RSS

Svájc

2012. szeptember 01.

Nincsen annál szebb, mint nagy havas hegyeket látni tiszta időben!

5.nap 2012. augusztus 25. szombat

Elmaradt a napkelte a Tonale hágón. Gyönyörű völgyön indulok lefelé az Oglio, majd az Agga völgyén a Comoi tó felé. A nyugati oldalról kerülöm szűk utakon. Itt már bringáztunk egyszer, akkor morogtam az autósokra a keskeny utakon. Középtájon átvágok a Luganoi tóhoz. A kávézást úszással párosítom a nagy melegben. Sajna a tó is meleg. Aztán átjutok Svájcba, szélesebbek az utak, de azért felmegyek az autópályára a Szt Gottgárd hágó felé (itt még nem jártam). Ahogy közeledek a hágóhoz, egyre több a felhő, majd elered és végül zuhog az eső. Még csak délután van, de félreállok egy kellemes parkolóba és várom a szebb időt. A várakozás reggelig tart.

6. nap 2012. augusztus 26. vasárnap

Felhőtlen égre ébredek. Sétálok egyet a Ticino partján a szűk völgyben. Mindkét falon vízeséseken jön le az éjszakai eső. Aztán indulás a Szt Gotthárdra, Rövidesen keresztezi a Ticino völgyet a hágó, de sajna a hegytetők továbbra is felhőben vannak. Az út remek, a hajtűkanyarok pilléreken állnak. Forgalom alig van, mindenki az alagúton megy hazafelé a nyaralásból. Bemegyek a felhőbe, némi esőt is kapok belőle. A hágón persze semmit sem látok, de lefelé rövidesen kijutok a felhőkből és ha a hegycsúcsokat nem is, a hegyoldalakat látom. Az út vadregényes kanyonokon megy, egy orosz hősi emlékművet is látok 1799-ből. A felhők miatt megoldódik a dilemmám (a Furka és Grimsel hágók is számításba jöttek), megyek a Susten hágó felé. Ez se semmi, gyönyörködni többször is megállok. A következő cél az Eiger északi falának megtekintése, így a Brieni tó északi oldalára kanyarodok. A hegyek felhőben, így lecövekelek egy parkolóban a tó fölött. Veluxba öltözöm és bebringázok Interlakenbe (8-9 km). Az ide nyíló völgyben feltűnik a Jungfrau, sajna felhők jönnek-mennek rajta. A várost meg elfoglalták az arabok, csadoros anyukák terelgetik a gyerekeket. Kitekerek a Thuni tó partjára, meg szálláshelyet keresek – sikertelenül. Visszamegyek a Brienzi tópartra és ott alszom.

7.nap 2012. augusztus 27. hétfő

Felhőtlen tiszta időre ébredek, a nap is felkel kicsit későn a hegyek mögül. Indulok Grindelwaldba Eigert nézni. Ahogy bemegyek a völgybe, a Jungfrau gleccserei mosolyognak rám. Csodaszép úton rohanó patakok közt érem el Grindelwaldot és az Eiger is tisztán tekint le rám. Felmászni már nem fogok rá, de talán egyszer feljebb megyek egy sílifttel. Indulok Bernbe, unokatestvéremet látogatom meg. Éva remek ebéddel vár, majd városi biciklikörút következik (ritka helyzet, hogy a fényképezőgépet otthon felejtettem). Kávézás a kertben, beszélgetés, végül a naplementében a folyóparton elsétálunk a medvebarlang fölötti étterembe (villamosremizből átalakítva) egy remek borjúmájra és helyi sörre. A városon keresztül sétálunk haza és egy remek konyakkal zárjuk a napot.

8. nap 2012. augusztus 28. kedd

Gazdag útravaló csomagot kapok és a kávé után indulok Biel felé Franciaországba. Sikeres kitérő volt a Dolomitok és Svájc hegyeinek élvezésére. Átvágok a határhegyeken, ezek is szépségeket rejtenek, szép az idő a nézelődéshez. Salin les Bainsnál állok meg nagyobb városnézésre. A hegytetőn vár, a völgyben régi só lepárló gyár. Jót lófrálok, majd a következő városban Mouchardban találok csendes szálláshelyet. Krumplit főzök a sült hús és kovászos ubi mellé és áldom Éva útravalóját.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. szept. 03. 09:27

Winkler István

Szia Réce!
A múltkor a Lidlbe nagyon gyorsan elfutottál, most meg már lám milyen messze jársz...
Élvezettel olvasom a beszámolóidat,mi is nagy hegyimádók vagyunk Ágival.
Az utolsó képekről eszembe jut a kellemes ebéd, melyen a vendéged voltam a Vincellérbe, azóta sajnos nem sikerült összejönni, ami természetesen az én ,,hibám,,?.A tányért elnézve ne látom pontosan, hogy csupán egy sáskát ettél, vagy az a sok zöld az mind ugyanez a finomfalat...
Érdeklődve várom az újabb leveleket, már most kérlek, hogy ha hazaérsz, hivjál fel.

Szia üdv, vigyázz magadra, szia István

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás