RSS

Adeus Portugal

2012. március 26.

Érzékeny búcsúval elhagytam Portugáliát.

140. nap 2012. március 20.

Reggeli készülődés, aztán a nagy szélben megmosom a Csigaházat, meg a bringát is. Gyönyörű lett mindkettő! Még egyszer átmegyek Portón az Arrabida hídon, aztán dugó miatt az autópályát elhagyom, és macskaköves utakon megyek Guimaraesbe. Ez a vidék a portugál identitás bölcsője, gyönyörű vár van és középkori hangulatú városka. Iskolások szaladgálnak az utcákon, valami vetélkedő van. Eltötyörgök, nézelődök, elmegy az idő. Bom Jesus du Monte a következő állomás, mint a neve is mondja, a hegyen van és egy klassz parkban állok meg. Kiderül, hogy ez a teteje a látnivalónak, így fentről lefelé nézem meg a barokk zarándoktemplomot és a több száz lépcsőből álló odavezető utat. Aztán persze fel is megyek, csak a látvány fordított. Van siklóvasút is, a könyv szerint hidraulikus.

Találós kérdés: Hogy működik egy hidraulikus siklóvasút?

Majdnem naplementéig nézelődök, aztán madárfüttyös helyet keresek éjszakára.

141. nap 2012. március 21.

Legurulok a hegyről Bragába. Ez is remek város, nem meglepő ugyan, mégis különösen sok a templom, Volt egy kis tér, 3 templom volt rajta. De a polgárházak is szépek és kellemes az idő is a sétára. Északra megyek tovább Ponte da Barca és szintén a Lima folyó mellett Ponte de Lima két szép kisváros, utóbbi a portugál Camino útvonalán. Innen az óceánpartra megyek Viana do Casteloba. A Lima fölötti hídról már látom a tesókat, besorolok a többi lakóautós nyugdíjas mellé és besétálom a szintén nagyon kellemes kikötővárost. Itt is markáns különbség van a polgár negyed és a halász negyed közt. A halász negyed végén lepukkant erőd és a hegyen a mindenhonnan látszó furcsa templom.

142. nap 2012. március 22.

Pirkadatkor indulok a hegyre, hogy a napkeltét fentről élvezhessem. 750 lépcső után felérek a fura templomhoz, mögötte egy pousada (ez olyan üdülőféle) és ásatási terület (persze még zárva van) kelta körházakkal. Úgy látszik megérkeztem Galíciába. A napkelte is megjön, remek a kilátás a városra, a kikötőre és a Lima folyóra. Az óceánpartot követem a határváros Caminhába a Minho folyó torkolatánál. Szemben az ellenvár a spanyol A Guarda. Városnézés után tovább Valenca do Minhoba. Hatalmas füles bástyás erődrendszer, aminek minden részét ki lehet élvezni, ha valaki a érdeklődik a katonai dolgok iránt. Emellett a falakon belüli város is tetszetős. Az ajándékárusok itt szakosodtak textilneműkre. A Minho túloldalán itt is a spanyol vár Tui. A kettő közt Eiffel tervezte rácsos híd. Ezek is a portugál Camino útvonalán vannak, elég szakadt lehetek, mert egy pasi „Bon Camino”-val köszönt. Aztán átmegyek a hídon és búcsút intek Portugáliának. Tuit is besétálom és indulok szállást keresni. Egy hegyen megyek át és a túloldalon gyönyörű panoráma fogad, az Illas Cies szigetek az óceánnal. Maradok itt.

143. nap 2012. március 23.

Legurulok a parti Baionába, szép vár egy félszigeten, benne parador (ez az üdülőféle spanyol neve), halászkikötő reggeli forgalommal és Pinta másolattal (ide érkezett Amerikából). Apály van, csigarászok a sziklák közt. Itt is jól telik az idő. Dél van, mire indulok Vigo felé. Útközben gyönyörű strand egy szigetecske és sziklás rész közt. Remek napsütés van, mezítláb tapicskolom a vizet, kagylókat szedek. A homokon monokinis csajok napoznak, úgyhogy én is fürdőgatyát húzok és kifekszem a fürdőlepedőre. Kicsit forgolódom, süttetem magam, aztán újabb sétára indulok. A sziklákon túl újabb strand, de itt nudisták vannak, gyorsan letolom a gatyámat, nehogy kinézzenek. Így is kicsit szégyellem magam, mert nem vagyok megborotválkozva. Visszamegyek, még kicsit perzselődök, de az úszáshoz azért hideg a víz. Egy zuhany azért jól esik indulás előtt. Vigon csak átmegyek (félek a kikötővárosoktól) és a Rio Verdugo széles öble mellett O Rial nevű városka parti sétányán találok szállást. Van halászkikötő, római híd, játszótér, görkoripálya, focipálya, kerthelyiség, így nagy a zsivaj. A nappal együtt a helyiek is elmennek csucsulni és éjszaka sem duhajkodnak a HVCS-k.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. márc. 26. 20:44

Horby

Hááát!
Lehet, hogy nem alszok éjjel.
Elképzeltem véletlenül, hogy nudista strandon szégyelled magad, mert nem vagy meborotválkozva :-)
Azzal az 1 képpel szúrod ki a szemünket :-))

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás