RSS

Leon körút

2012. április 05.

Az északi óceánpartról egy déli szárazföldi kanyarra indulok a fennsíkos Leon tartomány felé.

151. nap 2012. március 31.

Nagyon bánatos ködös időben indulok az Eo folyó torkolatához Ribadeoba. A város feledhető, de az öböl szép így ködösen. Megkerülöm az öblöt és Naviánál délnek kanyarodok az azonos nevű folyó völgyében. Itt van Spanyolország legjelentősebb feltárt kelta települése. Sajna csak kis rálátással illethetem, mert éppen zárnak. Megyek tovább a folyóvölgyben meredek völgy mélyén a felduzzasztott Navia folyik. Nagyonkacskaringós, nagyonmeredek, nagyonszép és a ködben még sejtelmesebb. Bányászfalvak közt felérek az 1050 m magas Alto da Acevo hágóra. Remek szálláshely panorámával. A szélkerekek suhogását a szemközti hegyről is hallani. Csillagos, holdas az éjszaka.

152. nap 2012. április 1.

Hideg volt itt fennt, de tiszta az idő, csak a völgyek ködösek. További hágókon kelek át a szikrázó napsütésben és ahogy megyek lefelé, sajnos be-be bújok a felhőkbe, végül már nem látok semmit a hegyekből. Belehúzok és meg sem állok Lugoig. Ez már a nagy fennsíkon van 800 m magasságban. Itt a várost teljesen körbefogó római eredetű fal a nagy attrakció. A tetején körbe lehet sétálni. (Az olasz Lucca jut eszembe. Ott is van várfalséta) A városban nagy a virágvasárnapi nyüzsgés, az emberek lombos ágakkal vagy stilizált pálmalevelekkel mennek a katedrális felé. A cigányok megkopasztottak egy fél erdőt és árulják a lombot minden forgalmas helyen. A katedrális melletti térem szabadtéri mise, utána mindenki sétafikál a lombjával. Én lomb nélkül besétafikálom a várost a falakat is beleértve. Aztán megyek tovább a fennsíkon autópályán Villafranca del Bierzoig. Nyugis Camino városka, 3-4 kolostorral, vagy 15 templommal. Aztán Ponferrada, ahol templomos lovagvár van a Sil folyó fölött. Bringás városnézés, vásárlás után egy Mekiből netezek, aztán egy lakótelep melletti nagy parkolóban alszom, este szemlélem a lakótelepi sürgés-forgást.

153. nap 2012. április 2.   Áron névnapja!

Tovább a 800 m magas fennsíkon Astorgáig. Nagyon kellemes városka római emlékekkel, katedrálissal és egy különleges Gaudi tervezte püspöki palotával. Kellemes séta után hosszú autópálya menet Tordesillasig. Itt inkább a történelmi emlékek dominálnak, de azért szép látnivalók is vannak a Duero folyó fölött (Portugáliában Douro lesz és a Portói bor szőlőjének völgye). Felhők  és dörgés közeledik, egy rekreációs parkban lecövekelek. Megnézem a pelota falaknál teniszütővel, de kemény labdával játszott páros meccseket. Aztán elered az eső, hazamegyek, fürdök, mosogatok, olvasok.

154. nap 2012. április 3.

Továbbra is párás, felhős időben megyek két remek várhoz, Medina del Campoba és Cocába. Mindkettő „gödörbe” épült. Értsd, ástak egy mély gödröt és beleépítettek egy háromszor olyan magas téglavárat. Utóbbit mudejar stílusban. A fennsík közepén vagyunk, körbe termékeny szántóföldek és erdők. Cocában sétálva egy „magántemplomot találok, sehonnan sem lehet bemenni, egy kertben épült, mint a Taródy vár. Innen Valladolidba megy a Csigaház, bringás városnézésre indulok. A Szt Pál templomon szédítő homlokzati faragásokon ámuldozok. A város nagyon szép, nagy a készülődés az esti körmenetre. Az eső elered, hazatekerek, és mivel a legfontosabbakat láttam, megyek tovább Banos de Cerratoba, itt van Spanyolország legrégibb (7. század) temploma, még a vizigótok idejéből. Aztán Palencia, ahol egy város közeli camper parkolót találok. Besétálok a városba, megnézem a látnivalók egy részét, közben kiderül az esti körmenet időpontja. Hazamegyek kabátért és kajáért és 20.30-ra visszamegyek a katedrálishoz. Hát ez óriási látványosság cuciból jött ember számára. 4-500 csukjás különböző színű gúnyákban (sokan mezítláb) kötéllel a nyakukban, két guruló szoborcsoport, három zenekar, zászlók, keresztcipelők, stb. Mindez lassú menetben végig a városon. Elképesztő. Egy darabig megyek velük, aztán hazamegyek csucsuzni.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. ápr. 06. 15:03

horby

Azok a csuklyások azért durván néznek ki.
Az ember azt hinné, hogy a Klu Klux Klán kiheyezett egysége.

2012. ápr. 05. 20:57

Réka

Szia Nagyapó!
Jó volt olvasni olyan helyekről ismét, ahol együtt jártunk. Ma Gáspár kifakadt: Mikor jön már meg Nagyapó!!! És tényleg mikor jössz már haza Tengerecki! Na jó, ezek a tégla templomok tényleg szépek, meg minden... Szombaton otthonszülős találkozó. Közös fotózás Ágival, aki lehet, hogy 2 hét múlva börtönbe megy. Itt minden megy a maga útján. Már csak egy működőképes biciklink maradt. Asszem nem várunk meg velük, hanem letolom őket a pomázi szervízeshez. A te bringád megmaradt, csak át kellene szabatni Ákosra. Puszi: Réka

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás