RSS

Granada és szilveszter

2012. január 03.

Granada egy csoda, és a szilveszter is kellemesen telt.

60. nap 2011. december 31. Szilveszter

Korán ébredek, az óriási parkoló tök üres. A világosra várva teszek-veszek, de 7-kor benépesedik a parkoló, jönnek az árusok és a rendőr is abajgat, hogy nem jól állok az eladási rendhez. Magyarázom, hogy elhúzok, nem árulok semmit. Ahogy feljön a nap, indulok és a csesztázó fényekben gyönyörködöm. A Sierra de la Yedrán megyek át az autópályán, 1300 m-es hágókon. Aztán megnyílnak a hegyek és előttem van a mély, széles Granadai völgy. Sajna a város közeli kemping zárva, ezért kijjebb kell mennem. Ennek csak az a hibája, hogy az éjfélt nem tudom a város sűrűjében tölteni. Sebaj. Bebringázok délutáni felderítésre. Jövök-megyek, nézelődök. Nagy a nyüzsgés, minden kocsma tele van, a kiülőkön napoznak az emberek. Bejárom a belvárost és tájékozódom. Sötétre visszamegyek a kempingbe, találok egy autópálya felüljárót, ahonnan belátni a völgyet és Granadát. Rögtön megnézem a naplementét, ahogy rózsaszínre festi a Sierra Nevada hósipkáit. Aztán megfőzöm az ünnepi zöldbabfőzeléket, és mivel van Wifi, irkálok. Aztán elmegy a térerő, kinyitom a pezsgőt, hogy elfogyjon, a virslit is előkészítem. Éjfélkor gondolok mindenkire és elrebegem a himnuszt. Aztán kimegyek a felüljáróra tűzijátékot nézni, közben a közeli diszkóból spanyol zenét hallgatok. Utána  virslizek és szunyózok. A kemping csöndes, csak a moteltész szobáiból hallatszik ki némi öröm.

61. nap 2012. január 1. Újév

Itt is hideg volt az éjszaka (-1 fok), kicsit fűtök, kajálok és 11 körül bringázok Granadába. Mivel minden zárva van, az Albaicin (sikátor negyed az Alhambra melletti dombon, világörökség) és a Sacromonte (cigány negyed, ahol a flamenco programok vannak) bejárása a cél. Megkerülöm az Alhambra dombját, úgy indulok az Albaicinbe. Remek napsütés van, kényelmesen sétálok. Jó a kilátás a városra, a Sierra Nevadára és az Alhambrára. Turisták jönnek-mennek, kiülők délre megtelnek. Kellemesen telik a nézelődős nap. Sötétre hazamegyek és a szokásos újévi lencsefőzelék a vacsora a maradék virslikkel.

62. nap 2012. január 2.

Igyekszem minél korábban indulni, a hegy mögül kelő nap már bringázás közben ér. A kesztyű ellenére letörnek az ujjaim. A Rio Darrio völgyben leteszem a bringát és felbaktatok az Alhambrába. Itt eláll a szavam, mert annak ellenére, hogy 28 éve Löpivel és motoron jártunk itt és azóta is sok fotót, filmet láttam róla, mégsem lehet másképpen élvezni, csak újra és újra megélni és megcsodálni. Úgyhogy megcsodáltam, kényelmesen végigjártam egyik végétől a másikig, aztán a Generalifét is, közben csattogtattam a többi turista közt. Elgondoltam, milyen tömeg lehet itt szezonban, ha most is ennyien vagyunk! Utána még a katedrálist és a Ktolikus Királyok síremlékét is megnéztem, elbúcsúztam Granadától és visszatekertem a kempingbe. A biztonsági vásárlások miatt fölgyülemlett a kenyér, így bundáskenyér volt a vacsi sok fokhagymával. Aztán rendezgettem a 600 fotót, amit 3 nap alatt (!!) csináltam, de már netezni nem volt energiám, majd holnap reggel.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2012. jan. 06. 14:29

LiLa

...hát, elönt az epe, falra mászok a S.I.-től, mint az a jegenye (?)! Amúgy köszönöm (eredménytelenül) vigasztaló SMS-ed; menj te a ... Rondába! Meg aztán nem találom a linket a 18+-os oldalra, ahol a rengeteg gyónnivalót írod le, ami miatt olyan sok templomot látogatsz! Ja, és téged nem fotóztak le, amikor fehér bálnát játszottál terjedelmes ülepeddel a medencékben? Üdv, BÚÉK:

2012. jan. 03. 17:52

Ligeti-Knipszer Attila

Kedves Zotyi! Kár, hogy az Alhambrát nem fényképezted le, olyan kíváncsi lettem volna rá...! Ez ugye egy autómárka? SEAT ALHAMBRA? Mi ebben az extázis, hogy annyira ájuldozol? Megy a vízen is, vagy van lánctalpa? Van viszont naplemente meg vízben visszatükrözés, ami egyszerűen beszarás, akkora kib@ßott nagy giccs! De nem baj csináld csak, majd föltesszük falvédőre és visszük Máris-napi bucsukba - szétzsednek érte a népek! Nyomjad ezerrel Zotyi, mert itt már tavaszodik, 13 fokon vagyunk pluszban, lassan virágzik a mandula, te meg még hol vagy a gibraltári majmoktól! LKA

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás