RSS

Ny-Pireneusok

2011. november 19.

Cikkcakk a Pireneusokban – szerencsére kellemes az idő!

11. nap 2011. november 12. szombat

Sötétben kimegyek a partra, nézem a hullámzást (ezt sosem lehet megunni), aztán lófrálok a parton napkeltéig. Mikor kivilágosodott, elindultam Bayonne-ba. Itt is nagy erődítés van, meg piac, lófrálok a városban, megnézem a baszk múzeumot, nem nagy durranás, ezért nem okoz nagy csalódást elindulnom Biaritz felé. Nagy szállodás üdülőváros, ahol most sem lehet megállni. A város széléről lebringázok a tengerpartra, ideális a hullámzás, tele van a víz szörfössel. A part nagyon szép és jól lehet bringázni is a sok sétáló ellenére. Megyek tovább a parton St-Jean –de Luz-ba, itt végképp nem lehet megállni. Megyek a hegyek felé keletre, St-Jean-Pied-de Port-ba. Fizetős karaván parkolóba állok és gyorsan megyek a városba, bár már sötét van.  Zsófi innen indult Compostellába (800 km), keresem az indulás nyomait. Meg is találom a házat, ahol az útlevelet adják, bekukucskálok az ablakon, az új indulóknak mondják a tudnivalókat. Elképzelem Zsófit a padban (később kiderül, hogy nem volt oktatáson), újra értékelem a teljesítményét.

12. nap 2011. november 13. vasárnap, Liza 14. szülinapja!

Sötétben ébredek (7.30-kor kezd világosodni), kávé, mosogatás, WC pucolás, aztán beállok a szervizhelyre, WC ürítés, vízfeltöltés és hirtelen felindulásomban le is mosom a Csigaházat. Aztán nappal is bejárom a gyönyörű városkát, aztán indulok Pamplonába. Andrea nem a főutat javasolja, elfogadom és kihalt gyönyörű erdei úton lépem át a Spanyol határt. Nagy szél kerekedik és felhők is gyülekeznek. Pamplona előtti parkolóban van a Camino kereszteződése, kicsit megyek a gyalogúton, megint Zsófira gondolok! Pamplonába 3 körül érkezem, kihalt a város, később rájövök az okára: szieszta van! Jó folyóparti parkolóhelyem van, Nyugodtan lófrálok, nagy a  város, kicsit elnéztem a léptéket. Hazamegyek vacsizni, aztán fogom a netbookot és keresek Wifis kocsmát. Pohár bor és tapas kíséretében elküldöm első bejegyzésemet, meg néhány emilt. 10-kor már üres a kocsma, a személyzet majszolja a maradék tapasokat. Én is szedelődzködöm és megyek aludni.

13. nap 2011. november 14.

Reggeli sétámon megnézem, ami előző nap kimaradt Pamplonából, aztán indulok tovább K felé a Pireneusokban. Jaca-ig nincsen különös látnivaló, kihalt lakatlan a táj. Leyre kolostorhoz kitérek, érdekes alacsony oszlopos altemplom van. É-nak kanyarodok és visszacikázok Franciaországba. A hágón kis gyaloglás, aztán leereszkedek melegebb szintre éjszakára.

14. nap 2011. november 15.

Tovább megyek K felé, 1035 m-es hágón sétálok, nézem a hegyeket. Arudy-ban piacon nézelődök, aztán Betheramnál meglepően szép templom, nagy kolostor és rendkívül díszes kálvária van. Felmegyek a hegyre és kis vallástörténeti ismétlés a stációknál. Szép. Lourdes-ba 2 körül érkezem, a cirkusz mellé parkolok, bömbölnek az oroszlánok. Esernyős séta a vallási együtteshez, hol csöpög, hol nem. Végigjárok mindent, a sziklatemplom mérete lenyűgöz (20000 ember fér el benne) és örülök, hogy az újkori szenteket is megmutatják itt, nem csak a Krisztus idei eseményeket. Besétálok a városba, a boltok 2/3-a zárva, a többiben viszont hálstennek van bőven mindenféle kegytárgy. Közben elered az eső, megyek az oroszlánok szomszédságába aludni.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. nov. 20. 21:46

Zsófia

Papi, már megint nagyon irigyellek...csodás helyeken jársz. Jólesett hogy elmentél St. Jean-ba, nem is mondtad hogy tervezed! Én meg képzeld nélküled kirándultam a Lővérekben, egy 15 km-es teljesítménytúrán, Bánfalva, Várhely kilátó, Tacsi árok, Károly kilátó...csodás narancssárga volt minden a lehullott levelektől. P,Zs

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás