RSS

Costa Dourada

2011. november 29.

A hegyekből ismét tengerpartra megyek A fotók most lemaradnak, majd pótolom!

25. nap 2011. november 26.

Csillagos hideg éjszaka után indulok el Montserrat hegyéről. A völgyek ködben vannak, rövidesen én is legurulok és elmerülök a ködben. Llerida felé megyek, meg-megállok kisvárosokban, de a ködszitálás miatt nem élvezetes a séta. Mollerusában bevásárolok, aztán megyek Lleridába. Az idő kissé kitisztul, így kellemes végigsétálni a város fölé magasodó romos várban (na nem annyira romos, mint Csesznek) és lenézni a nem túl szép nagyvárosra és a környező fennsíkra. Tarragona irányában indulok tovább, de megállok éjszakára Pobletben. Itt is nagy kolostor (ciszter) van várfallal körítve. Alkonyati sétát teszek. Gyönyörű alabástrom főoltára van és szép a kolostor is. Éjjel csillagos az ég és fagy, de a téli hálózsák jól szolgál.

26. nap 2011. november 27.

Kicsit fűtök, kávé, nézem a hegyekbe induló bringások készülődését, aztán nappal is körbejárom a kolostort. Innen a közeli Montblancba megyek, várfalak közé szorított kellemes kisváros. Vasárnapi korzós hangulat. Aztán átkelek egy kisebb hágón és legurulok Tarragonába. A város keleti végén a tengerparton parkolok és gondolva, hogy valahol majd fel tudok menni a hegyen lévő városba, gyalog indulok a parton. Hát megszívtam, mert a teljes partszakaszon (3-4 km) nincsen még gyalogos feljárat sem! Úgyhogy elcaplattam a belváros másik végére és fel először a római amfiteátrumhoz, aztán a fallal körített belvárosba. Itt is vasárnapi álmosság, de a város kellemes, lépten-nyomon római maradványokba botlani, köztük a nem túl szép szűk utcák. A hegytetőn a katedrális körbeépítve mindenféle palotákkal. A keletre eső tengerpartot kikerültem, ezért arrafelé keresek szállást, közben gyönyörködöm a sziklás partokban és kellemes üdülőfalvakban. Altafuellában állok meg, a Wifit hirdetik az utcán, ezért egy séta után rögtön rácuppannék, de nincsen velem a térerő, úgyhogy cirkálok a városban megfelelő erőt keresve. Végül az emileket meg a honlap szöveges részét el is tudom küldeni, de a fotókhoz már nem elég az erő. Sebaj, kajálok és hullámverés hangra alszom el.

27. nap 2011. november 28.

Itt meleg az éjszaka, érezni a nagy hőmérsékletkülönbséget a szárazföld belseje (ami egyébként is 3-600 m magas fennsík) és a tengerpart közt. Ennek ellenére néha majd be-be megyek fázni. Megyek vissza Tarragonát északról megkerülni. Megint sok római emléket látok és a várfalak alapja is római kori. Megkeresem a vízvezeték gyönyörű épen maradt (vagy helyreállított) szakaszát. Ezen át is lehet ballagni, nagyon élvezetes. Aztán megyek Cap de Salouba, majd Salouba. A tengerparton kajálok, itt is van Wifi, el tudom küldeni a fotókat is. Közben jár az agyam a betörésvédelmen, úgyhogy mikor találok megfelelő anyagot, el is határozom, hogy megerősítem a konyhaablakot. L’Hospitalet de Infant-ban találok is megfelelő alvó- és munkahelyet, természetesen a tengerparton. Egy holland lakóautó áll mellém. Lófrálok egyet, nézem a hullámverést, a közeli hegyeket, aztán főzök, kajálok, netet nézek, mert itt is van Wifi és alszom.

28. nap 2011. november 29. Pihenőnap

Reggeli lustálkodás, későn ébredek (itt 7.30-kor világosodik), így ágyból nézem a napfelkeltét a tengerből. Aztán megkezdem pihenőnapomat (vagy inkább ez a munkanap), a délelőtt a konyhaablak biztonsági berendezésének barkácsolásával telik. Az otthon gyártott védelmet (ami egyébként nem volt felszerelve a betöréskor) nem tartottam elég biztonságosnak a meggyötört konyhaablak esetében.  Jól sikerül, bár a rendelkezésemre álló szerszámok miatt nem túl esztétikus. Közben ebédeltem, néztem a hullámlovasokat és a hullámzást. Aztán besétáltam a városba boltozni, mosodát is keresek már, szóval ejtőzéssel telt a nap. A hollandok még inkább lazítottak. Délelőtt a homokon nyugágyaztak, délután meg a parkolóban az aszfalton.

Most, hogy ezt megírtam, fotókat kiválogattam, főzök egy gombás rántottát, aztán újra netezek, elküldöm ezeket. Este meg talán nézek egy filmet, vagy olvasok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. nov. 30. 21:06

Vitray Tamás

Zoltán!- nagyon jókat ír, én is olvasom, mert magam is jártam arra az egyik szabad nyaramon, meg a barcelonai olimpia után kint maradtunk turistáskodni Borival. Azóta persze minden más...
Egy tanács: jobban követhető lenne, ha a dátum után odaírná a napot is, hogy pl. hétfő, kedd, etc.
További jó utat:

Vitray

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás