RSS

Ovideo

2012. április 07.

További körmeneteket láttam a Semana Santán.

155. nap 2012. április 4.

Borús a reggel Palenciában, nincsen kedvem indulni. Naplót írom, térképet nézegetem, bevásárolok, kajálok, végül a maradás mellett döntök. Ezért szunyókálok ebéd után és késő délután indulok városnézésre ami kimaradt és két körmenetet megnézek, ha az idő is engedi.

Az első még világosban indul és kevesebben vannak, mint tegnap. Elmegyünk a Plaza Mayorra és ott körbeállnak a stációk és unalmas duma következik. Sem a felvonulók, sem a nézők nem áhítatosak. A második 9kor indul és csak a megfeszített Jézust hozzák. Csak dobolás van, amivel a 30 hordozó embernek adják a lépésritmust. Néha egy kürtös fúj egyet lélegzetvesztésig. A főszervező meg kereplővel ad utasítást megállásra, indulásra. Itt csöndben van a kísérő nézelődő tömeg is. A római hídig kísérem őket, onnan hazamegyek.

156. nap 2012. április 5.

Hajnalban hőbörgők jönnek, elgondolkozom, mit csinálnék, ha velem kezdenének ki? És ha mással….? Nem sokkal indulás után a nagy fennsíkon elered az eső és Medina de Riosecoban is esik. Esernyővel indulok, de nem nagyon kell, mert a város árkádokkal teli. Méghozzá fa oszlopokon állnak a házak. Több templom és kolostor miatt jegyzi az útikönyv. Valencia de Don Juanban már nem esik, így körbejárom a nagy várat, ami a fennsíkot megtörő Esla folyó fölé magasodik. Nagy vásár van a városban, nézem a sátrakat, olyan az egész, mint nálunk. Tán az árúk is ugyanonnan érkeznek. Leonban város közeli parkolóm van és nem is esik, azért az esernyőt elviszem. A katedrális festett üvegablakairól híres, meg van egy Gaudi ház is. Bejárom a szép várost, a kocsma negyed kezd élénkülni, munkaszünet van ma is, holnap is. Nézem a programot, több körmenet is van, megkeresem a camperparkolót, de tele van és többen várnak üres helyre. Így tovább indulok Ovideo felé. Ahogy elhagyom a várost az út emelkedni kezd egy 1060 m-es hágóig. Gyanús, hogy szemből egy hótoló jön! Balra a Sierra de Gistreo, jobbra a Picos de Europa havas hegyei tűnnek fel a lemenő napfényben. Kényszerszállásként egy benzinkutat nézek ki, de egy séta után találok csöndesebb, ám kutyaugatásos és farkasüvöltéses helyet. Kaja közben elered az eső, aztán elcsendesedik, kinézek, hát sűrű pelyhekben hull a hó. Szerencsére fagypont felett van, nem marad meg az úton. 

157. nap 2012. április 6.

Szerencsére elállt a havazás, csak sűrű felhők vannak. Későn indulok, hogy kiálvezzem a hegyeket a láthatóság függvényében. Ám újra havazni kezd, egy magányos zarándok ballag felfelé. A Puerto de Pajares 1380 m-es hágóján meg sem állok. A túloldalon szakadék, 15 % lejtőn kanyarog lefelé az út. Olyan vagyok, mint a hegyi pásztor: marhára vigyázok a hegyen (elől nyári, hátul téli gumim van). Az idő viszont jobb, megállok ahol lehet. Egy nagy parkolóban Camino kereszteződés és kis dombról körbelátom a völgyet. A felhők is jönnek-mennek, a nap is átvillan néha rajtuk. Gyönyörű hely és útvonal. Hamar leérek a meredek úton 500 m-ig, innen kiszélesedik a völgy, ezért autópályán megyek Ovideoig. Agy „i”-nél megállok a tilosban parkolót és körmenet programot kérek. A parkoló klassz, bár kicsit forgalmasnak tűnik, viszont gyalog is közel van a város. Jó az esti program is, ezért nyugodtan kajálok és indulok várost nézni. Ez is klassz város, a katedrális és paloták mellett sok a köztéri szobor is. Megtalálom kedvencemet (a gyerekekkel voltunk itt) is. Gyülekeznek a körmenetesek is, 6-ra megyek a kiindulási helyre. Nagy örömömre 50 fős dudazenekat ácsorog népviseletben. Ez is szép és méltóságteljes körmenet, megvárom, míg mindenki elindul és egy egyenes szakaszhoz eléjük megyek. A katedrális előtt lenne valami duma, de azt már kihagyom. Még kis hangulatsétát teszek a kétseggű szobor felé is, aztán hazamegyek. 9-kor elered az eső és egész éjjel zuhog. Szereztem infókat a Picos de Europáról, azokat bogarászom.

158. nap 2012. április 7.

Tényleg zajos hely volt. Az eső sem tudta a forgalom zaját elnyomni. Éjjel 1.45-kor egy nő nekem tolatott és 6-kor jöttek a HVCS-k is. Szerencsére az eső miatt a kocsijukban üvöltöztek. Visszaalszom, 8 után kelek fel. Teszek-veszek, aztán átmegyek a pár száz méterre lévő plázába. Először csak körül akartam nézni, meg kenyeret venni, erre vettem egy nadrágot, meg az elveszett teflonom helyett másikat. Megkajáltam és most itt ülök a parkolóban írom ezt a sódert, utána visszamegyek a Mekibe elküldeni. Asszem csak Gijonig megyek tovább, hátha holnap szebb idő lesz.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. ápr. 08. 22:14

Németh Janka és Liza

Nagyapó, Gondolunk Rád, boldog Húsvétot, szia!

Janka, Liza

2012. ápr. 08. 22:12

Németh László Ákos

Az ami a legutolsó képen látható, a cipőd előtt, az egy igazi kagyló? Basszáj, ez tényleg olyan mint a Shell kagylója! Hozol egyet?
Á.

2012. ápr. 08. 16:19

N.Áron L.

bódog húsvétot:). nagyon örülök ,hogy hazafele tartasz.

2012. ápr. 08. 16:10

N.L.Ákos

Szerintem néha nagyot mondasz, Nagyapó!
Nem hiszem el pl. , hogy a "kürtös lélegzetvesztésig fúj", meg hogy van olyan város, hogy donjuan, meg ovideo. Mert MONTEVIDEO, AZ OK, DE AZ EGY MÁSIK FŐDRÉSZ. Meg hogy farkasok üvöltenek ottan. Meg hogy van kétseggű szobor. Kérünk, fogyassz kevesebb alkoholt!

Á.

2012. ápr. 07. 23:02

kata

irom ezt a sodert:-)) hat te irtad, en meg most elolvastam es jot röhögtem rajta. aranyos.

szoval a Pireneusok labanal is havazik? hat reggelre itt is fog, es mar most jo hideg van. az elöbb voltam kinn az erkelyen fejlampaval elvegezni a husveti nyul dolgait, igy hat tapasztalatbol beszelek :-) na lassan megyek is aludni, bar meg megy a crazy, stupi, love, ami egy tök jo film. se nem stupid, se nem tipikus szerelmi törtenet, viszont eleg crazy. nekem tetszik, mar harmadszor vagy negyedszer nezem. ajanlom figyelmedbe alkalom adtan.
pusszantalak es jo utat, meg mindig varunk :-) Kata

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás