RSS

D-Ny Franciaország

2011. november 13.

Nem túl ismert, de gyönyörű tájakon jártam, majd átrohantam Gascogne erdein az óceánig.

8. nap 2011. november 9.

Clermont Ferrandot a Massive Central hegyei felé hagyom el. Minden fekete, mer vulkánvidéken vagyunk és mindent bazaltból építenek. Szép utakon haladok a hegyek belsejében. Itt is gyönyörű színei vannak az ősznek. Muratban sétálok egyet a napsütésben, szép hegyi város, fölötte egy orgonasípos bazaltkúp magasodik, rajta egy fehér Madonna a Kisjézussal. A vulkáni kőzetet mészkő váltja, itt van a Dordogne és Lot folyók völgye sok ősember emlékkel. Bretonoux váránál landolok, sajna a vár már zárva, de kívülről is szép látvány. A körülötte lévő házak is a középkort idézik. Teliholdas kellemes éjszaka van.

9. nap 2011. november 10.    Réka névnapja!

Bretonouxból Bonaguil váráig tart az út, végig mészkő kanyonokat követve kanyargós szépséges utakon. A települések új házai is kőből épülnek középkorias stílusban. Sok kisebb-nagyobb kastély is van. Rocamadourban tartok hosszabb városnézést. Fura történetű zarándokhely, az épületek egy függőleges sziklafalhoz tapadnak és tiszta középkori hangulatúak. A 6 templom és kápolna csoportja is több szinten épült, egyik fala mindig a csupasz szikla. Sietek, hogy időben érjek Bonaguil várához, de ezt meg tatarozzák. A lemenő nap viszont szépen megvilágítja.

10. nap   11. 11. 11.

Friss reggelen indulok Villeneuve sur Lot-ba a Lot folyót követve. Felejthető városka, de a vidék szép. Majd rövidesen kiszélesedik a Lot völgye, síkság lesz belőle. Nyílegyenes utakon ritka települések közt jutok Gascogne-ba. Itt nem sok érdekesség van, lapos táj sok erdővel. Itt még alig sárgulnak a fák, az időjárás is egyre melegebb, lekapcsolom a fűtést és átveszem a nyári nadrágomat. Közeledem Baszkföldhöz, mert baszk rádióadó is van. Megpillantom a Pireneusok fehér csúcsait a távolban. Döngetek Capbretonig, hogy elkapjam a napnyugtát az óceánban. A városka tömve, alig van parkolóhely, a sétányokon lófrálnak az emberek. Megyek egy kört a Csigaházzal, rápillantok az óceánra, aztán parkolok és gyalog ismét kimegyek a partra. Churros illat keveredik virágillattal,  a halárusok átható szagával, meg a tengerszaggal. Kisebb hullámverésben még szörföznek a srácok. És megadatik a naplemente is!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. nov. 16. 21:56

Réka

Kedvenceim a baszkok!
Azt gondoltam, hogy ha már a vándor-masszázst nem csinálod, akkor legalább eladhatnád a fotóidat képeslapnak. :o)
Kezdem a lányokat ráugrasztani a Madrid környéki látnivalókra.
Puszi

2011. nov. 15. 22:09

Kohn Arthur

Kohn bemegy a kóser vendéglőbe, és sóletet rendel. Erre a pincér:
- Sajnálom uram, de a sólet még nincs készen.
- Mi az, hogy nincs kész délben? - mondja erre Kohn -, a szomszéd vendéglőben ilyenkor már rég finganak!

2011. nov. 15. 14:49

Szabó Évi

Örülünk,hogy végre hírt adtál magadról.Gondolaban ott vagyunk,ahol te jársz...
Nussbaum Móricz miért nem a libacombot választotta? É.

2011. nov. 15. 09:12

Nussbaum Móricz

Na csakhogy előkerültél. Már mindenki aggódva emlegetett a zsidóvacsorán. Kivló volt a műsor, hideg szar a sóletnak eladott babfőzelék.
MISU

2011. nov. 14. 13:12

Dóra

gyönyörű helyeken vagy, már megint irigykedem :) puszi
intézem a repjegyeket madridba

2011. nov. 14. 10:40

Bernardo Taxaqua

"Baszkföldön egy maszkabálon
Vigyorog egy baszk Amálon."
(ismeretlen, szökésben lévő baszk költő - versrészlet)

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás