RSS

Cadiz

2012. január 18.

Cádiz után két napig esett, de Sevillába ismét napsütésben érkeztem.

74.nap 2012. január 14.

Parti sétával indítok, itt már látszik a dagály, nem úgy, mint a Földközi tengeren. Aztán mosogatok, teszek-veszek és indulok Cádizba. Bringával végigmegyek az óceán partján a Szent Sebestyén erődig, aztán az öböl felé a Szent Katalin erőd, itt szép múzeum is van. Majd megkerülöm a várost, végül becsalinkázok a belvárosba. Hosszú egyenes utcák, vagy inkább sikátorok, szép, gondozott város szombati sétálós forgalommal. Persze az utcák többsége amúgy sem alkalmas autózásra. A Tavira toronyban csúcsforgalom van, ellepték a várost a németek. Piac már záró félben, de az utcai árusoknál osztrigát, tengeri sünt és valami férget lehet kapni zacskóban. Jó nagy a katedrális, érdekessége hogy az altemplom lapos kupolája alatt meglepő visszhang van. Megyek vissza a Csigaházhoz, ideje szállást keresni. Megkerülöm az öblöt és a Guadalquivir torkolata felé megyek. Az első városban Rota-ban ráhibázok egy tengerpartra néző dünés helyre. Mint kiderül még korallos is. Szép pinea erdősáv a dünén és deszkázott sétautak. Természetesen a naplementében gyönyörködöm.

75. nap 2012. január 15.

Kissé zaklatott volt az éjszaka, a fiatalság itt is elhangoskodta a szombat estét.  Begurulok Rota központjába és sétálok egyet a kikötő-vár-templom háromszögben. Megyek tovább a torkolat felé, itt már nem látni hegyet semerre, a Guadalquivir síksággá töltötte fel a környéket. Chipionában kicsit lófrálok a dagályos parton , aztán Sancluar, a folyó torkolata. Innen indult Kolombusz a 3. útjára éa Magellán is a földkerülésre. Ma a Sherryről híres. Megállok a parton kajálni, de mire végzek elered az aső és elég kilátástalannak tűnik az ég. Úgy nézem, a Donana nemzeti parkban tervezett bringázásnak lőttek. Felállok a szemben lévő lakóautó parkolóba és olvasok. Délután kicsit eláll, esernyővel indulok városnézésre. Kikötő, szemben a Donana, kompok hozzák-viszik a terepjárókat. A város nem nagy szám, hajdani gazdagsága  szembetűnő. Most viszont az egész várost belengi a piaszag (nem írtam el?). Sok nagy gyár van, mind Sherry-t csinál. Emiatt aztán mégtöbb bodega van, ahol meg lehet inni. Visszamegyek a Csigaházhoz, épp jókor, mert ismét nagy eső jön és egész éjjel esik.

76. nap 2012. január 16.

Még mindig esik és a szél arra viszi, amerre megyek.  :o(  Elindulok Jerez de la Fronterába. Az eső miatt városi parkolót keresek, ehelyett szűk utcákban araszolva, tolatva mulasztom az időt. Megunom és kimegyek a városból, pedig itt meg akartam nézni a flamenco múzeumot. Helyette bevásárlok. Mire kijövök eláll az eső, de a felhők továbbra is baljósak. Nem megyek vissza Jerezbe, megyek tovább Arcosba, ez is de la Frontera. Itt nem esik, ki-ki süt a nap is. Hegyi város, tök fehér és egy mindkét oldalán függőleges falú hegygerincre épült. A két végén pedig mintha viasz folyt volna le, úgy folynak le a házak a folyóvölgyig. A gerincen a vár, katedrális és három utca. Végigjárom a várost, aztán legurulok a völgybe, onnan is felnézek. Közben jégeső esik napsütésben. Elindulok Sevilla felé. Dombos terepen mellékúton megyek. Jobbra hegyek, amiknek a másik oldalán mentem Rondából a tenger felé. Balra hatalmas síkság, a folyó deltája és a Dognana. Los Palaciosban már rám esteledik, városi szállást keresek.

77. nap 2012. január 18.

Korán indulok, mert Sevillában kempinget kell találnom, és még várost is nézni. Sajna egyik kemping sincsen meg, így leparkolok az olimpiai stadion mellett, eszem és bringázok Sevillába. Végigmegyek a 92-es világkiállítás lepusztulóan lévő pavilonjai mellett, aztán a Guadalquivir partján a Torre del Oro-ig. Itt gyalogra váltok, körbesétálom a katedrálist és az Alcasart. Aztán bemegyek a katedrálisba (hatalmas, gazdag, elképesztő) és fel a Giraldára is. Gyönyörű a kilátás, Megtudom, hol van kemping, így a városon keresztül visszabringázok a Csigaházhoz (hálisten semmi baja, ár nagyon gyanús a környék) és indulok Dos Hermanasba kempingezni. Fürdés, netezés, vacsi és mozizás után olvasok még egy kicsit.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás