RSS

Lisszabon

2012. február 05.

Lisszabonba tegnap beszökött az ősz.

91. nap 2012. január 31.

Evorából indulás az óceán felé, lassan feltűnnek a hegyek, majd felmászunk Palmela várához. Sajnos a párás időben nem látni jól Lisszabont és alattunk Setubalt. Aztán legurulok Setubalba és bénázok a szűk utcákon. Mire parkolót találok elmegy a kedvem és a bizalmam tőle, úgyhogy autós városnézéssé alakult. Az Arrábida hegyvonulat tenger felőli lábánál megyek Cabo Espichelig, ami a második legnyugatibb kiszögelés. Gyönyörű sziklák, újra van mit bejárni. A világítótorony meg nem csak villog, mint a maiak, hanem végigpásztázza a terepet. Van itt egy templom is és egy kolostorféle befalazott lakatlan cellákkal. Meg néhány lakóautós.

92. nap 2012. február 1. Gáspár 9 éves!

A reggeli napkeltés sziklanézegetés után Lisszabon felé indulok mocsaras vidéken keresztül. A Tejo folyón innen keresek kempinget és Costa de Caparicában meg is találom. Bringás felderítésként elmegyek Trafariába, a kikötőbe (4 km), ahonnan Belémbe jutok hajóval és onnan tudom elérni Lisszabon többi részét (6-8 km). Most felmegyek a nagy híd lábánál a Rióit mintázó Krisztus szoborig (Jó kilátás a felhős Lisszabonra) és eltekerek Almadáig. Visszafelé autópályákra irányít Andrea, egy kicsit szenvedek, mire megoldom. Kimegyek a hosszú homokos strandunkra is, nézem kicsit a szörfözőket. Főzéssel és fürdéssel zárom a napot, aztán tervezgetem a holnapi útvonalat és mozizok egyet.

93. nap 2012. február 2.

SZTRÁJK!

Igyekszem minél korábban még napfelkelte előtt a hajóhoz, de a sztrájkolók őrsége fogad a kikötőben. 2 óra múlva indul az első hajó és este is korábban kell visszajönnöm. Borul a terv, visszamegyek a Csigaházhoz és megírom a restanciámat. Aztán újra kikötő és napsütéses hajóút után megérkezem Belémbe. Szép rálátás a hajóról a Felfedezők emlékművére és a Belém toronyra. Mára az Alfama városrészt (várhegy és környéke) terveztem, úgyhogy a parton végigtekerek a belvárosig. Sikerül mindent megnéznem, de aztán lóhalálában tekerek vissza a kikötőbe, nehogy lekéssem az utolsó hajót.

94. nap 2012. február 3.

Ma nincsen sztrájk, így korán tudok menni, de megérkezett az ősz, vagy itt a tél, könnyek közt érkezem a hajóhoz. Belém városrésszel kezdek, aztán átmegyek Baixába és egy kicsit a külvárosba is. Szerencsére a hideg mellett szép napsütés van, így jól esik a meredek utcákon bringázni. Egy kicsit terven felül is teljesítek a nézelődésben, mert kitekerek a Tejo déli oldalának csücskére, szerencsémre háromárbócos vitorlásban és egy óriás utasszállítóban is gyönyörködhetem.

95. nap 2012. február 4.

Mára a harmadik belvárosi negyedet a Bairro Altot terveztem, ami szombatias kellemes forgalomban remek program volt. A nyugis nézelődés ellenére még volt időm elmenni a Tengerészeti múzeumba és lisszaboni búcsúként a Belém toronyba. Remek város Lisszabon, ajánlom mindenkinek! :o)

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. febr. 05. 13:27

Eszti

Szia Réce! Vasárnapos, pihengetős ebéd utánban, gondoltam nézem a tv-t kicsit, "elutazom" valahova a Travel chanellel. Aztán gondoltam minek nekem Travel channel, mikor itt van Réce fantasztikus blogja :-) ismét nem csalódtam. Puszi Neked! Eszti, Krisz, Bácika

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás