RSS

Finistere

2012. október 03.

Ebben az évben harmadszor is eljutottam a világ végére. Ez az igazi világgámenés!

40. nap 2012. szeptember 29. szombat

Megyek tovább az Óceán felé, többször megállok sétálni, nézelődni. Porspodernél már igazi óceáni hullámok jönnek és összecsapnak V alakban a Csatorna felől jövő hullámokkal. Nagyon élvezem a nagy hullámzást! Aztán két menhirt is megtalálok (ezek eléggé elhagyatott helyeken vannak), majd egy csöndes öbölben találok szállást. Egy gerendán üldögélve konyakozva számot vetek, hogy idén már voltam Portugáliában a Cabo de Roca-n, Spanyolországban a Camino végén Finisterrrében és itt is a világ végén. Mázlista vagyok!

41. nap 2012. szeptember 30. vasárnap

Felmegyek az öblöm bal oldali szikláira, jó nagy sétát teszek öblöket, sziklákat (itt palaszerű réteges sziklák vannak), hullámokat csodálok. Utána kihajtok Pointe de St Mathieu szirthez, romos kolostor, emlékmű, világítótorony. Itt is nagy séta a hullámzást csodálva.  Kempinget keresek, mert már mosnom kell. Sikertelenül. Bemegyek Brestbe netezni, de nincsen kedvem a bevásárlóközpont parkolóban aludni, ezért visszamegyek egy kellemes öbölbe.

42. nap 2012. október 1. hétfő

Az éjszaka ugyan holdfényes volt, de a reggel olyan szürke, hogy ki sem akar világosodni. Nagyon fura, hogy 8-kor még korom sötét van. Félhomályban megyek Brestbe, a kikötő mellett nagy parkolóban állok meg. Először a kikötőt járom be (persze nem az összeset, csak a központhoz közelit), aztán a régi várat járom körbe. Az egész város erődök kikötők és dokkok halmaza. Valahol alattam vannak a németek által épített tengeralattjáró kikötők, amiben most a francia atom tengeralattjárók lehetnek. A kikötő környékén sok katonai terület van, persze lezárva. A város sajna csúnya, otthon Rákosi-házaknak nevezném a stílust amit a bombázások után megvalósítottak. Kimegyek Oceanopolisba, ami hétfő lévén zárva van, pedig megnéztem volna. Helyette a nagy szélben száguldozó windsörfösöket és scatebordosokat csodálom. Elered az eső (eddig is lógott a lába), úgyhogy indulok a d’ Armorique nemzeti park felé, kinéztem Menez Hom hegycsúcsot (330 m), amit csak az eső miatt nem mászok meg. Douarnenez városséta is elmarad, a kempingek meg zárva. Megyek a Pointe de Raz felé, ez Franciaország és persze Bretagne (Brittany, Breizh) legnyugatibb pontja. Útközben az esőben megállok egy parkolóban, ahonnan lelátni a hullám verte sziklákra. Ahogy elhelyezkedem, eláll az eső, lemegyek a hullámverést nézni. Csoda! A nap is kisüt és egy hegymögötti naplemente fényeit is élvezhetem.

43. nap 2012. október 2. kedd

Reggel korán ébredek, így befejezem Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűségét. Aztán örömmel indulok az eső utáni tiszta időben a félsziget vége felé. Először a kisebbik csúcsra, a Pointe du Vanra megyek, csodás reggeli fények, hullámverés a magas sziklafal alján. Félúton a memóriakártyám megtelt (elfelejtettem törölni az előző adagot), vissza mellet mennem letölteni. Mire végeztem, nagy felhő érkezett az óceán felől és eltekerte a szemben lévő Pointe du Razt. Aztán esett is egy kicsit, de mire átértem a másik sziklafokra ismét kiderült. Így szépen nyugisan körbejártam a legnyugatibb pontot is. Innen igazából elindultam hazafelé. Az első kemping nyitva volt, így leálltam szervizelni. Mosás, mosogatás, WC ürítés, vízfeltöltés, stb. Aztán összefoglalom az elmúlt négy napot.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás