RSS

Kelet-Normandia

2012. szeptember 09.

Tenger, folyó és szárazföld váltakoznak.

16. nap 2012. szeptember 5. szerda

Reggeli tanakodásom eredménye, hogy még egy fél napot a gyönyörű Rouenben töltök és elmegyek a tegnap kimaradt helyekre, utcákba. Így meglátogattam a tornyot, ahol Jeane d’Arc az inkvizíció elé állt, de sétáltam kellemes parkokban, ahol a gyerekek reggeliztették a hattyúkat és láttam múzeumot, ahol Vera Molnar retrospective volt kiplakátozva. Az ismert helyeken is újra gyönyörködtem most nem esti nyüzsgésben, hanem délelőtti más forgalomban. Persze a katedrális előtt ott voltunk mi szájtátó és fotózó turisták.

Délben dél felé indultam a Szajna nagy kanyarjait kis utakon bejárni. Kis csöndes falvakat és nyaralóházakat, nádtetős favázas tanyákat láttam, kis nyugi a nagyvárosi rohanás után. A Szajna ár-apályát nézve eszembejut, milyen is lenne egy evezőstúra itt, 6 óra a sodrással lefelé, 6 óra a dagállyal visszafelé. Átmegyek az első nagy hídon a Brotonnén és a Szajnaparton alszom kilátással a hídra.

17. nap 2012. szeptember 6. csütörtök

Tovább megyek kis utakon a tenger felé Fécampba. Újra nyüzsgés a nyaralóhelyen. Elnetezem az irományokat aztán bejárom a várost és a partot. Itt a legjelentősebb épület a Benedictine túlcicomázott szeszfőzdéje. A parton igyekszem tovább Etretatba, ahol a partvidék legkülönösebb sziklaképződményei vannak. Itt is nagy a tömeg a kis városka megtelik. Elcsípem a camperparkoló utolsó üres helyét, és gyalog megyek a sziklákra. Viszem a laposüvegem egy naplementés ücsörgés reményében. Tényleg szépek a sziklák, a bal oldali vonulatot járom be nyugisan sétálva, holnap majd a reggeli fényekkel a jobb oldalt is. A hegyen szép golfpálya is van, meg viperaveszélyre felhívó tábla. Naplementéig még a kavicsok közt matatok és szép fátyolfelhős naplementét nézhetek.

18. nap 2012. szeptember 7. péntek

Reggeli sziklanézés a jobb oldalon, ez izgibb, keskeny úton lemászom a sziklakaréj mögötti területre, itt matatok az apály utáni pocsolyákban, aztán egy mesterséges alagúton megyek vissza a városkába. Mások a fények, így újra gyönyörködöm a látványban. Aztán tovább a parton Le Havreba, itt csak a hosszú strandot és a kikötő csücskét nézem, a nagyváros nem vonz. Szeretném kicselezni a nagyvárost és a Szajna torkolat szigetein megyek, de itt is ipar negyedek és kikötők vannak. Köztük gondozott tavacskák, holtágak és vízfolyások, amiken madarak úszkálnak. A második nagy hídon, a Tancarville-en megyek át a bal partra és a Normandia hidat meg gyalog mászom meg a pillérig. Hofleur gyönyörű kisváros egy zsebkendőnyi régi kikötő körül. Ez már majdnem megtelt, nyári meleg van, rajzanak a hétvégi turisták. Este volt Ferbaus kollégáimmal SMS-ezek.

19. nap 2012. szeptember 8. szombat

Trouville és Deauville folyótorkolat két oldalán fekvő nyaralóvárosokba korán érkezem, így még találok parkolóhelyet. Bejárom mindkét várost, apály van a folyócska a tenger felé folyik. Piac van mindenütt és egyre nagyobb a tömeg. Ahogy jön a dagály és melegszik az idő, megindul az áradat a 10 km hosszú strandok felé, megtelnek a parkolók én meg menekülök a szárazföld felé. Először tiszteletemet teszem Lisieuxban Szent Teréznél a tiszteletére épített nemtommilyenstílusú bazilikában, aztán kis utakon kis városkákat nézek meg. Beuvron en Augeban állapodok meg. Nagy a nyugi, kevés a turista, de gyönyörű a városka. Sétálok az alkonyati fényekben, padokon ücsörgök, nézelődök.

Itt történt

Hozzászólások

2012. szept. 13. 22:02

Ákos

2012. 09.06.: Minek matatsz a kavicsok közt, ha viperaveszély van? Es tu idiot?

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás