RSS

Barcelona

2011. november 27.

Barcelóna is (Sirakusa után) felkerült a feketelistámra, mert itt is betörtek a Csigaházba!

21. nap 2011. november 22.

Tenger ide vagy oda, az eső esik folyamatosan. Fűtök, fürdök, kakit ürítek, vizet feltöltök, aztán megírom és elküldöm a következő adagot. Késő délelőtt indulok tovább a Costa Bravan, ami így is gyönyörű. Nagy a hullámverés, amit imádok, esőszünetekben meg-megállok fotózni, nézelődni. Tossa de Marban is nagy a hullámverés, az utakat elöntötte a hegyről lezúduló víz. Szerencsére eláll az eső, bejárom a kihalt kisvárost és a váracskát, aztán megyek tovább. LLoret de Mar negvenegynehány éves emlékeim szerint kisváros. A parti sétányt eltekintve azonban hatalmas üdülőváros lett belőle. Meg sem állok, megyek tovább Blanesig. Andrea megnémult, nagyon megijedtem, mert a kikapcsolás nem segített és a program is olyat írt ki amire a telefonos Garmin információ sem segített. Kínomban kivettem az akksit, ettől rendbejött. Régen örültem így női locsogásnak! Szemerkélő esőben vagy a hullámverés permetében lófráltam egyet, közben bámultam a hullámokat (nem tudok betelni vele), aztán a hullámok morajára aludtam a parton.

22. nap 2011. november 23. Barcelona a fekete város!!!

Éjjel már kinéztem, és láttam a hold sarlót és csillagokat is. A reggel is hasonló örömteli volt, mert a felhők messze a tenger felett voltak, még a napfelkeltét sem akadályozták. A part ellaposodott és üdülővárosok követték egymást Barcelonáig. A Montjuicot néztem ki parkolóhelynek (vesztemre), kajáltam és bringával indultam reményem szerint többnapos tartózkodásom első áttekintő lófrájára. A Güell házban még nem voltam, az volt az első állomás, aztán a Ramblas, a Kolombusz szobor, kikötő. Közben megtudtam, hogy egész Barcelonában tilos lakóautóban aludni, kempingbe kell menni. Tovább a Barrio Gotikoba, aztán a Sagrada Familiához, Gaudi házhoz és az első nap le is futott, mentem vissza a Placa d’Espanyan keresztül, fel a hegyre. Szép nap után ronda látvány, nyitva a konyhaablak, bent szétdobálva minden. Felmértem a helyzetet, úgy döntöttem, nem megyek rendőrségre, viszont pucolok. Nagyjából összerakodtam és elhúztam Santa Coloma de Cervello felé, útközben egy vasúti parkolóban éjszakázva. Itt megcsináltam a veszteséglistát, ami rosszabb, mint Siracusa volt, de nem katasztrofális. Sűrű káromkodások közepette elemeztem a bejövetel mozzanatait és a helyreállítást, védekezést a továbbiakra. Bánatomban kibontottam a Bodri bort is (Dóra-Gábor esküvői ajándéka volt), így némi örömöm is jutott a finom kadarka révén.

23. nap 2011. november 24.

Felhőtlen, de szomorú napra ébredtem. Pár km-t tovább mentem a Miq által javasolt Güell Colonia megtekintésére. Ez Güell gyáros utópisztikus városrésze , ahol gondoskodott a munkások jó közérzetéről. Gaudi volt az építésze, amíg meg nem kapta a Sagrada Familiát. Legérdekesebb a félbehagyott templom ferde oszlopaival és különleges építészeti megoldásaival. Kösz az ötletet Miq! Innen Montserrat felé vettem az irányt, de pótolnom kellett a veszteség néhány darabját. Először is az ablakhoz ragasztót vettem, meg invertert (Szabi ajándéka volt), mert anélkül a fényképezőgépet nem tudom tölteni. Miután ezeket, meg némi kaját beszereztem, végigmentem a szép napsütéssel megvilágított fantasztikus hegy nyugati oldalán és bevettem magam Montserrat északi oldalán egy turista parkolóba és részletes leltárt csináltam, meg elvégeztem a javításokat elég jó eredménnyel. Közben másnapra egy 15-20 km-es gyalogtúrát is elterveztem a helyszíni információk alapján a kolostorhoz. Itt rablók helyett csak békés vaddisznók turkálták röfögve a földet éjszaka.

24. nap 2011. november 25.

Friss a reggel, kicsit fűtök, szenyókat készítek és a vacakabbik túracipőmben (a bakancsomat is elvitték) indulok a túrára. Az első sikkantás akkor jött, mikor megpillantottam a Pireneusok havas vonulatát, aztán jött a többi is a sziklák és mélységek látványára. Az ösvény az országút fölött halad a sziklák tövében, aztán bekanyarodik a hegy belsejébe és 300 m-el a kolostor fölé érkezik. Ismer valaki olyat, aki innen fölülről látta meg a Montserrati kolostort? Itt van egy csúcs lehetőség is, de én lementem a kolostorhoz. Gyönyörű út volt madárcsicsergéssel, patakcsobogással, csönddel, hegymászók és turisták között. Aztán ahogy előbukkantak az épületek a turistazaj is megérkezett elsősorban gyerekhangok formájában. Biztos a híres fiúkórus szoprán hangú tagjai fociznak! De nem, hanem 8-10 busznyi kiránduló iskolás. Megnézem a Fekete Madonnát, aztán kerestem egy napos helyet és bekebeleztem a szenyókat, majd az országúton (ami egy részében a Camino Katalán útvonala is) visszamentem a Can Macena hágóra a  Csigaházhoz. A teljesítmény örömével néztem, hogy merre vitt az utam délelőtt.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. dec. 05. 22:40

Réka

Nagyot csalódtam Barcelonában, hogy pont ott történt ez a betolakodás. Valószínű, hogy a nagyvárosok veszélyesebbek ebből a szempontból.
Amúgy nosztalgiával néztem a képeket. Jaj, itt én is jártam!!
Sok puszi.

2011. nov. 29. 14:37

Szabó Évi

Megdöbbenve olvastam a szomorú hírt.Reméljük,több ilyen nem lesz.Gyönyörűek a képek,színesek az útleírások.Vigyázz magadra és vegyél egy új bakancsot! Évi

2011. nov. 28. 21:09

orsi

Szegény Récusom. Nagy sajnálkozással olvastam fel Szabolcsnak is a történteket. Vigyázz magadra! tudom hogy ez a szöveg már nem segit. Pusz

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás