RSS

Valencia

2011. december 12.

Izgatottan jártam be Valenciát, de ezt a nagyvárost megúsztam rablás nélkül.

37. nap 2011. december 8.

Napfelkeltés lófrálás a tengerparton, aztán kis melegedés a reggeli napsütésben. Bringával bemegyek Castelloba, bár nem várok tőle sokat. Így is van, kevés a látnivaló, de belebotlom egy körmenetszerű ünnepélybe síppal, dobbal, nagyzenekarral népviseletben és kiöltözve viszik Máriát és a zászlót a katedrálisba. Nem derül ki, miért. Aztán kis lófra a városban, majd visszabringa a partra. Bevásárolok friss kenyeret, sonkát, kéksajtot és megebédelek. Írok, fotókat rendezek, 5-re megyek a tiszta ruháimért a mosodába. Este pedig egy hamburger és pohár bor társaságában netezek.

38. nap 2011. december 9.

A szokásos reggeli parti séta után indulok Borriába. Itt piacnézés és kirakodóvásár van a sétálóutcán. Tovább a tengerparton megyek, 40 km strand, szálloda, étterem. Sagunt előtt leparkolok és bringával megyek a nagyon izgi városba. Hatalmas romos vára város fölötti három dombon. Sok római emlék, de a fő látvány a vár alatt a hegyoldalban egy római színház. Vitatható módon itt teljesen modernizálva újjáépítették és használják színházként. A város is nagyon izgi szép házakkal a hegyoldal árnyékos oldalára tapadva. A parton alszom és tervezgetem, hol is parkoljak Valenciában???

39. nap 2011. december 10.

Valencia előtt 8 km-el a tengerparton egy nagyáruház parkolójában állok meg. Biztonságosnak látszik, jó nagy a forgalom. Bringával betekerek a kikötőig, majd további 5 km a város. A Turia folyó medrében megyek (már régen elterelték a folyót a narancsligetekbe) és elsőként a lenyűgöző modern épületkomplexum a Ciutatde les Arts i de les Ciencies körbetekerése következik tátott szájjal. Csodaszép!

Aztán a belvárosig tovább tekerek a folyómederben, amely parkosítva van végig. A belváros megtekintése könyv szerint történik, de mivel itt már jártam, inkább az élet menete érdekel, szerencsére a szombati laza nyüzsgésben van részem. A szecessziós piac tetszik a legjobban, tengeri herkentyűk, sonkák, sajtok, zöldségek és mindenféle más is óriási mennyiségben és nyüzsgésben. Egy paela Valenciana (azaz rizses csirke)  az ebédem, aztán a szieszta idején a többi túristával már csöndesebb várost szemlélünk. Sötétedésre érek vissza a Csigaházhoz útbaejtve ismét a modern városrészt. Szerencsére nincs baja a kocsinak! Szállásomat bringázás közben már kinéztem a part mellett.

40. nap 2011. december 11.

Ágyból nézem a vöröslő napkeltét, aztán nyugisan készülök, mára nem terveztem nagy durranást. Megyek a parton a L’Albufera édesvizű tóig, amit csak egy homokdüne  választ el a tengertől Nagy rízsföldek, nádasok és sok vizimadár. El Palmar nevű háromutcás városkában, ami egy földsávon épült két csatornában vorr a víz, annyi arasznyi hal nyüzsög benne. Érdekes módon csak a falun belül, a nyílt vizen nem. Szép keresztárbócos vitorlásokon kínálják a csónakázást a nyílt tavon. Culleráig szállodasorokon megyek, itt van egy kimagasló szikla, persze ez is beépítve. De azért megmászom és látom, hogy az egész hegy egy nagy erődítés. Lefelé találkozom Carmennel, kicsit felmelegítem, mert nincsen az évszakhoz öltözve. Tovább szállodasorok közt, majd találok egy partrészt, ahol végre vannak kagylók (eddig alig láttam), úgyhogy gyüjtök néhányat és itt is alszom a dünék mögött.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. dec. 12. 19:42

Veluxos Lali

"...belebotlom egy körmenetszerű ünnepélybe síppal, dobbal, nagyzenekarral népviseletben és kiöltözve viszik Máriát és a zászlót a katedrálisba. Nem derül ki, miért..." - írod. Hogy ne halj meg hülyén: december 8-a jelentős keresztény ünnep Zolibá', SZEPLŐTELEN FOGANTATÁS. Ausztriában és sok más országban (vélhetőleg Spanyolországban is) munkaszüneti nap. De NEM Jézus szeplőtelen fogantatása (ez úgymond "nem is jönne ki" bár a Bibliában annyi a jelképrendszer, hogy akár ez is beleférne) hanem Szűz Máriáé, ő fogant szeplőtelenül, akinek édesanyját Annának hívták. Hogy mi is az a szeplőtelen? Nem az amire gondolsz! ÁTEREDŐ BŰN NÉLKÜL, azaz Ádám és Éva ősbűne nélkül, ez a szeplőtelen fogantatás. Hát ennyi a történet és már is okosabb vagy Zolibá'!
Laudetur: Veluxos Lali

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás