RSS

Douro völgy

2012. március 18.

Bejártam a Portói bor forrásvidékét, ami azonos a Douro folyó völgyével.

133. nap 2012. március 13.

Kicsit elaludtam, besüt a nap a völgybe, mire felébredek. Szép fények, a folyó duzzasztott, ezért a tükörképek is szépek a nyugodt vizen. Kicsit megyek a vízparton, aztán az út ismét felmegy a hegyoldalba. Itt már szőlőtermő vidék van, mindenhol a teraszos művelés magas színvonalon. Aztán vége a turistautaknak, nem megy tovább út a folyó mellett, ezért elkanyarodom észak felé. Torre de Moncorvat után Mirandelában állok meg. Itt is van római híd a széles folyó fölött, az ívek néhol kicsit megroggyantak. Bejárom a városkát, aztán a folyóparton nyugis szálláshelyet találok. Napozás, nézelődés, főzöcske. Janka rám hagyott leves porát kicsit feljavítom virslivel és sárgarépával, meg némi magyaros fűszerrel.

134. nap 2012. március 14.

Napkeltével indulok észak felé. Az autóút elviselhetetlen, építik, elterelik, leszűkítik, nincs megállási lehetőség, ezért letérek a régi kacskaringós útra. Braganzában állok meg, lesétálok a völgybe, aztán fel a várhoz, a várfalon belül megmaradt a középkor. Egy román stílusú „bölcsek háza” is van, alatta a városi ciszterna.  Szép a város is. Kicsit elüldögélek a szép főtéren. Innen már nyugat felé kanyarodok, Vinnais reménykeltő látványa után csalódok a lepukkadt óvárosban. Nagyon szép hegyi utakon elérem Chavest, keresgélek éjjeli helyet, végül egy áruház parkolóban megállok. Gyalog bejárom a várost, római híd, középkori vár, későbbi fülebástyás erőd és erkélyes, tetőbódés házak. Nagyon tetszik, útközben több szálláshelyet is rögzítek Andreának. Sötétedéskor végülis egy játszótér parkolójába állok. Itt jön egy történet, „Portugál slágerlista” a címe.

135. nap 2012. március 15.    Elfelejtettem kokárdát hozni, de lélekben kitűztem. Meg              együtt voltam a Veluxos túrázókkal.

Reggel még sétálok egyet Chavesben, aztán indulok Vila Real felé. A mellékutat választottam, de ez meg nagyon vacak minőségű, rámegyek az autóútra. A hegyoldalban megyünk ködös hegycsúcsok közt 1000 m-es hágóra, aztán durva lejtmenet Vila Realba. Nehezen parkolok, sokat kell visszamennem, de nagyon élvezem, mert a város egy szurdok fölé épült és remek kilátás van mindenfelé. A város is szép, de a szurdok a különlegesség. Az idő továbbra is ködös, megyek a Serra de Maraoban Amarantéig. Itt is szép híd a Tamega folyó fölött, meredek város, szép vár, érdekes történetű templom. A Tamega völgyében megyek vissza a Douró felé és egy Lamoso nevű helységben félreállok szunyóra. Itt csak gránitbányák vannak, ezért minden ház gránitból épült.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. ápr. 03. 13:15

Kata

Szia,
megint en. Szoszival nezegettük a kepeidet, es ö is var mar! Kepzeld az egyik oceanos kepnel megkerdezte, h te ott laksz-e a tengernel? :-)
csodaszepek ezek a viragok. tudod a nevüket? ha jol latom, a feher az vmi fanak a viraga, de nem tulipanfa, inkabb olyan liliomfelenek neztem, a masikrol meg aztan vegkepp fogalmam sincs, de gyöynörü.
na puszi es jo utat! Kata

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás