RSS

Santiago de Compostella

2012. március 26.

Santiago de Compostellában skót hangulat fogad.

144. nap 2012. március 24.   Gábor napja! Éltetlek!

Csöndes éjszaka volt a sétányon, nem jöttek a HVCS-k. Lófrálok a kikötőben, apály van, a halászok azért kimennek a dagonyába, de nem halásznak, hanem rudas gereblyével kagylóznak. Megyek tovább északra, nézem a vegetációt, a fák néhány nap alatt kilombosodtak, vagy kivirágzottak. Rengeteg tulipánfa és rózsafa virágzik, még a kelkáposztafa is a repcéhez hasonló sárga mezőben pompázik. Pontevedra áruházi parkolója a következő állomás. A város gyönyörű és növeli szépségét a szombati verőfényes forgalom is. Utcáról utcára járok térkép szerint. Van kenyér fesztivál is és sok köztéri szobor. Aztán az öböl partján megyek tovább, egy sziklás hullámcsodálkozás jön. Videót is csinálok, közben észreveszek egy bálna (vagy delfin) hátuszonyt. Zumolok rá, de túl messze van. Majd az O Grove félsziget hatalmas dűnés strandja következik. Nagy a hullámverés, a szél viszi a sós párát és a homokot, igen sejtelmes. A félsziget túloldala nagy kontraszt, szélvédett, tükörsima víz egy szigetecske, A Toxa, amin nincs más látnivaló, csak egy templom beborítva fésűskagylóval. Van itt is szálláshely, de inkább a vadabb részre megyek vissza. Lófrálok a hullámverésben, aztán főzök egy gombás bolognait. Mire elkészül, megjön a naplemente is halványkán a párán keresztül. Egy svéddel kettesben maradunk egy 1000 helyes parkolóban. Apály végén lámpával is kimegyek, fésűskagylót szeretnék szedni, de nem találok. A hold is megérkezett vékony sápadt patkóval.

145. nap 2012. március 25.

Egyre kellemesebbek az éjszakák. Már nem kell a hálózsák és a melegítő sem. Nem is fűtök reggel, kimegyek megint hullámnézőbe. Egy busz érkeznik, iskolások gyűjtögetnek, majd együtt nézegetik a szerzeményeket. Az Arousa öböl partján megyek Santiago de Compostelláig. Lecuccolok a kempingben, kajálok, fürdök (közben lőnek ágyúval, puskával a szemközti hegyen, nemtom miért) és „ünneplőben” sétálok be a katedrálishoz. Pár éve voltunk már itt ¾ gyerekemmel, de azóta Zsófi Camino útja több lelki kötődést adott nekem a városhoz és a Caminohoz is. Ezért nem igazán városnézés van, inkább a zarándok hangulatot keresem és találom meg. A katedrális melletti átjáróban egy dudás és két dobos játszik, bezengi az Obradoiro teret a dudaszó. Először azt hiszem, hogy skótok, de rájövök, hogy helyi kelták. A dudájuk is más forma és egysípos. Később népviseletes majd rasztás dudás váltja őket. Szép a napsütés, kisétálok a szemközti parkba is, itt a helyiek töltik a vasárnapjukat, a katedrális környéke pedig a zarándokoké és a turistáké. Bemegyek a 6 órás misére (szerencsére észrevettem, hogy óraállítás volt), de a füstölőt nem lóbálják meg nekem. Azért Jakabot megölelgetem. Sétálok a belvárosban, Csigaháznak veszek Galíciai és Camino vignettát, aztán indulok hazafelé, parkokban, kiülőkben vasárnapi kirajzás van, megmegállok nézelődni. Este netezni kezdek, de nem elég erős a jel, így mozi lesz belőle.

146. nap 2012. március 26.

A saját órám szerint ébredek, ez még sötétet jelent. Írok, fotókat rendezek, fűteni már nem kell, olyan enyhe az idő. Kivilágosodás után egy helikopterbogár vadászik az ablak előtt. Ma is lőnek, nem csak a vasárnap tiszteletére volt. Gyalog indulok kaja után dél körül. Ma már szisztematikus városnézést tervezek térkép szerint, olvasgatva az útikönyvet. Bejárom Santiagót utcáról utcára. Előző ittlétünk emlékeit is megtalálom és persze a zarándokok megint jönnek. Meglepetés és öröm, hogy a dudások ma is fújják. Úgy látszik, Galíciai szervezés, hogy szóljon a kelta zene. A baromisok templom mellett a polgárházakat is nézegetem, de itt a vallás elnyomta a polgári jólétet. Ma is nyüzsi van, élvezem a sétát a városban. Késő délután térek haza, fürdés, manikűr, pedikűr után is elég erős a napsütés egy kis napozáshoz.  Aztán leballagok a recepcióra netezni. Ez van éppen, úgyhogy utána még vacsi jön és szunya. Holnap még megyek egy kicsit nyugat felé, de aztán északnak, majd keletnek fordulok és megyek hazafelé.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. ápr. 01. 16:50

Németh László Ákos

Kik ezek a 9 lángtól ölelt legények, itt a lap alján?

Á.

2012. ápr. 01. 16:49

Németh László Ákos

Néha csináltathatnál fotót Magadról is, hogy lássuk, hogy festesz!

Á.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás