RSS

L'Erbe

2011. december 08.

Bejártam a Riu Ebre alsó szakaszát és delta torkolatát

29. nap 2011. november 30.

Elindulok fel a hegyekbe, nagyon kíváncsi vagyok a Riu Ebre (magyarul Ebro folyó) alsó szakaszára. Szép hegyek közt haladok, lassan lehűl az idő is és befelhősödik. Mora D’Ebrénél érem el a folyót, szép széles, tiszta, nyugodt folyású, bár mély völgyekben halad. Flixnél derül ki, (itt egy hajtűkanyar van) hogy a duzzasztás miatt. A városok elég lepukkantak, sok az elhagyott, romos ház. Flixnél visszafordulok Tortosa felé. Egy darabig a hegyek közt, majd ismét a folyóvölgyben haladok. Tortosa szép város nagy várral, itt jön ki a folyó a hegyek közül. Úgy nézem, itt anno a mórok győztek, a fele lakosság arab. Egy Decatlonban nézegetem a pótolni való bakancsokat, meg a szörfdeszkákat (csak ráhasalós változatot). Utóbbira már Biaritz óta fáj a fogam, mert neoprén ruhám van, de mire megyek vele deszka nélkül? Nem veszek semmit, számolgatnom kell kicsikét. Megyek le a folyó deltájába, érdekes nevű városkában, Deltebre-ben alszom a folyó mellett.

30. nap 2011. december 1.

Eléggé felhős az idő, de bringázni alkalmas. Kitekerek a torkolathoz, útközben rizsföldek mellett nézem a szürke gémeket, kicsi és nagy kócsagokat, kormoránokat, de flamingót nem látok. A torkolatnál nagy kilátóról belátni a delta végét, meg a tengert is. Vannak madárleső paravánok, de a halászok elzavarták a madarakat. Kimegyek a tengerhez is, itt remek homokdűnék vannak. Sok tájékoztató tábla van a deltáról. Bemegyek két városkába is egy gyönyörű ívű hídon keresztül. Éjszakára kimegyek a kilátó közelébe, reggel talán több madarat látok. A szomszéd belga lakóautós furulyaszója mellett kiszámolom, hogy deszkát meg egy olcsóbb bakancsot vehetek.

Este mozizás, Social Nerwork-öt nézem. Nagyon érdekes volt.

31. nap 2011. december 2.

Végre elvesztettem az időérzékemet! Azt hittem, hogy szerda van, pedig naponta írok  a naplómba! :o)

Visszamegyek Tortosába a Decathlonba, megveszem a deszkát meg egy mérsékelt árú bakancsot, ami igazából hótaposó. Majd nagyobb választéknál veszek rendes bakit.

Aztán le a tengerhez, Sant Carlesnél lófrálok egyet, aztán megyek tovább a parton, de nagyon sötét felhők gyülekeznek a hegyek felől. Mire Peniscolaba érek, már csöpörög. Esernyővel járom be a félszigetre épült várat és városkát. Nagyon szép, nagy turistalátványosság és a környező strandok is remekek, úgyhogy van szálloda dögivel. Rám sötétedik és az eső hazaver, majd holnap még bejárom a városkát.

32. nap 2011. december 3.

Pitymallatkor indulok reménykedve a napkeltében, de a felhők miatt elmaradt. Bejártam reggel is a félszigetet, sajna a hullámok túl kicsik voltak a deszkapróbához. Viszont a hegyek közt süt a nap, ezért indultam ismét a hideg szárazföldre Morella felé. Szép hegyek közt megyek és egy 1080 m-es hágó után legurulva a völgybe megpillantom a hihetetlen hegycsúcsot a várral. Egészen elképesztő. Leparkolok éjszakára a várossal szemben lévő hegyen és gyalog indulok bejárni a várat és Morellát. Az egész város várfallal körbefogva, ami több szinten is folytatódik, míg a legmagasabb várrészhez érek. Alattam az egész városka, szédületes a körbetekintés. A város is szép, a hegyoldalban szintenként utcák és lépcsők kötik össze azokat. A nyakam már kitekeredik a sok felfelé tekintgetéstől. Estére meg az egész vár kivilágítva. Gyönyörű.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. dec. 09. 00:04

Nyilas Misi

Szia Réce!
Végre valami, amit mindketten láttunk. Régebben is volt ilyen, de akkor még nem volt honlapod.
A tanyán eddig nem volt rablás. Ez mégis csak Európa. Említésre méltó posta se jött. Pár napja gyalog átsétáltunk a falutokba Ildikóval. Megjött az Ágfalvi Mikulás. Baromi ronda volt! De annyira ám, hogy tetszett. Egy Qad hitót húzott miniszoknyás krampuszlányokkal, meg manókkal. Szólt a zene. Diszkófény, meg szappanbuborékfújó növelte a látványt. Egy fisztulás hangon beszélő Mikulás szavaltatta a gyerekeket.Mindenkivel ugyan azt. Kezében futófényes bottal, csengővel, dudával, villogó piros gömbbel. Akárhogy is van nagyszerű, ha valahol működik egy közösség. A világ azért van, hogy valahol otthon legyünk benne. Ez neked jó nagyra sikeredett. Ha arra gondolok, hogy egy eltünt sarkkutató expedíciót régen két -három év után kezdtek el keresni, már hanarosan jössz is haza. És akkor majd megkérdezem a Kispócsiban: Na milyen volt, mesélj. És akkor te majd azt mondod: na menj a picsába. És akkor tudni fogon, hogy visszajöttél.

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás