eső, fele napomat a Csigaházban töltöm, tervezek, főzök, és be is aludtam. A Morbihan öblöt ölelő félsziget végén találok szállást. Ebben az öbölben gatyázta ki Julius Cézár a helyi hajóhadat.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. okt. 10. 23:58

Ákos

Mi a különbség a dolmen és a tumulus között?

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás