RSS

Németország és kis Francia is

2011. november 13.

Lendületet vettem délnyugat felé.

3. nap 2011. november 4.

Geri Ulmba készült interjura, ezért sajnálattal lemondtam Szvetinél tervezett látogatásomat az Ammerseehez és elvittem Gerit Ulmba. Búcsúölelésünk volt az utolsó kapocs az otthoniakkal, bár egy kicsit nyugatabbra. Elindultam hát Nyugat felé a Duna mellet. Meg-meg álltam az őszi erdőket nézegetni, sétálni, közben gondolkoztam, hogy valóban ezt akarom-e és IGEN!  Sigmaringenben kis városnézésre mentem, majd már sötétben hajtottam éjszakázni a Titisee-hez.

4. nap 2011. november 5.

Kora reggeli séta a tóhoz. Ilyenkor látni, hogy egy ilyen népszerű üdülőhely, nem is annyira szép, mint a híre szerint kellene. Freiburg és a francia Mülhaus után Belfortban töltök hosszabb időt, bejárom a hatalmas erődítést és megcsodálom a Szabadság szobor alkotójának a poroszok feletti győzelem (1870-71) alkalmából készített hatalmas oroszlánját. Besanchon felé megyek, de útközben egy parkolóban éjszakázom. Még meg kell szoknom a korai és hirtelen sötétedést.

5. nap 2011. november 6.

Kiléptem az 1000 km-es körből, kicsit lassítok.

Besanchonban körbejárom a Doubs folyó által körbekerített várost és a szűkületen épült szintén hatalmas erődítést. Persze ez is a poroszok ellen védett! Ma majmok, emuk és lámák lakják. Dole-ban szintén városnézés, szép házakkal és érdekes vízművekkel. Chalon sur Saoneba estére érek, csak lámpafényes városnézés jut. Erre már ellaposodott a táj, talán a Saone síkságán vagyok. Kellemes enyhe az éjszaka, filmet nézek.

6. nap 2011. november 7.

Cluni felé indulok (híres hatalmas középkori apátságáról), lóg az eső lába, de azért bejárom az apátság maradványait. Az óriási épületegyüttesből csak a katedrális jobb oldalhajója áll, de ez is hatalmas. Jól bemutatják a múltat, amit a forradalom után hordtak szét. Paray le Monial kellemes kisváros szép román templommal és régi belvárossal. Digoinon át megyek Vichybe, az elővárosban szállok.

7. nap 2011. november 8.

Korai séta Vichy belvárosában, ami igazából egy fördőközpont ivócsarnokkal, kaszinóval, operával, fedett sétafolyosóval a platános park körül. Minden szecessziós 1900 tájáról. Innen Riom-ba, majd Clermont-Ferrandba megyek. Utóbbiban mint rendes nagyvárosban nem lehet megállni (ingyen), ezért a külvárosból legurulok bringával először Clermontba, majd Montferrantba. Előbbi nagyváros bazalt katedrálissal, nagy házakkal. Óriási téren (egysínű villamosok közt) Vercingetorix lovas szobrával, bár szegényt Julius Ceesar jól legyőzte és meg is ölte. Montferrant már jobban tetszett, helyreállított szép régi utcák, házak, templomok. Aztán feltekerek a hegyre a Csigaházhoz és jó fürdés után kellemes holdsütéses éjszakát töltök.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás