RSS

Nyugat-Normandia

2012. szeptember 17.

A különös és gyönyörűséges Mont St Michel búcsúztatott Normandiától.

24. nap 2012. szeptember 13. csütörtök

A felhők elmentek az éjjeli széllel és esővel.  Megyek a félsziget keleti partján Fort de la Hougue-ig, itt egy szép erőd van, de csak kívülről lehet körbesétálni, mert katonai terület XIV. Lajos óta. Aztán egy kis kikötő, emléktábla jegyzi Hódító Vilmos innen indult 1066-ban Angliába. Itt apály idején a hajókat szabad a kikötőfalnak támasztani! Utána a félsziget keleti csücskén a Gatteville világítótorony, csaknem 200 éves, 71 m magas és 365 lépcsőn meg lehet mászni. Így alkalmam volt megnézni a nagy „lámpát” a tetején.  Innen egy másik világítótoronyhoz megyek éjszakázni. Ez piros fénnyel világít és valószínűleg a közeli Cherbourg kikötői irányzéka. Klassz sziklák és erős hullámverés van. Szép a naplemente, de jön az északi szél és egész éjjel ringat.

25. nap 2012. szeptember 14. péntek

A nagy szél sajna felhőket hozott és nagy hullámokat. A tajtékos habot fújja a szél és minden ablak csupa só a vízpermettől, így ablak- és tükörmosással kezdem a napot. Megyek Cherbourgba, ahogy gondoltam, nem szép város, de nagy kikötő. Azért sétálok egyet a szemerkélő esőben, meg netezek egy Mekiben. Átmegyek a félsziget nyugati partjára, több sziklafoknál és nagy homokos strandokon megállok nézelődni, végül egy dűne mögött lehorgonyzom. Skate bordosok száguldoznak, jön a dagály és a kihordott algák felől ellepik a partot valamilyen ugráló áttetsző bogárfélék. Először elég taszító, de megszokom őket és sétálok tovább a dűnék közt.

26. nap 2012. szeptember 15. szombat

Elállt a szél, szikrázó csillagos éjszaka után felhőtlen reggel van. A lapályról köd száll fel, gyönyörű a reggel. Megyek Courtancesbe, kellemes reggeli séta, katedrális+ 2 gótikus templom, városháza és gyönyörű park „kövirózsafával”. Itt is bemegyek egy Mekibe, elküldöm a lemaradt fotókat, aztán megyek Grauvillébe. Egy szikla tetején várfallal körülvett szép város. A tetőablakokat még mindig észreveszem. Itt egy házon mindenfajtát láthattam. A szikla végén itt is a „Normandiai fal” bunker maradványai. Klassz az idő, el is megy a sétálással, már csak szállást keresek egy közeli nyaralóvárosban. Nem tudok a parthoz állni, ezért a füstölt halamat a parkolóban eszem, aztán a sörömmel kimegyek a partra naplementére.

27. nap 2012. szeptember 16. vasárnap

Korán indulok, hogy mielőbb a „hegyhez” érjek. A közeli dombtetőről meg is látom távolról, ködbe burkolózva. Útközben még benézek Avranchesbe, ahol tegnap buli lehetett, mert az egész város sátrakkal megrakva és nem lehet parkolni sem. A tilosból felszaladok a várba (innen is látszik a „hegy”) és megnézem a korai bolhapiac kínálatát. Aztán megyek tovább a parton, illetve a lapályon, mert ez egy baromi nagy öböl, olyan, mint az alföld. Tudva a Mont St Michel-i parkoló árakat, szálláshelyet keresek a közeli falvakban, végül 5 km-re a „hegytől” megállapodok egy picnic parkolóban. Megkajálok, aztán egy földúton, a lapály peremén próbálok elbringázni a „hegyhez”. Nagy baklövés volt, magas fűben, meg juhlegelőkön kell mennem, végül visszakeveredek az országútra. Azért a látvány szép volt, mert végig a napsütötte „hegyet” láthattam. A bekötőútnál megszüntették a parkolást és a „szárazföldnél” kell mindenkinek parkolni és vagy busszal (mindkét végén van vezetőfülke és a szigetnél átül a sofőr a mások végébe), vagy gyalog (bringával sem!!) lehet a szigetre menni. Óriási a tömeg, persze vasárnap van, de ez valóban „A” kategóriás látnivaló. Bejárom Mont St Michel minden utcáját, lépcsőjét és persze a kolostort és katedrálist is. Utána (apály lévén) elmegyek a hegy mögé, ahol vezető kíséretével mezítlábas csoportok indulnak a homokplaccon látszólag összevissza, de biztosan valami menet szerint. Ez az élmény méltó befejezése volt Normandia látnivalóinak, holnap már Bretagne felé veszem az irányt.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. szept. 24. 08:49

Réka

Szia Nagyapó!
Innen már ismerős helyek felé veszed az irányt. Első Fro-i utazásom emléke... Hány éve is? Annyi idős voltam, mint most Janka. Nekem is hatalmas élmény a Hegy. Puszi

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás