RSS

K-Pireneusok

2011. november 19.

Szikráznak a Pireneusok havas csúcsai a napsütésben. Persze ennek ára, hogy cikkcakkban 2000-es hágókon jövök-megyek Franciaország és Spanyolország (akarommondani Baszkföld, Katalónia és Spanyolország) közt.

15. nap 2011. november 16.

Lourdban az esős nap után már csillagos-félholdas az éjszaka és szerencsére az oroszlánok is alszanak. Sötétben indulok, Bagneers az első megálló, érezhető a szent hely közelsége, mert gyönyörű kálvárián tudok felmenni a hegytetőre. Némi ismétlés vallástörténetből. Persze kolostor és templom is van. Újabb hágó következik (Col d’Aspin 1498 m), ez is síterep lesz, ezért a hóágyúkkal már alapozzák a természetes havat. Körben a Pic du Midi, Pic de 4 Termes, I’Arbizon. Lófrálok kicsit, aztán megyek lefelé az iszonyatos mélynek tűnő völgyben Luchonba. Nem erre akartam jönni, de a Bielsa alagút zárva van. Kis kerülőt teszek St-Beat felé és Bossostban alszom, ez megint Spanyol föld és a Garonne eredő völgye. Isteni kéksajtokat eszem vacsira, ezért a Csigaház elég büdös, most nem fogadnék vendéget. Az útváltozás miatt tanakodom a továbbmenetel irányán. Este mozizás.

16. nap 2011. november 17.

Vielláig megyek , lófrálok egyet, majd ott határozok, hogy tovább megyek kelet felé, fel a Port de la Bonaigua 2072 m-es hágójára. Ez a Garonne völgye, többször megállok nézelődni, egyik helyen alólam a szikláról nagy szárnysuhogással felszáll egy sas (ez tényleg az volt), majd követi 10-15 másik is. Az út remek, mert Salardú és a hágó is nagy síterep. A hágón panorámás ebéd után nagy kirándulás a sílift felső állomásáig (2318 m). Itt is felröppenő medarakijesztgetnek, de ezek fürj méretűek. Ez már havas túra, de miért nem vittem lábszárvédőt? Vizes zoknival visszatérek, még egy gyönyörködés a Pico de Anetóra, a Pic de Subenuixre és még néhány Pic-re, aztán le a túloldalon a Pallaresa völgyébe. Llavarsiig megyek itt is város- és hegycsúcsnézés, majd a zúgó folyó mellett alszom.

17. nap 2011. november 18.

Tovább a Pallaresa völgyén , majd Sort-nál elkanyarodok Andorra felé. Ismét hágó felé megyek, a szomszéd hegygerinc mélypontjain átfolyik a felhő. Csoda érdekes látvány, ahogy kúszik le a felhőcsóva a völgy felé. Az 1720 m-es hágó már felhőben van és 1500-nél lépek ki belőle. Ez azt jelenti, hogy  a csúcsokat nemlátom.  La Seu d’Urgell-ben ismét városnézés és indulok fel Andorrába. Tényleg csak felfelé megy az út, 800-nál beléptem és 2400-nál hagytam el Andorrát. Örömteli tankilás 1,15-ért! Sajna körülnéztem a boltban is és nem tudtam ellenállni a 7,40 €-s Pastisnak és Grant’s whiskynek, mindkettő 1 literes. Igy hazáig kitartok töménnyel! A főváros is ilyen, meg fantasztikus építészeti megoldások a szűk völgyben. A felső végén parkolok, visszabringázok városnézésre, se a felút már kicsit izzasztó. Nincs is más bringás a városban. Kicsit késve indulok, ezért a felső hágót a rengeteg sítereppel már alkonyatban látom. Átgurulok Franciaországba, de a kinézett út lezárva, nem kezdek neki sötétben a keresgélésnek (meg a látványt is sajnálom) ezért 1400 m-en alszom. Fűtenem kell az esti tevékenységekhez. A téli hálózsák elég volt a  +2 fokhoz.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. nov. 21. 09:17

orsi

Récusom!
Nagy élvezettel olvasom soraidat. Mindig minden érdekel, amerre jársz. Remélem nemsokára együtt is!
Pusz Orsi

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás