RSS

Óceán!

2012. március 16.

Egy hónap kerülő után visszatértem az óceán partjára.

129. nap 2012. március 9.

Viharos szél van, de tavaszias meleg. A nap a szemközti hegygerincen kel és világítja a kedvenc sárga fürtjeimet. Keskeny úton a hegyoldalban szép erdők közt indulok, lassan ereszkedek le a völgybe Coimbrába. Az eddigi városokkal ellentétben itt nem a katedrális uralja a hegytetőt, hanem a régesrég alapított egyetem. Nem csak a régi épület, hanem különböző stílusú modern házak is. A város is szép, persze néhol elhagyott házak romjai csúfítják. A Mondego folyó túloldalán is van élet, bringával bejárok mindent. Innen már széles völgy visz az óceán felé, csak Montemar o Velho vára emelkedik ki a mocsaras síkságból. Figuera da Foznál érem el a partot, jó nagy strandon mezítláb póló nélkül pancsolok a hullámokban. A móló sarkánál megtalálom a lakóautós tesókat, lecuccolok, megnézem még a városkát és a mólón a hullámverésben élvezem a naplementét.

130. nap 2012. március 10.

Itt is kellemes a reggel, megint csak a hullámzást élvezem a mólón, aztán megyek tovább a parton Praia de Mirába. Apály van, elkap a kavicsgyűjtési láz. Látok néhány „üzemelő” szép formájú halászhajót is. Meg persze caplatok a dűnék homokjában. Aveiróba megyek, ez egy mocsárral körülvett nagyon hangulatos kisváros takaros halászházakkal, zegzugos utcákkal. Jó propagandát csináltak a hínárszedő csónakjaikból amiket pajzán festményekkel díszítenek és csónakázni is elvisznek a csatornákon. Kicsit eltötyörgöm az időt a szombati jövés-menésben, ezért az első leágazásnál kimegyek a partra. Itt is dűnék, hullámok és horgászok , na meg a naplemente.

131. nap 2012. március 11.

Gyors parti séta után indulok Portóba. Sajna pofára esek, mert a kemping nincs a megadott címen. Másik helyre is megyek, ott sincs. Kimegyek a partra keresni, de nincs, ráadásul a napos vasárnap miatt megtelt a part, megállni sem lehet. Kis tanakodás után programot cserélek és elindulok a Douro folyó völgyében fölfelé (itt terem a Portói bor szőlője) keresgélve kempinget. Van is egy nyíl, követem és csak megyek, megyek messze a főúttól, végül leérek a folyópartra egy gyönyörű kanyarba. Még korán van, mégis itt maradok, olyan klassz a hely. Ejtőzés következik, sétálok, napozok, megnyiratkozom, mosogatok, közben Portóit iszogatok, szóval remekül érzem magam. Sajna azonban 30 km-re vagyok már Portótól, innen nem célszerű bringával várost nézni. Van Wifi is, de a fotók nem mennek el. Andreával is összebújok kicsit és meg is találjuk az elveszett kempinget Portó mellett. Aztán tervezgetem ezt a kitérőt, mert eddig Portóra készültem.

132. nap 2012. március 12. Gergő névnapja! Éltetlek!

Madárcsicsergésre és récegágogásra ébredek, szervizelek, aztán indulok tovább a Douro völgyben. Itt nem a városok a fontosak, hanem a völgy szépsége. Képzeljétek el a Dunakanyart 150 km hosszúságban! Magasan a hegyoldalon megy az út, csak ott kanyarodik le a kiszélesedett völgybe, ahol híd vagy gát miatt lehetséges az átjárás. Eleinte erdős, sziklás a táj, aztán kicsit lankásabbá válik és jön az emberi teljesítmény, mindenhol teraszok épültek és szőlő mindenfelé. Szerencsére a keskeny út miatt gyakoriak a  kitérők és meg tudok állni nézelődni. Kis kitérő Lamegoba, ahol egy barokk templomhoz építettek a zarándokoknak 600 lépcsős feljárót. Én is megjárom trikóban és rövid nadrágban, aztán sétálok a városban is, ez is hangulatos. Visszagurulok a folyópartra és találok is egy parti szállást.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. márc. 17. 16:46

dóra

Boldog szülinapot Papóca :D

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás