RSS

Picos de Europa

2012. április 13.

Megkerültem a gyönyörű Picos de Europa hegycsoportot.

158. nap 2012. április 7. (a nap második fele)

Az ovideoi reménytelen eső menet közben elállt és mire késő délután Gijonba értem, kisütött a nap is. Egy hatalmas pocsolyában jutott nekem parkolóhely az öböl végén. Gyorsan végigbaktattam a parti sétányon nézve a hullámverést. Mindenki örült a napsütésnek és a hűvös ellenére nagy tömegek sétáltak és a városban, megteltek a sidreriák körüli utcák is (itt almabort mérnek ki, magasról öntve a pohárba, hogy habos legyen). Szép sétát tettem emlékezve a helyekre, ahol a gyerekekkel jártunk. A Plaza Mayoron piac volt, nem tudtam ellenállni a kóstoló alapján kiválasztott kolbásznak és pálinkának. A város emeletes házai közt indultam haza. Megteltek a kocsmák (minden második házban volt), ettek, ittak, meccset néztek.

159. nap 2012. április 8.

Bringával bementem a kihalt Gijonba, az utcaseprők már dolgoztak, de slaggal, hogy a melléöntött sidrát is eltüntessék. Végigjártam az este kihagyott látnivalókat és indultam tovább. Villaviciosán keresztül érkezem Ribadesellába a Sella folyó (vadvizi evezés) torkolatához. Az idő változékony, itt kell eldöntenem, hogy bemegyek-e a hegyek közé. A hegyek mellett döntök, elindulok a folyó mellett fölfelé. Cangas de Onisban gyönyörű híd a folyó fölött és vasárnapi turista jövés-menés. Egyre jobban kibontakoznak a hegyvonulatok, először a sziklás alacsonyabbak, aztán feltűnnek a havasak is. A Sella gyönyörű kanyonban folyik mélyen az út alatt. Megállok gyönyörködni ahol lehet. Éjjelre maradok a folyóvölgyben (Desfiladero de los Beyos), a hágót holnapra hagyom. Tervezgetem a haza utat, erős késésben vagyok, ki kell hagynom sok mindent, amiket majd hozzácsapok a dél-franciaországi utazáshoz.

160. nap 2012. április 9.

Csillagos éjszaka után gyönyörű felhőtlen a reggel, legalábbis abban a szűk sávban, amit a völgyből látok. A völgy reggel is gyönyörű, lassan felérek a hágóra és kiszélesedik a terep, kicsit lejjebb már a vízválasztón túl az Esla folyó víztározója sejtelmes ködpamaccsal a tetején. Rianonál keletnek fordulok fel az 1609 m magas Puerto de San Giorio hágóig. Itt minden havas, néhány túrasíző próbálkozik a lucskos hóval. Én felmegyek egy kilátóhelyre, körbelátni az összes havas csúcsot. Újabb folyóvölgy és szurdokok sora következik, közben Potes gyönyörű hegyi városkája. Itt is mérik a sidrát, de nem kézből öntik, hanem egy szabadalmazott kézi készülékkel. Lassan kiérek a hegyek közül, kimegyek a tengerpartra szunyálni.

161. nap 2012. április 10.

Borús reggel, indulok a közeli San Vincente de la Barquerába, szép városka, de megver az eső, szaladok haza. Múzeumos időjárás, megyek Altamirába. Előtte Santilla del Marban esernyős városnézés, de annyira elered, hogy félbehagyom. Altamira igazából egy modern múzeum, ahol felépítették az ősemberbarlang pontos mását (hogy ne menjen tönkre az eredeti a látogatók leheletétől) a falfestményekkel együtt. Emellett nagyon érdekes kiállítás, vetítések az emberré válás történetéről, más lelőhelyekről és az itteni életről. Mire végigjárom, eláll az eső is, sétálok a parkban, de sikertelenül keresem az eredeti barlang bejáratát. Megyek Santanderbe, de nem vonz a város, becsületből begurulok és át a városon kigurulok a félszigetről. Laredot szemelem ki éjszakára, szép kisváros szemben a gyönyörű Santona félsziget sziklájával. Hatalmas strand mellett parkolok szörfösöket nézek, de hazaver a zápor. Ablakból nézném a naplemente fényeit, de nem jönnek ma este.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás