RSS

Burgundia és Champagne

2012. szeptember 01.

A borok és pezsgők hazájában magyar vöröset ittam.

9. nap 2012. augusztus 29. szerda

Kellemes reggeli kávé után indulok Dole felé. Itt már jártam Spanyolország felé menőben, de csak akkor kapcsoltam, mikor megláttam a különleges templomot. Így autós városnézés után megyek tovább Dijonba. Gyalogos városnézést csinálok ebben a gyönyörű városban. Katedrális különleges homlokzattal, hercegi palota és favázas polgárházak közt sétálok. Utána a városi tóparton ebédelek, meg nézem a vitorlásokat és a petankosokat. Aztán elhagyom a főutat és megyek Alise Ste Reine.be. Itt verte meg Julius Cézár Versingetorixot. Több helyszín is van, ma felmegyek a hatalmas szoborhoz a hegytetőn, ahol a Gallok vára állt. Nem messze a győzelem után felépült római város ásatásán lófrálok. Sözét felhők jönnek és még a zápor előtt éjszakai helyet keresek rálátással a szoborra és a naplementére. Naplemente helyett villámlást és esőt kapok, aztán kitisztul az idő és a majdnem telihold világítja be a történelmi hegytetőt.

10. nap 2012. augusztus 30. csütörtök

Legurulok a harmadik helyszínhez egy hatalmas modern múzeumhoz, amit csak ennek a csatának szenteltek. Itt részletesen megismerkedhetek a résztvevők életkörülményeivel, harci eszközeikkel és a csata lefolyásával. Még egy római sáncszakaszt is felépítettek, ami egyaránt védte Cézárt a várból és a külső felmentő sereg felől jövő támadásoktól.

Továbbmenve a Fontanay apátság megtekintése jön. Aztán a Szajna völgyén megyek Chatillon sur Seinebe, ahol egy bronzkori kincsleletet lehet megtekinteni. Aztán a gyönyörűséges Troyes többszáz favázas házáva, többségük épen és modernizálva használatos, néhány lakatlanul az enyészet áldozataként is érdekes. Itt sokat lófrálok, mert nagyon szép a város. Ja, meg remek alvóhelyem is van a belváros közelében.

11. nap 2012. augusztus 31. péntek

Álmos, felhős a reggel, lassan indulok tovább Chalon on Champagne (régen Chalon sur Marne volt a neve) felé Itt már a pezsgő hazájában vagyok, de sehol sem látok szőlőket. A táj teljesen lapos, homokos a föld és tök egyenes utakon haladok. A város tele van pezsgőspincékkel, de ez nemigen érdekel engem. Ezért megyek tovább Reimsbe, ahol hajdan voltam már, de a misztikus katedrálisról nem maradt emlékem. Egy pezsgőspincénél állok meg és eső elleni holmival felszerelve gyalog indulok először a St Remi bazilikához, majd a híres Notre Damehoz. Körbejárom a nyaktörő katedrálist, de nem megyek be, amíg nem esik, elballagok a római Mars kapuhoz is. Aztán visszamegyek és belülről is megnézem. Ideális a napsütés, remekül megvilágítja a gyönyörű üvegablakokat. A háborúk utáni restauráláskor Chagall is csinált néhányat. Utána próbálok a városban is szépségeket találni, de csak XX. századi paloták vannak. Így aztán továbbállok és az Aise csatorna partján egy zsilipnél éjszakázok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás